Donderdag 26/05/2022

Sparen

Woonlening nodig? Deze 4 factoren bepalen hoeveel u kunt lenen

Vuistregel: spendeer best niet meer dan een derde van uw nettoloon aan de afbetaling van uw lening. Beeld Shutterstock
Vuistregel: spendeer best niet meer dan een derde van uw nettoloon aan de afbetaling van uw lening.Beeld Shutterstock

Voor de meeste mensen is de aankoop van een huis de belangrijkste financiële beslissing van hun leven. Logisch dus, dat ze gaan ‘shoppen’ bij diverse banken om de meest lucratieve regeling te bekomen. Maar vergis u niet: die banken beslissen uiteindelijk zelf hoeveel geld ze u maximaal lenen. En die beslissing baseren ze in hoofdzaak op de volgende 4 factoren.

Sven Vonck

1. Maandelijks netto (gezins)inkomen

Uiteraard gaan banken u een som geld lenen als u op een stevig nettoloon kan bogen en wanneer u al langere tijd – minstens twee jaar – een vaste job hebt. Handige vuistregel (in een ideale wereld): spendeer best niet meer dan een derde van uw nettoloon aan de afbetaling van uw lening. Hou in uw achterhoofd dat een gemiddelde alleenstaande 900 euro spendeert aan zijn/haar levensonderhoud en een gemiddeld koppel 1.000 euro. Vergeet ook niet telkens uw loonbrief en een uittreksel van uw spaarrekening mee te nemen wanneer u een bank bezoekt. Zit u momenteel zonder job? Besef dan dat het echt een flink stuk moeilijker zal zijn om aan een woonlening te geraken.

Tip: Wie echt tot in de details wenst te werken, kan alle vaste kosten (inclusief onderhoud, hobby’s, domiciliëring …) eens nauwgezet in kaart gaan brengen. Met wat overblijft, betaalt u uw lening af. Blijft er nóg wat over, dan kunt u dat best opzij zetten. Kijk hier welk krediet het best past bij uw financiële situatie.

2. Percentage aankoopprijs

Wie 200.000 euro wil lenen voor een huis van 400.000 euro, komt doorgaans vaker tot een akkoord met de bank dan iemand die datzelfde bedrag vraagt voor een huis van 250.000 euro. Het principe hierachter? Banken ontlenen sneller geld voor een huis dat ze ‘maar’ voor 50% financieren, dan een huis waar ze 80% van de aankoopprijs moeten ophoesten. De voorbije maanden stelde de Nationale Bank zelfs voor om banken te verplichten een bijkomende kapitaalbuffer aan te leggen bij de toekenning van leningen voor meer dan 80% van de waarde van het vastgoed. Daardoor zou het nog duurder worden om een lening af te sluiten als daar amper eigen middelen tegenover staan. Uiteindelijk heeft de regering dat voorstel afgewezen.

Tip: Vergelijk meerdere hypothecaire leningen en speel de banken tegen elkaar uit.

3. Looptijd lening

Bespreek vooraf met uw bank de termijn waarop u de lening wilt afbetalen. Zowat elke financiële instelling biedt vandaag woonkredieten aan die u terugbetaalt over een periode tot 40 jaar. U kent het principe: hoe langer de looptijd, hoe kleiner het maandelijks bedrag dat u moet aflossen. Maar vergeet niet de keerzijde: hoe langer u leent, hoe meer interesten u betaalt.

De looptijd hangt nauw samen met uw financiële draagkracht. Stelt u een te korte looptijd voor, dan zal de bank u snel genoeg terugfluiten.

Onderstaande simulatie schept duidelijkheid:

4. De rentevoeten

Onrechtstreeks heeft de hoogte van de rente ook een invloed op het ‘gemak’ waarmee u een lening krijgt. Staat de rente laag, zoals vandaag het geval is, dan is het voor u makkelijker om het krediet af te betalen aan een bank. En zijn banken dus sneller geneigd van leningen toe te staan.

Tip: smeed het ijzer nu het nog heet is. In 2011 bedroeg de rente op woonleningen gemiddeld 4,5%, in 2016 was dat nog maar 2%. Door nu een lening af te sluiten met een vaste rentevoet, kan u nog altijd genieten van die relatief goedkope hypotheek.

Bent u momenteel op zoek naar een goedkope lening? Vergelijk dan hier een rits aan woonleningen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234