Maandag 28/09/2020

Antwerpen

Wordt Antwerpen Midden-Brabant? "Dit is niet het meest prioritaire"

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld willen de provincie Antwerpen omdopen in Midden-Brabant. De nieuwe naam zou "verwarring vermijden", klinkt het. De reacties op het voorstel zijn uiteenlopend, al vragen velen zich af of dit een prioritair punt moet zijn.

Volgens de meerderheidspartijen is Midden-Brabant een logische nieuwe naam, nu Antwerpen en Gent zich als grootsteden volledig van de provincies kunnen ontvoogden.

"In de praktijk komt het erop neer dat Antwerpen en Gent uit het provinciale verband stappen", verduidelijken parlementsleden Kris Van Dijck (N-VA), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Bart Somers (Open Vld) in een gezamenlijk persbericht.

"Antwerpen ligt dan de facto buiten het provinciale werkingsgebied", klinkt het in de mededeling. "Om verwarring te vermijden is deze evolutie het juiste moment om onze provincie een nieuwe naam te bezorgen."

Niet vanzelfsprekend

Volgens Van Dijck, Van den Heuvel en Somers is 'Midden-Brabant' "een historische referentie die veel beter de verscheidenheid van onze regio vat dan de naam van de grootste Vlaamse stad". Voor sommige delen van de provincie is het volgens hen immers niet altijd vanzelfsprekend om zich met het provinciale Antwerpen te identificeren.

Een effectieve naamswissel kan volgens de meerderheidspartijen best op het moment dat Antwerpen effectief ontvoogd wordt. Naar aanleiding van de beleidsbrieven in het Vlaams Parlement willen ze de kwestie alvast op de agenda plaatsen.

Het gaat wel om een initiatief vanuit parlementaire fracties. Er is nog geen decreet over gemaakt, benadrukt N-VA in een eerste reactie aan De Standaard. "Als de stad Antwerpen in de toekomst niet meer tot de provincie Antwerpen zou behoren, creëert dat een vreemde situatie", vindt N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann

"Niet opportuun"

De Antwerpse deputatie, het bestuur van de provincie Antwerpen, vindt het niet het moment voor een naamsverandering, zo klinkt het bij VRT-radio. "We denken dat het op dit moment echt niet opportuun is om een naamsverandering door te voeren", zegt Luc Lemmens van N-VA. "De prioriteiten liggen momenteel bij besparingen, saneringen en de continuïteit van de dienstverlening." Naamsveranderingen zijn voor later, klinkt het.

De gouverneur van de provincie Cathy Berx wijst erop dat een grondwetswijziging nodig is om de naam van de provincie Antwerpen te veranderen. En dat kan pas in de volgende regeerperiode.

John Crombez van sp.a, uit de Vlaamse oppositie, heeft ook vragen bij een naamswijziging. "Dit is een heel rare keuze van prioriteiten", zegt hij. Kris Peeters (CD&V) lijkt zijn mening te delen. "Dit is niet het meest prioritaire", zei hij tegen Linda De Win in Villa Politica.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) houdt zich op de vlakte: "Dit is een gekke discussie die men op de spits drijft, ik laat dit over aan mensen die hier meer over weten", zei hij tijdens Villa Politica.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234