Zaterdag 15/05/2021

Woody Allen is verliefd op Sharon Stone

Van bij het eerste beeld - het zwarte silhouet van de New Yorkse skyline, waarvan even later blijkt dat die in feite uit grassprieten bestaat - horen we de typische stem van Woody Allen met zijn even typische opmerkingen ('Mijn hele leven al leef en werk ik in de grote stad') en vertrouwde klachten ('Misschien denk ik wel te veel na'). Woody blijkt nog maar eens op bezoek bij een psychiater die hij zuchtend toevertrouwt dat hij zich, als 'het middelste kind in een familie van vijf miljoen', zo onbeduidend voelt. Dat levert hem meteen felicitaties op van de zielknijper: 'Je bént namelijk onbeduidend'.

Woody Allen (of althans zijn stem) speelt de hoofdrol in de mierenfilm Antz, die door een Amerikaans recensent omschreven werd als een combinatie van Metropolis en Microcosmos. Het verhaal van Antz speelt zich namelijk af in een nogal totalitair ogende mierenkolonie, waar de Werkers alleen maar tunnels mogen/moeten graven en waar de Soldaten, op bevel van de Generaal (stem van Gene Hackman) zichzelf te pletter mogen/moeten vechten tegen de termieten. Het mierpersonage van Woody Allen heet Z-4195, wat meteen de rare schrijfwijze van de titel verklaart. Werker Z is dus ongelukkig, want eerder individualistisch ingesteld en daarom niet bereid om alleen maar in functie van de kolonie te leven en te werken. Trouwens, in de aarde wroeten is niet meteen zijn idee van een boeiende carrière.

Werkmier Z komt toevallig in contact met Prinses Bala (stem van Sharon Stone), die zich aan de zijde van haar moeder, de mierenkoningin (stem van Anne Bancroft), nogal verveelt en daarom wel eens wil zien hoe het gewone werkvolk zich 's avonds in een of andere dancing (massaal) amuseert. Dat levert onder meer een zeer grappige scène op waarin werker Z en Prinses Bala zo'n beetje à la Pulp Fiction dansen op de tonen van het Guantanamera-liedje.

Om de prinses te kunnen terugzien, vraagt Werker Z aan soldaat Weaver (stem van Sylvester Stallone) of hij 's anderendaags zijn plaats in de militaire parade mag innemen. Als evenwel blijkt dat de defilerende soldaten rechtstreeks doormarcheren naar het termietenfront, begint Z zich terecht zorgen te maken. Antz is de eerste CGI-film van de DreamWorks-studio, wat dus betekent dat hij volledig via computeranimatie gerealiseerd werd. De film ging vrijdag jongstleden in roulatie in de Amerikaanse bioscopen en fungeert vanavond als vooropening van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent, dat dit jaar aan zijn 25ste editie toe is.

Of het jonge tienerpubliek, dat indertijd dol was op de allereerste CGI-film Toy Story, even massaal naar Antz zal gaan kijken, blijft een open vraag. Als ze dat doen, zullen ze zeker gecharmeerd worden door de digitale miertjes met duidelijk aan E.T.-ontleende ogen. En de nogal nadrukkelijke boodschap van de film, zoals die door de stervende soldaatmier Barbatus (rol van Danny Glover) verwoord wordt, zullen ze ook wel weten te appreciëren: 'Volg niet je hele leven de leiders op. Beslis voor jezelf'.

Van hun kant kunnen volwassenen, voor zover ze niet allergisch zijn voor de typische Woody Allen-humor, erg veel plezier beleven aan deze visueel verbluffende tekenfilm, waarin Sharon Stone op een bepaald moment zucht dat ze 'gekidnapt werd door de dorpsidioot' en waarin Dan Aykroyd met een uitstekend WASP-accent een hautaine wesp tot leven mag brengen. Het blijft daarnaast toch ook wel leuk om Woody Allen én Sylvester Stallone op dezelfde generiek aan te treffen, al is dit geen echte primeur, want Stallone figureerde reeds eerder (als metro-nozem) in de Woody Allen-komedie Bananas uit '71.

En klikt het uiteindelijk tussen Woody Alleen en Sharon Stone? Dát verklappen we niet, maar Z-4195 laat op het einde van de film wél weten dat hij een nieuwe psychotherapeut heeft.

(Jan T.)

'Antz' wordt vanavond in avant-première voorgesteld als vooropening van het 25ste Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen-Gent en draait vanaf 11 november in de Belgische bioscopen.

(Foto DreamWorks Pictures)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234