Maandag 12/04/2021

Woonloft met mini-jungle

Laurence Kluft bouwde een oude likeurfabriek in Antwerpen om tot een loft, inclusief weelderige patio.

Wie de historische loft van Laurence Kluft binnenstapt, zou wel eens de geurrestanten van likeur kunnen opsnuiven. Dit immense pand in de Trierstraat in Antwerpen was in zijn vorige 19de-eeuwse leven nog een depotgebouw voor de Antwerpse likeur Elixir d'Anvers, uitgevonden en gebrouwen door de Antwerpenaar François-Xavier de Beukelaer. Hier werd de stock van de distilleerderij opgeborgen, tot interieurontwerpster Laurence Kluft het pand opkocht en er een woonloft slash yogastudio van maakte.

Een huis met een heerlijk smakende geschiedenis. Interieurontwerpster Laurence Kluft transformeerde het industriële pand, ingeplant tussen de klassieke stadspanden, tot een karaktervolle woonloft waar stoer en zen overheersen. "Voor de loft inspireerde ik me op de sovjetarchitectuur van de jaren 70, gecombineerd met Japanse elementen. Het oude depotgebouw kende drie niveaus, de benedenruimte was vroeger de opslagplek van duizenden flessen likeur. Op de eerste verdieping, nu verbouwd tot een yogaruimte, zie je nog steeds de originele industriële restanten, zoals de stalen kolommen en het plafond van de opslagruimte." Toch moesten enkele kolommen op de tweede verdieping door hun erbarmelijke staat afgebroken worden. "We hebben ze uiteindelijk moeten vervangen door beton."

Kleur van een zandstrand

Ook voor de muren koos Laurence resoluut voor dit koude materiaal, maar ze hield het erg glad en verfijnd van textuur. "Op zoek naar een warm contrast heb ik lang geëxperimenteerd om de juiste tint te vinden. Uiteindelijk is het de kleur van een zandstrand geworden. Bovendien legde ik een natuurlijke eiken vloer, die de loft een zekere ingetogen rust geeft."

En rust is er voldoende. Laurence bouwde op de benedenverdieping een yogaruimte, die te bereiken is via een rustige Japanse tuin, inclusief klaterend vijvertje. Op de bovenverdieping transformeerde ze de perfecte vierkante ruimte tot een woonloft. "Zowel de eerste als tweede verdieping waren oorspronkelijk heel donkere ruimten, er kwam totaal geen daglicht binnen. Het was een hele opgave om die van voldoende licht te voorzien. Aan de voorkant is een breed terras gekomen met ochtendlicht. Het plafond van de woonverdieping werd in het midden iets opgetild om zo door middel van horizontale glasstroken licht in het hart van de loft te brengen."

Perfect vierkant

Maar Laurence had niet overal vrij spel. De muren van de oude likeuropslagplaats steunen op een vierkant raster en mogen enkel op die structuur rusten. Wat zich aanbiedt, is een perfect vierkant zonder tussenschotten.

"Het was een uitdaging om met die beperking een functionele woonruimte te maken. Zeker omdat mijn eisen erg omvattend waren: ik wilde een entree, grote living, bureau, openhaard, mediahoek, eetgedeelte en keuken. En daarbij nog drie grote slaapkamers en twee badkamers. Ik heb op schaal veel maquettes gemaakt, en die keer op keer weer herzien."

Als interieurontwerpster maakt Laurence gebruik van de flexibiliteit van de ruimte. "Juist in een grote ruimte moet je kleinere plekken creëren voor intimiteit. Ik heb vaak nood aan verandering, dus ik zorgde dat elke plek, behalve de keuken, een andere woon- of leeffunctie kan krijgen. De interieursfeer verschilt van hoek tot hoek: open en transparant in het eetgedeelte en de keuken, en intiem en warm rond de open haard."

Laurence heeft een modeachtergrond en koos vintage meubels, moderne kunst en bijzondere deco-objecten uit om het interieur vorm te geven. Het moderne design van Charles en Ray Eames en de Franse ontwerper Michael Ducaroy combineert ze moeiteloos met stukken uit de jaren 50, 60 en 70, zoals de 'Maralunga' van Cassina en Deens vintage design voor de eetkamer. Ze deinst er niet voor terug er een messing lamp bij te zetten. Op zoek naar een groene oase van rust, bouwde Laurence achter in de woonruimte een patio. Het strakke beton keert terug in de zithoek, maar die fleurt Laurence op met bijzondere, weelderige planten. Haar eigen mini-jungle, in het midden van de stad. "Ik krijg vaak de opmerking dat het hier wel een Braziliaans stadsappartement lijkt. Maar 's avonds gaat de zon hier onder en wordt het een gezellige cocon, een van mijn favoriete plekken."

Laurence Kluft

Studeerde aan de Antwerpse Modeacademie Legde zich later toe op interieurs Heeft een eigen meditatieruimte en reiki- en yogapraktijk

***

De openhaard ontwierp Laurence met KombiFire. De 'Lounge Chair' is van Eames, een van de groene vazen is van Kate Hume.

Laurence richtte de living in met de zwarte zetels 'Kashima' van Ligne Rosset en 'Maralunga' van Cassina.

Op de patio staat een Japanse esdoorn.

In de plantenbak onder meer bamboe, boomvarens en mammoetblad. Een jungle in de stad.

Het krukje van karton is van Molo. De zetel 'Togo' van Ligne Rosset.

De keukenkastjes aan de muur zijn van eik. De krukken en lamp van messing kocht Laurence tweedehands.

De yogastudio. Wie de ruimte betreedt, krijgt meteen een zengevoel. Het zwarte bankstel in de hoek is vintage.

Overal in huis vind je planten. In het bureau een groene vaas (Kate Hume) en lamp (Gae Aulenti). In de slaapkamer staat weer een 'Togo'.

In de sofa (Ralph Lauren) liggen zelfgemaakte kussens. Het kunstwerk aan de muur is van André Bogaert.

De houten stoel in de dressing is vintage. De kasten van eik ontwierp Laurence.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234