Zaterdag 19/10/2019

WONEN IN BOEKEN

Leven tussen boeken is wat de mensen in deze rubriek letterlijk doen. Elke week portretteren we een fervente lezer in zijn huiselijke omgeving en peilen we naar zijn of haar liefde voor literatuur.Vandaag: leraar Nederlands Joan Petit

Naam Joan Petit (60)
Stad Gent
Beroep leraar Nederlands
Vrije tijd lezen, culturele evenementen bijwonen, voetbal en reizen

"Ik woon in een 17de-eeuwse begijnhofwoning, een huis met een ziel, of beter een huis met vele zielen, want in feite is het één grote bibliotheek. In iedere kamer staan boeken, zelfs in het toilet. Liefst van al lees ik op zolder, weg van stoorzenders als telefoon en televisie. Het verzamelen van boeken is begonnen in mijn studietijd, toen ik in Londen Foyles Bookshop ontdekte. Ik keerde met twee grote tassen boeken terug naar huis en sindsdien is het nooit meer gestopt. 'Vijfduizend', zeg ik altijd als mensen me vragen hoeveel boeken ik heb, maar volgens mijn vrouw moeten het er zeker meer dan vijftienduizend zijn.

"De Britse essayist Richard Steele beweerde dat lezen voor de geest is wat beweging is voor het lichaam. Ik kan me daar goed in vinden. Je kunt natuurlijk louter ter ontspanning lezen, maar ik ben toch altijd op zoek naar dat ietsje meer. Ik hou van boeken die me aanzetten tot nadenken. Ik heb indertijd mijn thesis geschreven over De Kapellekensbaan van Louis Paul Boon en dat is nog steeds mijn favoriete boek. Boon noemde het een grote chaos en dat is het op het eerste gezicht ook. De erg korte hoofdstukjes lijken over van alles en nog wat te gaan. Je wordt constant geprikkeld.

"Het eigenlijke verhaal gaat over Ondineke, een meisje dat hogerop wil. Voor mij was dat bijzonder herkenbaar. Ik kom uit een arbeidersgezin en kreeg van mijn moeder regelmatig te horen dat ik een hogere studie moest doen om iets te bereiken in het leven. Dat drijft ook Ondineke, maar zij botst op allerlei beperkingen waardoor ze nooit raakt waar ze wil. Hoe Boon de werking van machtsstructuren blootlegt en toont hoe deze het persoonlijk initiatief versmachten, is gewoonweg fenomenaal.

"Sinds een jaar of acht maak ik deel uit van een clubje bibliofielen dat ik 'De literaire Daltons' heb gedoopt. Met onze 'bibliofielenbus' trekken we er regelmatig op uit, boekvoorstellingen bijwonen en zo. Een paar jaar geleden vielen we binnen op de presentatie van Maarten 't Harts Magdalena in Maassluis. We bleken daar bijna de enige geïnteresseerden te zijn en hadden stapels boeken mee die de auteur netjes heeft gesigneerd. De dag nadien stonden we zelfs in een lokale krant, als de Belgen die de dag van Maarten 't Hart hadden goedgemaakt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234