Maandag 23/09/2019

Wordsworth

De Slegte heeft de hand kunnen leggen op een indrukwekkende stapel Wordsworth-pockets. Een ervan is David Copperfield, het boek dat Charles Dickens zijn beste vond ("my own favourite child"). De deels autobiografische roman verscheen in de jaren 1849-1850 als feuilleton. Wij volgen de niet altijd even voorspoedige maar gelukkig door de nodige wit gekleurde lotgevallen van David, die na een moeilijke tijd in de fabriek en onder de grillen van zijn omineus 'Mr Murdstone' genaamde stiefvader zijn weg baant als jonge jurist en vervolgens als schrijver. Die informatie, en ook gegevens over al die andere schrijvers van formaat in de Wordsworth-stapel (Austen, Eliot, Wilde, Joyce, Lawrence, Shakespeare, Lewis Carroll...), is te vinden in de Companion to Literature in English, een naslagwerk met elementaire informatie over Engelstalige schrijvers en hun boeken, tot de vroege jaren negentig van de vorige eeuw.

Charles Dickens

David Copperfield

Wordsworth, Ware (2000, 3de druk), 750 p., 2,25 euro bij De Slegte.

Ian Ousby (ed.)

The Wordsworth Companion to Literature in English

Wordsworth, Ware (1994, 5de druk), 1.036 p., 4,50 euro bij De Slegte.

Essays bij Boom

In de fraai vormgegeven reeks Boom Essay verschenen onder meer De voltooiing van Amerika van Richard Rorty, een gedeeltelijke vertaling van Achieving our Country (1998), en Het tragische en het komische, de vertaling van twee hoofdstukken uit twee verschillende boeken van metafysicus en eminent Hegel-kenner William Desmond. Het eerste van die twee hoofdstukken, 'Verloren-zijn. Over filosofie en het tragische', is een onderzoek naar wat de filosofie te bieden heeft aan de wanhopige, wiens schreeuw alle begrip van de rede overstemt. Rorty is minder metafysisch gestemd. Vietnam heeft ter linkerzijde het geloof in de Amerikaanse droom zwaar aangetast. Rorty ontwikkelt een pragmatisch pleidooi: gedesillusioneerd links moet dringend opnieuw constructief, vanuit een gezonde nationale trots en met meer burgerzin in plaats van academische vrijblijvendheid, meewerken aan 'de voltooiing van Amerika'. Het essay dateert van voor de dag dat alles veranderde.

Richard Rorty

De voltooiing van Amerika (127 p.)

William Desmond

Het tragische en het komische (123 p.)

allebei Boom, Amsterdam (1998), van 13,50 naar 6 euro bij Paard van Troje, Ladeuzeplein 13, Leuven.

Pascal Cornet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234