Maandag 06/02/2023

Wonen in boeken

Leven tussen boeken is wat de mensen in deze rubriek letterlijk doen. Elke week portretteren we een fervente lezer in zijn huiselijke omgeving en peilen we naar zijn of haar liefde voor literatuur. Vandaag: architect en docent Christian Kieckens

Naam

Christian Kieckens (64)

Stad

Brussel

Beroep

architect en hoogleraar ontwerpwetenschappen UA

Vrije tijd

kunst, cultuur, architectuur, steden, dromen

"Naar het schijnt is het iets typisch voor watermannen, lijstjes maken. Ik maak lijstjes van alles, van alle objecten die ik bezit. Ik heb ongeveer 5.000 boeken, en die staan allemaal netjes in een Excel-bestand, voorzien van de relevante informatie zoals uitgever, ISBN-nummer, afmetingen en oplage.

"In het bestand staan de boeken geordend op de historische periode van het onderwerp, zoals middeleeuwen of nieuwe tijd. Bepaalde onderwerpen zoals kunst of fotografie hebben een eigen lijst. Om een boek terug te vinden, komt het er dus op aan te weten welke afdeling waar staat. Dat is niet altijd vanzelfsprekend.

"Alle architectuurboeken staan in mijn kantoor, tegen een wand van zeven op drie. De andere boeken staan thuis in mijn appartement. Waar een gat is in een kast, zitten boeken, ook tussen het porselein en het glaswerk. Ik heb er onlangs 500 weggedaan omdat ik voelde dat ik die niet meer dagelijks om me heen nodig had. Ze zitten nu, net als mijn tekeningen en maquettes, in het architectuurarchief in Antwerpen, het APA.

"Een favoriet boek heb ik niet. Dat wijzigt dagelijks, maar er zijn wel een paar onderwerpen die regelmatig terugkeren, zoals Adolf Loos, Aldo Rossi en alles over hedendaagse Zwitserse architectuur. Zo'n vier meter boeken heb ik daarover. Men bouwt daar bijzonder intelligent, waarbij theorie aan pragmatiek wordt gekoppeld.

"Ik vraag aan mijn studenten uit de eerste master een boekje te maken over hun fascinaties, en dat kan alles zijn: teksten, beelden, plannen. Ik heb dat project Words and Things genoemd, een verkeerde vertaling van Michel Foucaults Les mots et les choses, dat wel perfect aangeeft waar het over gaat: de link tussen woorden en beelden die in de architectuur zo belangrijk is. Dat levert soms fantastisch mooie boekjes op. Volgend jaar worden ze getoond in een tentoonstelling in deSingel.

"Als architect ben je niet alleen met de buitenkant van een gebouw bezig, maar ook met de kamers. Daarom vind ik de uitspraak van Henry Ward Beecher zo mooi: 'Boeken zijn geen meubilair, maar er is ook niets anders dat zo mooi een huis bemeubelt als boeken.' Niet alleen visueel: ook akoestisch doet een wand vol boeken wonderen. En het is bekend dat een kamer waarvan alle wanden door boeken worden bezet veel meer warmte geeft."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234