Vrijdag 27/01/2023

NieuwsCoronavirus

Woon-zorgcentra voelen effect boosterprik: ‘Cijfers zijn stabiel’

De coronacijfers in woon-zorgcentra zijn al twee weken stabiel.  Beeld Wannes Nimmegeers
De coronacijfers in woon-zorgcentra zijn al twee weken stabiel.Beeld Wannes Nimmegeers

Een bemoedigend signaal uit de Vlaamse woon-zorgcentra. De vierde golf laat zich er wel voelen, maar het aantal uitbraken blijft nu al twee weken stabiel. Met dank aan de boostervaccins voor bewoners? ‘We mogen niet te vroeg juichen, maar dit is een opsteker’, klinkt het bij de koepel van private woon-zorgcentra.

Jeroen Bossaert en Sven Spoormakers

Een maand geleden loeiden in de woon-zorgcentra de alarmbellen: op één week tijd was het aantal meldingen over corona-uitbraken bijna verviervoudigd. Van 11 nieuwe uitbraken ging het plots naar 40. De week nadien kwamen daar nog eens 37 nieuwe uitbraken bij. “Maar sindsdien is het aantal nieuwe uitbraken teruggevallen”, zegt Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van Vlozo, de koepel van private woon-zorgcentra. De cijfers lijken stabiel te blijven.

“Bovendien is het aantal instellingen dat opgevolgd wordt omwille van een actieve uitbraak aan het dalen. Sinds vorige week zijn dat er 16 minder dan de week ervoor. Er zijn momenteel 58 woonzorgcentra met een uitbraak.” Op een totaal van meer dan 800 woonzorgcentra zijn dat voorlopig relatief goede cijfers.

De overgrote meerderheid van de woon-zorgcentra waar corona momenteel tussen de muren zit, kampt met eerder bescheiden uitbraken van twee tot vijf besmettingen. “Slechts twintig instellingen zitten met grote uitbraken", zegt Staes, die ondanks die cijfers voorzichtig blijft. “De vierde golf is bij ons nog niet voorbij, maar het is bemoedigend om te zien dat we voorlopig op een plateau zijn aangekomen.”

Naar een verklaring moet hij niet ver zoeken. “Twee weken geleden kregen de laatste bewoners in de Vlaamse woon-zorgcentra hun derde vaccin, ik ben ervan overtuigd dat die boosters nu hun effect al laten zien. Daar komt ook bij dat alle instellingen ondertussen draaiboeken hebben liggen en perfect weten wat ze moeten doen als er besmettingen zijn. Ook het preventiebeleid is op punt gesteld, waardoor wellicht al uitbraken voorkomen zijn. Het valt sowieso op dat de woon-zorgcentra deze keer – ondanks veel uitbraken – relatief weinig druk leggen op de ziekenhuizen. Gemiddeld worden dagelijks maar een tweetal bewoners naar het ziekenhuis overgebracht voor een opname wegens corona.” Ook het aantal coronadoden in de woon-zorgcentra blijft voorlopig beperkt.

Personeel niet beschermd

Ondanks dat bemoedigende nieuws zit het Staes dwars dat het personeel in de woon-zorgcentra niet vroeger beschermd werd door een derde prik. “Als je ziet wat het effect is van de boosters bij onze bewoners, dan is het zuur dat we ook ons personeel al niet eerder hebben kunnen vaccineren.” Pas deze week zullen de personeelsleden in de woon-zorgcentra hun derde prik kunnen krijgen. Wat betekent dat ze pas in december opnieuw maximaal beschermd zullen zijn.

Staes hoopt alvast dat het personeel in de Vlaamse woon-zorgcentra zich opnieuw massaal laat vaccineren. “De eerste campagne is zeer vlot verlopen en ik reken ook nu weer op de verantwoordelijkheidszin van onze personeelsleden.” Voorlopig is vaccinatie voor het personeel nog vrijwillig, maar als de regering haar plannen doorzet komt daar volgend jaar verandering in.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234