Zaterdag 17/08/2019

Wonen in boeken

Leven tussen boeken is wat de mensen in deze rubriek letterlijk doen. Elke week portretteren we een fervente lezer in zijn huiselijke omgeving en peilen we naar zijn of haar liefde voor literatuur. Vandaag: gepensioneerd schooldirecteur

NAAM Hugo Verhenne (76)
STAD Kortrijk
BEROEP schooldirecteur op rust
VRIJE TIJD lezen, vrijwilligerswerk, fietsen en recenseren voor Okra Magazine

"Ik heb zo'n 5.000 boeken en hoewel er nog steeds bijkomen, merk ik voor het eerst dat mijn collectie aan het slinken is. Vorige maand zijn er bijvoorbeeld 35 bijgekomen, maar ik heb er ook 50 weggegeven, en dat is nieuw voor me.

"Vroeger was het ondenkbaar dat ik een boek weg zou doen. Vandaag heeft de verlatingsvrees plaatsgemaakt voor een schenkingsmissie. Laatst heb ik 350 boeken geschonken aan een school. Die mensen hebben zelf mogen kiezen wat ze meenamen. Alleen boeken met een bijzondere emotionele waarde heb ik gehouden.

"Drie boeken hebben me ge-maakt tot de lezer die ik nu ben. Op mijn achtste kreeg ik De waanzinnige kluizenaar van Hans Happel toegestopt, een dik boek voor die leeftijd, een pagina of 200, maar die thriller betekende voor mij de definitieve breuk met het stripverhaal. Van een kijker werd ik een lezer.

Dostojewski's De idioot was mijn introductie tot de 19de-eeuwse Europese literatuur. In de humaniora werden de parels uit die periode grotendeels verwaarloosd. Zola was bijvoorbeeld des duivels. En dan was er natuurlijk Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez, dat een nieuwe wereld voor mij opende. Ik las het toen ik in Leuven studeerde en het blies de Vlaamse humanioraliteratuur van Streuvels, Claes, Timmermans en Coolen volstrekt omver. Nadien ben ik veel Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse boeken gaan lezen. En Afrikaanse natuurlijk, omdat ze belangrijk waren in de omgang met mijn Congolese adoptiekind.

"Aangezien ik actief ben in de lokale kerk, zou ik de Bijbel ook tot mijn favoriete boeken kunnen rekenen, alleen zie ik die niet echt als een boek. Iedere dag lees ik er samen met mijn vrouw voor het slapen gaan een stukje uit. Voor mij is de Bijbel dus eerder leefmateriaal in plaats van leesmateriaal.

"Ieder jaar verzamel ik voor onze leesclub recensies van de 150 beste boeken. Ik maak daar een bundeltje van en het motto is altijd hetzelfde, van Confucius: 'Hoe druk je het ook denkt te hebben, toch moet je tijd vrijmaken om te lezen, want anders geef je je over aan een zelfgekozen onwetendheid'. Als mens heb je de plicht om jezelf te ontwikkelen, vind ik. Waarom lijken er dan zovelen te zijn die nooit een boek oppakken?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden