Vrijdag 24/01/2020

[woord-]spelen met de bollen

Ideeënwedstrijd Atomium: de winnaars!

Door Nica Broucke

foto's sigfrid eggers

De oude bollen van het Atomium werden inmiddels volledig ontmanteld en kregen mondjesmaat een fonkelnieuw, blinkend omhulsel. Op 14 februari, Valentijnsdag, opent het 'nieuwe' Atomium met veel toeters en bellen opnieuw voor het publiek. Xavier Waterkeyn, de ingenieur die in 1958 op het geniale idee kwam een ijzermolecule miljoenen keer te vergroten, zal er helaas geen getuige meer van zijn. De vader van het Atomium is vorige maand immers overleden. Toch zal zijn naam voor eeuwig aan Belgiës meest beroemde, maar vanwege complexe reproductierechten ook minst gefotografeerde monument verbonden blijven: de middelste Atomium-bol wordt omgedoopt tot de Waterkeyn-hemisfeer.

Dit brengt ons naar de ideeënwedstrijd die de vzw Atomium vorig jaar lanceerde om de negen bollen van het Atomium een naam te geven. Ook De Morgen Magazine deed een oproep aan zijn lezers.

De jury, bestaande uit onder anderen de hoofdredacteur van DM Magazine Rudy Collier, Diane Hennebert (directrice van de vzw Atomium) en Christine Coninx (de architecte die de renovatiewerken in goede banen leidde), selecteerde uit de tientallen ideeën unaniem de inzendingen van Willy Van Looveren uit Berchem en Peter Marnef uit Kontich. Zij bedachten elk van de negen bollen met een naam die refereert aan de rijke gastronomie van België, een van de weinige domeinen waarover bij de drie gemeenschappen eendrachtig een consensus heerst. Van Looveren koos voor Gentse waterzooi, Peekesstoemp, Konijn met pruimen, Paling in 't groen, Sole à l'ostendaise, Tomate crevettes, Frikandellen met krieken, Asperges à la flamande en Moules frites, terwijl Marnef opteerde voor Wafels, Spruiten, Pralines, Frieten, Witloof, Chocolade, Bier, Mosselen en Pistolets.

Omdat de hoger genoemde namen weliswaar zeer origineel, maar niet echt praktisch werkbaar zijn - het ligt bijvoorbeeld moeilijk om activiteiten in de Paling in 't groen of in de Spruiten te communiceren - besloot de vzw Atomium eenzijdig de bollen de namen te geven van enkele Belgische personaliteiten, zij het dat die niet noodzakelijk beter in de mond liggen: naast de Xavier Waterkeyn-bol is er binnenkort ook de Lola Bobesco (violiste), de André Franquin (striptekenaar), de Ilya Prigogine (Nobelprijs voor scheikunde), de Marcel Broodthaers (beeldend kunstenaar), de Renaat Braem (architect), de Marie Janson (de eerste Belgische vrouwelijke senator), de Maurice Maeterlinck (Nobelprijs voor literatuur) en ten slotte de Henri Storck (cineast).

Juweelkunstenaar Peter Vermandere maakte met enkele oude panelen van het Atomium een serie Freestyle Atomics, kleinoden die hulde brengen aan het beroemde monument. Een nieuwe reeks juwelen wordt nu tentoongesteld in Villa De Bondt, een prachtig art-decopand in Gent. Onlangs werd bekend dat het paneel dat Vermandere eertijds van De Morgen kreeg onder het motto 'doe er iets creatiefs mee' wordt opgenomen in de tentoonstelling van de Vierjaarlijkse Prjs voor Vormgeving van de Provincie West-Vlaanderen (vanaf december in Vichte en in februari te zien in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende) en daarenboven genomineerd werd voor de premiedragersprijs ter waarde van 2.000 euro. n

INFO

Peter Vermandere Freestyle Atomics loopt tot 18 december in Villa De Bondt, Krijgslaan 124, 9000 Gent.

09/221.76.09, www.villadebondt.be

Behalve Willy Van Looveren en Peter Marnef zijn de andere winnaars van de ideeënwedstrijd

Marjan Vinck (Bonheiden) voor 'metalen en ijzerertsen', Johnny Verhelle (Kortrijk) voor 'de muzen', Luc Vints (Beringen) voor 'Kongolese steden', Jan Meeuws (Brussel) voor 'de planeten',

Stabel-Hens (Turnhout) voor 'persoonlijke voornaamwoorden', Toon Van Paesschen (Borsbeek) voor 'bieren', Yvonne Smet (Zwijndrecht) voor 'eigennamen van kunstenaar' en Marc Michiels (Antwerpen) voor 'bolletjes roomijs'. Zij krijgen elk een paneel van het Atomium - die ze evenwel persoonlijk in Brussel moeten komen afhalen - en worden per brief verwittigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234