Zaterdag 11/07/2020

Wordt BOB slachtoffer van Belgische botsing?

BOB dreigt het kind van de rekening te worden in een bittere (v)echtscheiding tussen Vlaanderen en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Mogelijk verdwijnt de internationale succescampagne zelfs voorgoed uit ons land.

Sinds 1 januari moeten de gewesten zelf sensibiliseringscampagnes rond verkeersveiligheid ontwikkelen. Een gevolg van de zesde staatshervorming. Ook de organisatie van campagnes tegen dronken rijden is dus niet langer een verantwoordelijkheid van de Belgische overheid. Federale ministers van Mobiliteit lieten die steevast uitwerken door het BIVV. Deze vzw was immers de bedenker van de uiterst succesvolle BOB-campagne. "Het spreekt voor zich dat wij onze formule meteen hebben aangeboden bij de verschillende gewesten", aldus CEO Karin Genoe. "We wachten echter nog steeds op antwoord. Zeker Vlaanderen lijkt de boot voorlopig af te houden. Bij het kabinet van bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) valt te horen dat het eerst de resultaten van een aanbesteding wil afwachten."

Uit documenten van de FOD Personeel en Organisatie blijkt inderdaad dat het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) op 17 december vorig jaar een aanbesteding heeft uitgeschreven voor 'ontwikkeling mediacampagne en communicatieproducten Verkeersveiligheid 2015'. Het BIVV heeft zich kandidaat gesteld. "Maar niet als enige", zegt Michaël Devoldere van het kabinet-Weyts. "Over de andere kandidaten kan ik niets kwijt. De procedure loopt nog."

Het ziet er dus naar uit dat wie die aanbesteding wint, ook meteen de Vlaamse campagnes tegen dronken rijden mag organiseren. Gerust is Genoe er niet in. "Maar ik maak me vooralsnog geen zorgen. Feit is dat alleen in overeenkomst met het BIVV de naam 'BOB' mag worden gebruikt. Wij zijn als private organisatie mede-eigenaar van dat merk, samen met de Belgische brouwers. En dat blijft zo. Wij hebben een zeer voordelig en interessant voorstel afgeleverd aan de gewesten. Aan hen om een beslissing te nemen. In functie van het antwoord zal duidelijk zijn of het BIVV met BOB in de toekomst nog een rol zal spelen."

Terwijl politieagenten de voorbije jaren rond deze tijd startten met de voorbereidingen van de BOB-zomercampagne, beweegt er momenteel niets. "Het is zelfs niet zeker of er dit jaar überhaupt een zomercampagne komt", klinkt het verontrust. "Het is ook perfect mogelijk dat Vlaanderen, Wallonië en Brussel straks campagnes organiseren in andere periodes. Dat maakt het ons niet gemakkelijk. Want meer campagnes betekenen meer controles en daarvoor heb je voldoende mankracht nodig. Je moet opletten dat de verkeersveiligheid elders in het land dan niet in het gedrang komt. BOB heeft zopas 20 kaarsjes uitgeblazen. Het zou wel heel cynisch zijn, mocht net hij zo jong komen te gaan."

Cynisch

Volgens anonieme bronnen zou het Vlaams Gewest er ook op aansturen om geld uit alcoholboetes naar Vlaanderen te laten vloeien. Momenteel komen die retributies in het Verkeersveiligheidsfonds terecht. Alleen het federale departement Mobiliteit krijgt nu jaarlijks een zak geld van het fonds - maximaal 300.000 euro. Enkele Vlaamse politici zouden het logischer vinden dat dit geld naar de gewesten gaat. Aangezien er in Vlaanderen meer boetes worden uitgeschreven, zou het Gewest ook meer geld moeten krijgen. Op het kabinet van minister Weyts ontkennen ze echter ten stelligste dat er zo'n discussie wordt gevoerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234