Zaterdag 26/11/2022

Word voetbalmakelaar

Laat Luis Figo en Shirley Bassey voor u geld verdienen

Robert Melders

Voetbalploegen zijn een twijfelachtige investering geworden. Belangrijkste reden is dat de spelers te veel het laken naar zich toetrekken. Voetbaltalent wordt nog meer gekoesterd dan it-talent. De vergoedingen voor de spelers rijzen de pan uit. De meeste voetbalaandelen zijn in een jaar tijd gekraakt.

Maar er is een nieuwe opportuniteit in de maak: ga mee aan de kant van de spelers staan. Het is in Londen al mogelijk via de beurs in voetbalmakelaars te beleggen. Die makelaars onderhandelen in naam van de spelers en houden daar een mooie bonus aan over. De Europese betwistingen over het transfersysteem kunnen de balans nog meer in het voordeel van de spelers doen overhellen. In de post-Bosman-formulering is een transfer een vergoeding voor het verbreken van een arbeidscontract van bepaalde duur. Een speler die einde contract is, mag vrij naar een andere voetbalwerkgever overstappen. Daarom worden contracten van beloftevolle eigen spelers dikwijls opengebroken: de speler krijgt veel meer loon, op voorwaarde dat hij zijn contract verlengt. Zo valt het risico van de transfervrije overgang weg.

Maar nu schijnen er nog grondige Europese juridische bezwaren te bestaan tegen wat nog overblijft van het systeem. Afspraken over een vaste transferperiode bijvoorbeeld lijken erg op een kartelvorming onder werkgevers. Ook is het nog niet zo duidelijk hoe het met een verplichte afkoopsom zou zitten van een voetbalwerknemer die per se bij zijn werkgever weg wil. Wat als die bijvoorbeeld een duurzame verstoring van de arbeidsrelatie bepleit om te kunnen opstappen? De bescherming van de werknemer zet de speler in een comfortabeler positie dan de club. De gevolgen zijn dat hij makkelijker hogere vergoedingen kan bepleiten. De manager heeft meer ruimte om voor zijn cliënt een "creatieve" oplossing uit de brand te slepen. Bovendien zijn er nu meer dan ooit juridische discussies.

Een cliënt verwacht dat zijn manager ook met juridische spitstechnologie kan uitpakken. Met alle vreemde verhalen over de schemerzone van de sport is het voor een makelaar interessant zo vlug mogelijk een imago van de nodige ernst uit te stralen. Hij moet iets van voetbal kennen om te weten wat zijn speler waard is. Maar hij moet ook een soort van Private Banker zijn. Hij moet patrimoniumproblemen behandelen die zeer specifiek zijn. Hoe moeten zeer hoge sommen beheerd worden voor jonge mensen die daar later een leven lang mee moeten toekomen? Soms zijn er parallellen met het management voor vedetten uit de film of de populaire muziek. Bureaus als First Artist Corporation of CSS Stellar werken met beide categorieën. Naast de bedrijfsspecifieke aspecten zijn er toch synergieën voor algemeen vermogensbeheer.

Momenteel zijn beide de enige beursgenoteerde voetbalmakelaars. Maar er zijn nog plannen van verschillende concurrenten om een notering te vragen. Pro Active Sports en Jerome Anderson Management zijn op komst. Voor een stuk dreigt de belegger wel met een nieuwe internetgekte geconfronteerd te worden. Iedereen wil een graantje meepikken in de nieuwe goudmijn en dat drijft aandelen naar hoge koersen. Voor de eigenaars is het leuk langs de kassa te passeren via een beursnotering. Die dient ook om overnames te financieren. Dat is weer een parallel met de tmt-zeepbel. "Vergeet toch niet dat het om gevestigde ondernemingen gaat die winst maken", merkt fondsbeheerder Andrew Banks van de Britse zakenbank Singer & Friedlander op. Hij kan het weten want zijn werkgever nam een positie van 10 procent in het kapitaal van First Artist Corporation. Ook in CSS Stellar nam Banks een kleinere positie in. Hij gelooft in de sector omdat hij een consolidatie voorziet. Alles zal steeds meer in handen komen van enkele grote, gerespecteerde bureaus. Wie op de beurs staat, heeft geld opgehaald om concurrenten over te nemen. Of hij kan een betaling in aandelen voorstellen.

In eerste instantie is de relatie met spelers een vertrouwensrelatie van persoon tot persoon. Maar het ligt toch voor de hand dat een beursgenoteerd bedrijf, al was het maar door de grotere boekhoudkundige controle vlugger het vertrouwen zal wekken van een jonge speler die op zoek is naar een raadsman. Cynici kunnen opmerken dat Lernout & Hauspie ook een beursgenoteerde onderneming was. Andrew Banks is ook zo eerlijk erop te wijzen dat First Artist op de Ofex staat. Dat is de derde markt in Londen en die heeft wel minder publicatieverplichtingen. CSS Stellar staat op de AIM, de tweede markt, die is iets strenger. CSS Stellar is onder meer de manager van Luis Figo van Real Madrid, maar ook van de Engelse nationale ploeg, van autoracers Alain Prost en Ayrton Senna (postuum is die nog altijd veel geld waard voor de liefdadigheidsinstelling die zijn naam draagt) en van showvedette Shirley Bassey.

De aandelen van beide bureaus noteren nog maar pas op de beurs. In december kostte CSS Stellar 180 pence, nu 267,5 pence, een recordkoers. Toch is dat nog altijd maar een historische koers-winst van 25, merkt Andrew Banks op. Het is niet goedkoop, maar het is geen dotcomprijs. First Artist Corporation, dat in maart naar de beurs kwam, staat op 50,5 pence. Dat is ongeveer 20 keer de historische winst. Het staat flink beneden zijn recordkoers van 62,5 pence. Maar Chris Perry van Tottenham, hun uithangbord, is Luis Figo niet. Singer & Friedlander heeft de aandelen trouwens in een durfkapitaalfonds gestopt. Het is niets voor weduwen en wezen. Maar potentieel is er zeker.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234