Vaccinatiestrategie
Woon-zorgcentra gaan personeel meteen vaccineren
De vaccinatieplanning in ons land wordt bijgestuurd. In de woon-zorgcentra zal het personeel tegelijk met de bewoners ingeënt worden. Op het eind van de maand moeten personeel en bewoners allemaal een eerste prik gehad hebben. ‘We zullen twee weken voorliggen op schema.’
Na een trage start lijken de vaccinaties tegen Sars-CoV-2 dan toch enige vaart te kunnen maken. Nadat vaccinproducent Pfizer dinsdag de geplande leveringen voor januari garandeerde, werden een dag later ook de leveringen voor februari bevestigd. Daardoor kan er een versnelling hoger geschakeld worden. Voor februari gaat het om 90.000 tot 100.000 dosissen per week.
Tot nog toe was het de bedoeling eerst de bewoners van woon-zorgcentra te vaccineren, en vanaf februari ook het wzc-personeel. “Maar nu kunnen we hen parallel inenten. Eind januari zal iedereen een eerste dosis hebben gehad, sommigen zelfs al een tweede,” zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UA), lid van de bevoegde taskforce. Eerder deze week lieten premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) al weten dat er een versnelling hoger zou worden geschakeld.
Volgens Margot Cloet van zorgkoepel Zorgnet-Icuro is het logisch dat in veel woon-zorgcentra personeel en bewoners op hetzelfde moment hun prik zullen krijgen. “Wij zouden liefst hebben dat dat zo gebeurt. Het is gewoon makkelijker als je maar twee in plaats van vier keer ter plaatse moet gaan om te vaccineren.”
Weliswaar werd nu al een deel van het personeel gevaccineerd. Als een bewoner een vaccin weigerde, werd de prik gezet bij een verzorger – om verspilling te voorkomen. Bovendien zijn uit de meeste flacons met gemak zes doses te halen in plaats van de voorgeschreven vijf doses. Producenten zorgen altijd dat er een beetje te veel in een flesje zit. Volgens een bron met kennis van de vaccinatiestrategie wordt die zesde dosis nu al gebruikt voor inentingen. Donderdag pas bekijkt het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) of dat ook officieel toegestaan is.
Volgens Van Damme betekent een en ander dat ook de vaccinatie van andere groepen versneld zal worden. “We zullen twee weken voorliggen op schema. Daarna hangt alles af van de beschikbare vaccins.” Woensdag raakte bekend dat het EMA het vaccin van Moderna goedkeurde voor de Europese markt. Dat wil niet zeggen dat ons land meteen massaal kan vaccineren. In januari wordt een levering van 20.000 doses verwacht, en ook in februari blijft het mogelijk bij relatief lage hoeveelheden.
‘Logistiek is klaar’
De versnelling betekent ook dat de ziekenhuizen die de vaccins verdelen, een tandje bij moeten steken. “Geen enkel probleem”, zegt Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel. “De logistiek is klaar, de diepvriezers zijn klaar. Je moet je daar allemaal niet te veel bij voorstellen: dat zijn enkele grote schoendozen die je koud moet bewaren. Het is allemaal niet zo complex.” Ook in het UZ Gent staat alles klaar. “Het UZ Gent is perfect in staat om op drie maanden tijd 1 miljoen mensen te vaccineren”, zegt Yannick De Clercq van het directiecomité.
Eerder al uitte ook Eric Mortier, gedelegeerd bestuurder van het UZ Gent zijn ongenoegen. Deze week arriveerden 14.000 dosissen in zijn ziekenhuis, volgende week nog eens zoveel. Amper 2.380 daarvan worden deze week toegediend. “Alles ligt klaar, de reden dat het niet vooruitgaat is de extreme voorzichtigheid van de overheid.” Volgens hem zijn er geen logistieke obstakels.
Noppen roept de overheid ook op om te stoppen met talmen. Als voorbeeld noemt hij de zoektocht naar een 60-tal grote vaccinatiecentra. Die is nog niet begonnen, omdat Vlaanderen eerst criteria en richtlijnen wil opstellen voor de gepaste infrastructuur en crowd control. “Eigenlijk gaat het om kleine evenementen die je organiseert. Er zijn tienduizenden werklozen uit de evenementensector, mensen die het gewoon zijn om massa-organisaties te begeleiden. De oplossing hoeft echt niet zo moeilijk te zijn,” aldus Noppen.