Donderdag 22/10/2020

Vijf vragenTim Nawrot

Worden onze kinderen slimmer in de buurt van bomen?

Tim Nawrot.Beeld Stefaan Temmerman

Willen we slimmere kinderen met minder gedragsstoornissen? Dan moeten we gewoon meer bomen planten in de stad. Dat is de mediagenieke conclusie die we uit een studie van UHasselt en UGent kunnen trekken. Professor Tim Nawrot nuanceert in vijf vragen.

Worden kinderen intelligenter door in groene ruimte te leven?

Nawrot: “Het zal u niet verbazen, het ligt iets genuanceerder dan dat. We weten al langer uit de literatuur dat een groene leefomgeving een positief effect heeft op cognitief vlak. Uit eerdere studies, onder meer bij kinderen uit Barcelona, is gebleken dat meer groen in de leefomgeving in verband staat met een sterkere vooruitgang van het werkgeheugen en aandacht. Daarnaast weten we ook dat een groenere omgeving leidt tot een verbetering van de gedragsontwikkeling bij kinderen. Ze hebben minder last van hyperactiviteit en een vermindering in concentratieproblemen. Wij hebben in ons onderzoek naar een iets harder eindpunt gekeken: intelligentie. En daaruit blijkt dat kinderen die opgroeien in een groene omgeving tot wel 2,5 IQ-punten kunnen winnen.”

Heeft dat niet met andere factoren te maken dan een bos, park of pleintje dat toevallig in de buurt ligt?

“Laat me duidelijk zijn. De groene omgeving is geen doorslaggevende factor. Er spelen heel wat zaken die de intelligentie van kinderen mee beïnvloeden. Denk aan socio-economische factoren zoals het inkomen van de ouders. Maar uit ons onderzoek blijkt dat ook een groene context daar een rol in speelt. Onze resultaten zijn niet vertekend door de sociaaleconomische achtergrond van de deelnemers. Het verband tussen groen en intelligentie werd teruggevonden bij kinderen van ouders met zowel een hoog als laag opleidingsniveau.”

Wat betekent dat 2,5 IQ-punten?

“Voor iemand die al een hoog IQ heeft, zullen die 2,5 punten het verschil niet maken. Maar voor iemand die met een achterstand zit, kan het belangrijk zijn die in rekening te brengen. Het gaat er vooral over dat we weten dat een groene context kan helpen om het volledige potentieel uit onze kinderen te halen.”

Hoe groen moet die context zijn om slimmer te worden?

“We moeten nu niet allemaal met onze kinderen in een natuurdomein gaan wonen. Het gaat hier om kleine, groene, stedelijke elementen. Met deze studie alleen is het onmogelijk om daar een exacte hoeveelheid groen op te kleven. Maar onze data schieten tekort om daar een beter antwoord op te bieden. Samen met gegevens die voorhanden zijn zou één hectare groen voor 120 gezinnen een goed richtgetal zijn. Maar pin me niet vast op dat cijfer. Meer groen zorgt voor minder geluid, minder stress en meer opportuniteiten om aan fysieke en sociale activiteiten deel te nemen. Die factoren kunnen de winst in IQ-punten verklaren.”

Wat kunnen we nu precies met de resultaten van dit onderzoek?

“Er moet eerst en vooral een vervolg komen op het onderzoek. Je kan geen conclusies trekken op basis van één onderzoek. Zo start er een studie op binnen het steunpunt Milieu- en Gezondheid. De cognitieve functie van 400 jongvolwassen wordt op dit moment bestudeerd in functie van hun woonomgeving. Maar de bevindingen uit onze studie geven voor beleidsmakers en stadsplanners al aan dat voldoende groen een van de elementen is om een optimale omgeving te creëren waarbij kinderen de kans krijgen hun volledige potentieel te ontwikkelen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234