Vrijdag 09/06/2023

Politiek

Woning van Theo Francken vrijgegeven nadat hij poederbrief opende

Theo Francken (N-VA). Beeld BELGA
Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

De woning van Theo Francken (N-VA) en zijn gezin in Lubbeek is vrijgegeven nadat de civiele bescherming de poederbrief meegenomen heeft die de voormalig staatssecretaris maandag ontvangen had. Niemand van het gezin of de andere aanwezigen is onwel geworden.

Redactie

De brief was maandagvoormiddag aangekomen op het gemeentehuis in Lubbeek en Theo Francken had die meegenomen naar huis en daar geopend. Toen bleek dat er een onbekend poeder in zat, werd de gezinswoning van de familie Francken meteen onder quarantaine geplaatst en werd het medisch interventieplan afgekondigd. Zowel het gezin Francken en twee medewerkers die ook aanwezig waren, moesten medisch onderzocht worden, terwijl de civiele bescherming ter plaatse kwam om de brief met poeder op te halen.

“De civiele bescherming heeft de brief en het poeder intussen meegenomen naar het laboratorium in Peutie, waar alles zal onderzocht worden”, zegt commissaris Walter Vranckx, korpschef van de lokale politie Bierbeek/Boutersem/Holsbeek/Lubbeek.. “Er is niemand onwel geworden zodat het vermoedelijk niet om iets gevaarlijks ging maar dat zal het onderzoek uitwijzen. Intussen proberen we te achterhalen wie de brief verzonden heeft.”

Zwaar over

“De haat en het haatzaaien mag nu wel stoppen. Het migratiedebat is een moeilijk debat, maar zo ver is het nog nooit gekomen”, aldus een bedrukte Francken aan Belga, op enkele uren van oudejaarsavond. “Hopelijk blijkt het vals alarm en niets gevaarlijks te zijn.”

Francken reageerde ondertussen ook via een filmpje op Facebook. “Dit is niet prettig. Ik heb jonge kinderen, dit is er zwaar over. Men creëert haat, men beeldt mij af als nazisoldaat met het getrokken geweer, zoals Groen heeft gedaan, de jongeren van Groen en Ecolo. En dat gaat dan maar door en die denken dat ze zich alles mogen permitteren. Ze zaaien haat op die manier. En dan krijg je mensen die gek zijn en hele gekke dingen doen”, aldus Francken.

De voormalige staatssecretaris zegt dat hij op zijn kabinet ook al meermaals bommeldingen en poederbrieven kreeg. “Maar nog nooit thuis. Ik hoop dat dit een eenmalig feit is. Het is oudejaar (...), prettig is dit absoluut niet. Het feit dat mensen zo ver durven gaan toont aan dat er iets grondig mis is. Ik kan alleen hopen dat sommige collega’s, media, dokters en anderen eens heel diep nadenken over waar ze mee bezig zijn.”

Hoe lang de familie-Francken binnen zal moeten blijven, valt moeilijk te voorspellen. Begin dit jaar had Francken ook al eens af te rekenen met een verdachte brief, toen met poeder en een kogel erin. Die kwam echter aan op zijn kabinet als toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, niet bij hem thuis. Na enkele uren werd het kabinet toen weer vrijgegeven.

Niemand onwel

De brandweer is inmiddels ter plaatse met een chemische interventieploeg en de civiele bescherming is onderweg om de brief op te halen en de inhoud te onderzoeken. Er wordt ook een nieuwe dreigingsanalyse gemaakt. Naast de hulpdiensten is ook het crisiscentrum op de hoogte gebracht. Zij maken volgens de Lubbeekse burgemeester een nieuwe dreigingsanalyse voor hem als individu. Ook het medisch interventieplan is in werking gesteld.

De verdachte brief was naar het gemeentehuis van Lubbeek gestuurd, maar werd pas bij Francken thuis geopend. “Het gaat om een brief die deze voormiddag was aangekomen op het gemeentehuis en die meneer Francken heeft meegenomen naar huis en daar heeft geopend”, zegt commissaris Walter Vranckx van de lokale politie Bierbeek/Boutersem/Holsbeek/Lubbeek.

“Al de mensen die in aanraking zijn gekomen met de brief, zullen nu medisch onderzocht moeten worden. Het gaat dan om meneer Francken en zijn gezin, en de politiemensen die ter plaatse zijn gegaan maar ook om de mensen op het gemeentehuis die de brief aangeraakt hebben. We moeten nog nakijken om wie dat gaat.”

“Voorlopig is er niemand onwel geworden en vertoont niemand enige symptomen, dus we hopen dat het iets onschuldig was”, gaat de korpschef voort. “Natuurlijk zijn het Leuvense parket en de federale gerechtelijke politie ook op de hoogte gebracht en wordt er een onderzoek ingesteld naar de afzender.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234