Zondag 28/11/2021

Words, words, words

Het Zuidelijk Toneel

De tien beste theaterproducties van vorig seizoenGoed begonnen is half gewonnen. Aan die leuze trekt het Nederlandstalige theater zich op sinds in 1987 voor het eerst het Theaterfestival werd georganiseerd. Dit jaar vindt het plaats in Brussel en Amsterdam: voor elk rechtgeaard theatermens de eerste afspraak van het nieuwe seizoen. Een vakjury selecteerde tien producties die doorgaan voor de meest belangwekkende die het afgelopen jaar op de Nederlandse en Vlaamse podia te zien waren. Elke selectie is subjectief, maar toch: elk van de voorstellingen biedt een reden om het festival bij te wonen. Er is ook haast bij, want een aantal avonden is reeds uitverkocht.

Romeo en Julia

Meester-bewerker Peter Verhelst doet zijn ding met een van Shakespeares bekendste stukken. Wie op zoek gaat naar de Grote Romantische Liefde à la Leonardo DiCaprio en Claire Danes, komt bedrogen uit. Over dit Verona heersen geweld en chaos. De prille liefde tussen de twee tieners wakkert de woede aan. Regisseur Ivo van Hove plaatst zijn acteurs in een lege, uitdagend zwarte ruimte. Romeo (Ramsey Nasr) is het minst macho en wordt ei zo na door Julia (Gunilla Verbeke) onder de voet gelopen.

Op donderdag 26 en vrijdag 27 augustus om 20.30 uur in het Lunatheater.

My dinner with André

tg. STAN & Cie. de Koe

Een voorstelling op de grens van fictie en realiteit. Peter Van den Eede (Cie. de Koe) en Damiaan De Schrijver (tg. STAN) spelen zichzelf én twee disgenoten die ook echt bestaan: regisseur André Gregory en toneelschrijver Wallace Shawn. Manische gedrevenheid versus bijna-nonchalance. Drie uur lang zetten de twee een boom op over leven en theater. Een vriend kookt voor hen - live op de bühne. My dinner with André wordt zo niet alleen een ode aan het acteren, maar ook aan het tafelen.

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus om 20.30 uur in de Kaaitheaterstudio's. Beide voorstellingen zijn uitverkocht.

Pereira verklaart

De Tijd

We zijn 1938. In Portugal is dictator Salazar aan de macht. Doctor Pereira sluit de ogen: als cultuurjournalist bij de katholieke krant Lisboa meent hij niets met politiek te maken te hebben. Zijn jonge assistent Monteiro Rossi doet hem twijfelen. Traag maar zeker kiest ook Pereira voor verzet. Regisseur Lucas Vandervost bewerkte de gelijknamige roman van de Italiaan Antonio Tabucchi tot een serene waarschuwing tegen de politieke en maatschappelijke kankers van deze tijd. Mooi vertolkt en verteld door Dirk Buyse, Robbert So en Wim van der Grijn.

Op zaterdag 28 en zondag 29 augustus om 20.30 uur in de Beursschouwburg.

De woudduivel

Onafhankelijk Toneel

Alleen al om kennis te maken met het knusse haventheatertje van het OT, loont dat de moeite naar Rotterdam af te reizen. Regisseuse Mirjam Koen won in 1992 de Grote Theaterfestivalprijs met haar enscenering van Anton Tsjechovs Platonov. Ook in De woudduivel toont ze zich een specialist terzake: met dit minder bekende jeugdwerk van Tsjechov bouwt ze een uitbundig toneelfeest. Ruurt de Maesschalck en Bert Luppes maken deel uit van de meest homogene cast van het festival.

Bussen met vertrek aan het Lunatheater op zaterdag 28 augustus om 10 en 15.30 uur (voorstellingen om 13.30 en 20 uur in het OT-Theater aan de Müllerpier, Rotterdam).

Ongebluste kalk

Theatergroep Hollandia & Veenstudio

Een verrassend lichtvoetig portret van een van de opmerkelijkste figuren uit de Nederlandse geschiedenis: Marinus (Rinus) van der Lubbe, de Leidse metselaar die in 1933 de Rijksdag in Berlijn in brand stak. De daad bij het woord voegen, is bij hem zo gebeurd: alleen staat hij niet stil bij afloop of gevolgen. Acteertalent Fedja van Huêt schildert de figuur van Van der Lubbe tegen een muzikale achtergrond van Florentijn Boddendijk en Remco de Jong. Authentieke dagboekfragmenten liggen aan de basis van de tekst.

Op zondag 29 augustus om 20.30 uur in de Kaaitheaterstudio's. De voorstelling is uitverkocht.

De bitterzoet

Theatergroep Hollandia & Theater Antigone

In 'Brimstone & Treacle' gaat de Britse auteur Dennis Potter kwaad met kwaad te lijf. Pa en ma Broeckx worden opgeschrikt door de komst van Martin, een vermeende jeugdvriend van hun aan haar bed gekluisterde dochter. Regisseurs Johan Simons en Paul Koek vertellen dit magisch-realistische gruwelsprookje op een eigen, meeslepende manier. De vier acteurs zijn in topvorm: Bert Luppes, Fedja van Huêt, Frieda Pittoors en Carola Arons. Groot kanshebber op de Theaterfestivalprijs.

Op maandag 30 en dinsdag 31 augustus om 20.30 uur in het Lunatheater. De voorstelling op 30 augustus is uitverkocht.

Iets op Bach

Les Ballets C. de la B. & Ensemble Explorations

Ook dit is theater: het verhaal van mensen die samenkomen op een dak en vechten om hun plaatsje onder de zon. Een schuchtere jongen in een circusact, een peuter die tussen dansers heen loopt, als toeristen verklede musici die Bach spelen: bij Alain Platel is heterogeniteit het toverwoord. Kwetsbaarheid en levenslust gaan bij hem hand in hand. Elk van de personages draagt zijn of haar littekens met grote waardigheid.

Op woensdag 1 september om 20.30 uur in het Lunatheater.

Blaat

Toneelgezelschap Dood Paard

Het Amsterdamse Dood Paard moet de eer van de jonge garde verdedigen. Acteur en auteur Oscar van Woensel blikt vooruit naar het jaar 2009. Hij zapt van de 'slabar' naar een plein of de foyer van een schouwburg, en komt er kunstenaars en hun entourage tegen: praatjesmakers die fuiven en recepties afdweilen en nooit ofte nimmer tot de creatieve daad overgaan. Taal en kunst uit vroeger eeuwen worden bedreigd, maar niemand lijkt zich daarover druk te maken. Met verder onder meer Sara De Roo.

Op woensdag 1 en donderdag 2 september om 20.30 uur in de Kaaitheaterstudio's. De voorstelling op 2 september is uitverkocht.

weg

Josse De Pauw & Kaaitheater

Na enkele magere theaterjaren maakt Josse De Pauw een schitterende rentree. Met weg houdt hij een ontroerend pleidooi voor een meer ontspannen benadering van leven en dood. In deze Kaaitheaterproductie verweeft hij twee verhalen: een hilarische, autobiografische familiekroniek en de poëtische mijmering van een man die zijn verleden achter zich laat. Uniek is de symbiose tussen De Pauw en de musici die met (niet náást) hem op het toneel staan: Peter Vermeersch en Pierre Vervloesem. De swing zit in De Pauws lijf zowel als in zijn tekst.

Op donderdag 2 en vrijdag 3 september om 20.30 uur in de Beursschouwburg. De voorstelling op 3 september is uitverkocht.

Rotjoch

Toneelschuur Producties

Rotjoch is een Brabants straatjongetje dat Pim Parel heet. Hij is alleen op de wereld. Zijn tegenspelers zijn woorden die op een groot filmscherm geprojecteerd worden. Regisseur Guy Cassiers en vormgever Marc Warning tekenen voor een technologisch hoogstandje dat echter ook naar de keel grijpt. Het verhaal van een weggegooid leven. Acteur Herman Gilis, haast onherkenbaar met een masker op het hoofd, zorgt voor een indringende vertolking.

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 september om 20.30 uur in het Lunatheater.

Info en reservaties: Kaaitheater, Akenkaai 2, 1000 Brussel, tel. 02/201.59.59, fax 02/201.59.65, http://kaaitheater.vgc.be. en http;//www.theaterfestival.org. Locaties: Lunatheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel; Kaaitheaterstudio's, Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 81, 1000 Brussel; Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 22, 1000 Brussel. De tickets kosten 200 tot 800 frank (4,96 tot 19,83 euro).

In de rand

Het Theaterfestival toont niet alleen voorstellingen, het is ook een ontmoetingsplek, een forum, een vakbeurs, een denktank. In het parallelprogramma zijn er debatten en lezingen over diverse theateronderwerpen. Een bondig overzicht.

* Op 26/08 om 17 uur: State of the Union door de Nederlandse regisseur Jan Ritsema.

* Op 27/08 om 19 uur: Marianne Van Kerkhoven in gesprek met regisseur Ivo van Hove over repertoiretheater.

* Op 28/08 om 17 uur: De Beeldenstorm 1 - Jan Leyers in gesprek met Dora van der Groen aan de hand van het VRT-theaterarchief van televisiemaakster Annie Declerck.

* Op 29/08 om 14 uur: Thersitesdag met een debat over de woordenschat van het theater, gevolgd door een lezing van theaterwetenschapper Koen Tachelet over de positie van de theatercriticus en de uitreiking van de Thersitesprijs.

* Op 29/08 om 17 uur: De Beeldenstorm 2 - Jan Leyers in gesprek met Jan Decorte aan de hand van het VRT-theaterarchief van televisiemaakster Annie Declerck.

* Op 31/08 om 11 uur: Studiedag 'Het woord beleid wordt altijd het woord belediging', over het cultuurbeleid in Brussel, de profilering van een theater of kunstencentrum, en de internationalisering van het theater.

* Op 31/08 om 19 uur: lezing door cultuursocioloog Rudi Laermans over 'De podiumkunsten als virtuele economie?'

* Op 1/09 om 17 uur: Het Schrijverspodium - de Roovers lezen nieuwe theaterteksten 1.

* Op 2/09 om 16 uur: Peter Anthonissen in gesprek met de theaterauteurs Oscar van Woensel en Peter Verhelst.

* Op 2/09 om 17 uur: Het Schrijverspodium - de Roovers lezen nieuwe theaterteksten 2.

* Op 2/09 om 19.30 uur: presentatie door het Britse ontwerperscollectief AudioRom.

* Op 3/09 om 17 uur: De Beeldenstorm 3 - Jan Leyers in gesprek met Josse De Pauw aan de hand van het VRT-theaterarchief van televisiemaakster Annie Declerck.

* Op 3/09 om 19 uur: presentatie van een nummer van het tijdschrift Sampel, gewijd aan jonge theatermakers.

* Op 4/09 om 17 uur: Het Schrijverspodium - de Roovers lezen nieuwe theaterteksten 3.

* Op 4/09 om 19 uur: finissage jongerenworkshop De vereniging van d'Associatie.

Al deze activiteiten zijn gratis en vinden plaats in het Lunatheater, Sainctelettesquare 19 of 20, 1000 Brussel.

INVITATIE: Metro inviteert 50 lezers voor ROTJOCH van Toneelschuur Producties op vrijdag 3 september om 20.30 uur in het Lunatheater. Bel morgen, donderdag, tussen 11 en 11.30 uur naar het Kaaitheater op het nummer 02/201.59.59.

Foto Deen van Meer / RVFoto Koen De Waal / RVFoto Patrick De Spiegelaere / RVDe woudduivel. Foto Ben Van Duin / RVFoto Ben Van Duin / RVBitterzoet. Foto Herman Sorgeloos / RVFoto Chris Van der Burght / RVFoto Sanne Peper / RVWeg. Foto Lies Willaert / RVFoto Jorge León / RV

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234