Woensdag 26/01/2022

Wetstraat

Wooncrisis: Homans weigert in te binden

Woonminister Liesbeth Homans wil niet raken aan de huurpremie. De huidige maatregelen voor sociaal zwakkeren volstaan. Beeld © belga
Woonminister Liesbeth Homans wil niet raken aan de huurpremie. De huidige maatregelen voor sociaal zwakkeren volstaan.Beeld © belga

Vlaanderen zal zelf geen extra inspanningen leveren om erkende vluchtelingen te huisvesten. Ze worden geholpen door onze bestaande diensten, stelt minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Het zijn de lokale besturen die in de bres moeten springen.

ROEL WAUTERS EN TINE PEETERS

"Zonder dak boven je hoofd kun je niet eens beginnen te denken aan onderwijs voor je kinderen, een job zoeken of een inburgeringscursus volgen." Eind augustus waarschuwde Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, al voor het nijpende probleem waarmee Vlaanderen geconfronteerd zal worden: waar gaan al die vluchtelingen wonen eens ze erkend zijn? Het is de basis voor hun integratie, argumenteerde ze.

We zijn bijna drie maanden later en er is bitter weinig veranderd. Er is dan wel geld vrijgemaakt voor de steden en gemeenten, minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft vanuit Vlaanderen geen nieuwe maatregelen genomen.

Nochtans is de nood prangend. De voorbije maanden dienden vele duizenden vluchtelingen een asielaanvraag in. In eerste instantie kunnen ze terecht in de tijdelijke opvang die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) organiseert. Eens erkend als vluchteling kunnen ze daar nog drie maanden blijven, wat maximaal twee keer met een maand verlengd kan worden. Daarna moeten ze zelf op zoek naar onderdak.

Veel opties hebben ze niet. De wachtlijst voor sociale woningen is nu al ellenlang, op de moeilijke private huurmarkt een betaalbare woning vinden moeilijk. Bovendien is er heel wat weerstand bij huisbazen om met een vluchteling, vaak zonder (direct zicht op) werk, in zee te gaan.

"Het opvangprobleem van Francken wordt het woonprobleem van Homans", vatte Vlaams Parlementslid An Moerenhout (Groen) de situatie nog eens samen op Radio 1. Ze vraagt onder meer dat Homans het systeem van huurpremies uitbreidt.

Nu komen mensen die vier jaar op de wachtlijst staan in aanmerking voor een huurpremie. Ook voor de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) is dat onvoldoende. "Van vier jaar wachttijd zou je dus naar drie jaar kunnen gaan", zegt Nathalie Debast van VVSG. "Het is een meer dan welkom extraatje." Homans' voorgangster, Freya Van den Bossche, is al van 5 naar 4 jaar overgeschakeld. "Op die manier hoeft het ook niet ineens een bom geld te kosten", zegt Debast.

Maandag pleegt het VVSG overleg met het kabinet-Homans om over het woonbeleid en de vluchtelingencrisis te spreken, maar de minister maakt nu al duidelijk dat ze niet wil raken aan die huurpremie. De huidige maatregelen op de woonmarkt voor de sociaal zwakkeren moet volstaan: ze kunnen een aanvraag indienen voor een sociale woning, zich begeven op de privéhuurmarkt of een beroep doen op de sociale verhuurkantoren. Het budget voor die kantoren wordt trouwens volgend jaar met 10 miljoen opgetrokken.

"Vanaf het moment dat ze erkend zijn als vluchteling, hebben ze dezelfde rechten als iemand die hier geboren is", zegt haar woordvoerder Jan Van Der Vloet. Hij wijst er ook op dat asielzoekers na erkenning een degelijke uitkering krijgen of een job vinden. "Ook met dat inkomen kunnen ze een huis of appartement huren. En het is niet zo dat er op de privéhuurmarkt alleen maar krotten zijn."

Uiteindelijk zal het in de eerste plaats aan de lokale besturen zijn om de mensen ook naar een woning te begeleiden. In totaal maakte Vlaanderen 120 miljoen euro vrij voor de integratie van de vluchtelingen. Zo'n 20 miljoen gaat naar de steden en gemeenten, die een deel van dat geld ook gebruiken om het woonprobleem op te lossen.

Vaak nemen de lokale besturen zelf het heft in handen en gaan samen met de vluchtelingen actief op zoek naar onderdak. "Maar daar komen wij niet in tussen", aldus Van Der Vloet. "We respecteren de autonomie van de gemeenten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234