Woensdag 31/05/2023

NieuwsCorona

Woon-zorgcentra mogen bezoekers om Covid Safe Ticket vragen

 Margot Cloet van Zorgnet-Icuro: 'We moeten ervoor zorgen dat bezoekers niet moeten wachten, of dat bewoners erdoor niet minder bezoek krijgen.' Beeld David Legreve
Margot Cloet van Zorgnet-Icuro: 'We moeten ervoor zorgen dat bezoekers niet moeten wachten, of dat bewoners erdoor niet minder bezoek krijgen.'Beeld David Legreve

Woon-zorgcentra zullen een Covid Safe Ticket kunnen vragen aan bezoekers. Een decreet daarover wordt woensdag gestemd in het Vlaams Parlement. Naar verwachting gaat het decreet op 1 november in.

Yannick Verberckmoes

Ook in de woon-zorgcentra vallen er weer meer besmettingen. De Vlaamse regering wil de opmars van de vierde golf er stuiten door rusthuizen de mogelijkheid te geven om een Covid Safe Ticket te vragen aan bezoekers. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) ligt er nu een decreet klaar om dat mogelijk te maken. “We hebben enkele adviezen nodig gehad van de privacycommissie”, zo zei hij in het VRT-programma De zevende dag. “Het decreet ligt nu in het Vlaams Parlement en woensdag zal het normaal gezien goedgekeurd worden.”

Het nieuwe decreet zal niet enkel over woonzorgcentra gaan, maar ook de verplichting om een coronapas te tonen voor wie gaat dansen in een discotheek, bijvoorbeeld, is erin opgenomen. Wellicht treedt het decreet, eens goedgekeurd, op 1 november in werking.

Verschillende zorgkoepels waren al langer vragende partij om een coronapas te vragen aan bezoekers van woon-zorgcentra. Margot Cloet van Zorgnet Icuro is dan ook voorstander van de invoering, maar volgens haar mag het nog verder gaan. “Als de cijfers er in een bepaald gebied om vragen, vind ik dat men het ook aan woon-zorgcentra moet kunnen verplichten”, zegt Cloet. “Natuurlijk kan een gevaccineerde ook met een besmetting een rusthuis binnenlopen, dus blijven andere maatregelen, zoals handen ontsmetten, zeer belangrijk.”

Brussel en Wallonië

Dit weekend raakte trouwens nog bekend dat het Covid Safe Ticket in Wallonië al goede resultaten heeft geboekt. In het Waalse gewest zal die coronapas vanaf 1 november nodig zijn voor onder meer een bezoekje aan een woon-zorgcentrum, de horeca, of aan een fitnesszaak. Sinds de aankondiging van de coronapas schrijven zich vier keer meer mensen in voor een prik, zo maakte de Waalse minister voor Volksgezondheid Christie Morreale (PS) bekend in La Libre Belgique.

In Brussel daarentegen had de aankondiging van de coronapas nauwelijks een invloed op de vaccinatiecijfers. Sinds 15 oktober is het Covid Safe Ticket verplicht voor al wie iemand in het ziekenhuis of een woon-zorgcentrum gaat bezoeken (ook op andere plaatsen en voor evenementen is er een verplichting). Maar woon-zorgcentra in Brussel ervaren praktische problemen om op het Covid Safe Ticket te controleren. “Er is een gebrek aan personeel en middelen”, zei Patricia Lanssiers van de zorgkoepel GIBBIS daarover aan BRUZZ.

Cloet hoopt dat de invoering van het Covid Safe Ticket in de Vlaamse woon-zorgcentra niet tot praktische beslommeringen zal leiden. “Als de controle extra personeel vraagt, dan vraagt dat ook extra investeringen”, zegt Cloet. “We moeten er ook voor zorgen dat bezoekers niet moeten wachten, of dat bewoners erdoor niet minder bezoek krijgen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234