Donderdag 23/01/2020

Woordkunst van de bovenste plank

Van een tekst van de Oude Grieken een confronterend rechtbankdrama maken. Theater Malpertuis toont dat het kan.

Recht zal zijn wat ik zeg! gaat terug op een oud-Griekse tekst van 336 voor Christus. De tekst brengt verslag uit over een fait divers dat uitgroeit tot een staatszaak. Ene Ktesifon vraagt de Atheense volksvergadering haar goedkeuring om de verdienstelijke politicus Demosthenes met een lauwerkrans te eren. Aischines, Demosthenes' rivaal, klaagt Ktesifon aan omdat zijn motie strijdig is met de wetten. Het pleit wordt beslecht voor de Heliaia, een volksrechtbank.

Het publiek in de voorstelling zetelt in het tribunaal en krijgt een stevige denkoefening voorgeschoteld. De pleidooien van de twee opponenten beroeren de fundamenten van de democratie, de rechtsorde en de deontologie van beleidsmakers en wethouders. Gelden de wetten als de hoogste geboden in de samenleving en dienen ze strikt nageleefd te worden, of is het een verlicht politicus toegestaan ze ad hoc bij te stellen? Waar ligt de grens tussen persoonlijk engagement en marketing?

Kruisverhoor

Recht zal zijn is teksttheater van de bovenste plank. De acteurs, Thomas Janssens (Demosthenes) en Matthias Meersman (Aischines), brengen hun staaltje klassieke woordkunst zo direct en met zo veel gloed dat iedereen meegetrokken wordt in de fundamentele vraagstelling die hun verbaal duel oproept. De voorstelling is door de levendige aanpak allerminst zwaar op de hand. De ronkende volzinnen van de klassieken en hun superieur ethisch denken pakken iedereen in. Het is alsof Socrates zelf je eventjes in de ogen kijkt.

Eerst is het vreemd opkijken van het rommelige scènebeeld met een kitchenette, een schavotje, pingpongtafel en de prominent aanwezige geluidsman Dimitri Compernolle. De scenografie van coach Piet Arfeuille wil de tekst opentrekken. "De setting moet vermijden dat de gelaagde tekst te eng wordt", legt Arfeuille uit. "In het begin van de repetities hebben we een aantal keer rechtbankske gespeeld en ik vond dat de anekdotiek de tekst te klein maakte. Die gaat heel erg over nu. Bekijk de banaliteit van de huldiging met de lauwerkrans eens alsof vandaag de dag een politicus gehonoreerd zou worden in de Bourla omdat hij voor het volk opkomt. Dat kan gewoon niet, dat is manipulatie."

Populisme

Dat populisme bestaat, weten we onderhand wel. Dus hoe vertel je iets dat iedereen na tien minuten al weet? Arfeuille: "Omdat de oorspronkelijke tekst die dimensie aanraakt, zijn we op zoek gegaan naar iets waarmee je je kunt inbeelden afwisselend in een rechtbank te zitten, in een televisiestudio en in de repetitiezaal van een theater waar twee politici net vóór opkomen hun kruisverhoor repeteren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234