Dinsdag 15/10/2019

WONEN IN BOEKEN

Leven tussen boeken is wat de mensen in deze rubriek letterlijk doen. Elke week portretteren we een fervente lezer in zijn huiselijke omgeving en peilen we naar zijn of haar liefde voor literatuur. Vandaag: jurist Paul Clerinx

NAAM Paul Clerinx (59)
STAD Antwerpen
BEROEP jurist
VRIJE TIJD klassieke muziek luisteren, clavecimbel spelen en in boekwinkels rondneuzen

"Mijn ouders hadden in hun bibliotheek de Winkler Prins Encyclopedie en Jaarboeken staan. Ik bekeek de foto's van de grote staatsmannen en raakte geïntrigeerd door het spel van de machtsverhoudingen: hoe tegengestelde belangen tot conflicten kunnen leiden, en misschien wel tot terreur, burgeroorlog of oorlog.

"Later las ik Solzjenitsyns De Goelag Archipel. De Stalin-terreur fascineerde en beangstigde me. Van Stalin kwam ik bij Hitler, en bij de Russische Revolutie, die me naar de Franse Revolutie leidde, waar de eerste moderne terreur begon. In mijn bibliotheek staan een 400-tal geschiedenisboeken, van de Franse Revolutie tot vandaag. Ik lees die boeken als waren het thrillers.

"Als kind was ik ook gek op atlassen. Ik kende ongeveer alle landen van de wereld, hun hoofdsteden en staatshoofden. Voor mijn plechtige communie kreeg ik de Historische atlas van Elsevier cadeau. Nog beter vond ik professor Theo Luyckx' Politieke geschiedenis van België, met daarin de lijst van alle Belgische regeringen en ministers, en de uitslagen van alle verkiezingen. Pas op het einde van mijn studententijd ben ik met het literatuurvirus besmet geraakt, door een jammerlijke liefdesgeschiedenis nog wel.

"In de loop der jaren heb ik nogal wat boeken over design en architectuur verzameld. Samen met onze kinderen wonen mijn vrouw en ik in het woonhuis dat architect Léon Stynen voor zichzelf tekende en waarin hij is blijven wonen tot aan zijn dood in 1990. Ik ben vooral geïnteresseerd in architectuur en design vanaf Bauhaus en Le Corbusier en ook van de jaren 1950 en 1960. De optimistische sfeer van vooruitgang en welvaart voor iedereen die toen heerste, spreekt me aan. Het is precies ook die sfeer die ik ervaar in het huis waarin we wonen.

"Ik ontleen weleens boeken uit de bibliotheek. Jammer genoeg mag ik ze daarna niet in mijn persoonlijke bibliotheek bewaren. Wanneer ik ze terugbreng, voelt het alsof ik ze uit mijn geheugen moet bannen. Dat is voor mij de waarde van een huisbibliotheek: het is je geheugen dat zichtbaar blijft, je intellectuele geschiedenis en dus ook een stuk van je ziel. Daarom vind ik het mooi wat de Romeinse filosoof Cicero schreef: dat een huis zonder boeken als een lichaam zonder ziel is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234