Maandag 21/06/2021

Wonen in boeken

Leven tussen boeken is wat de mensen in deze rubriek letterlijk doen. Elke week portretteren we een fervente lezer in zijn huiselijke omgeving en peilen we naar zijn of haar liefde voor literatuur. Vandaag: docent Jo Roets

NAAM Jo Roets (54)
STAD Antwerpen
BEROEP regisseur bij Laika en docent aan de Toneelacademie Maastricht
VRIJE TIJD lezen

"Een van mijn meest bijzondere leeservaringen is De toverberg van Thomas Mann. Ik was er al maandenlang in bezig en raakte er maar niet doorheen. Ik moest er tijd voor vrijmaken, voelde ik, dus ben ik een week gaan wandelen in de Morvan met het boek in de rugzak. En het werkte. Iedere dag een stuk stappen en hopen op het vinden van een rustige overnachtingsplek om zo snel mogelijk die roman weer open te slaan.

"Dat was in mijn zorgeloze tijd, toen er nog geen kinderen waren. Zodra die gearriveerd waren, kwam het erop aan zelf momenten te creëren om van een boek te genieten. Zo las ik tijdens een zomervakantie Alexandre Dumas' onvergetelijke De graaf van Monte-Cristo. Soms zat ik ongeduldig te wachten tot iedereen gaan slapen was en ik aan mijn nieuwe dagdeel kon beginnen. Uren later was ik dan kwaad op mezelf omdat ik het gevecht tegen de vermoeidheid aan het verliezen was en helaas met lezen moest stoppen omdat mijn ogen dichtvielen.

"Het doet me denken aan een paar zinnen die ik onlangs las in Wieslaw Mysliwski's roman Over het doppen van bonen: 'Boeken zijn voor de mens de enige redding om niet te vergeten dat hij mens is. Ze zijn ook de wereld, en een wereld die hij voor zichzelf kiest en niet een waarin hij wordt geboren.' Lezen is een beetje verdwijnen voor mij. Het lezen van enkele mooie zinnen kan een dag of een stemming doen kantelen. Ze vormen een tegengewicht tegen de aardsheid van het bestaan.

"Dat wil ik ook met (theatergroep) Laika doen: jonge mensen tonen hoe wonderbaarlijk taal wel kan zijn. Een tijd geleden hebben we een bewerking gemaakt van Cyrano de Bergerac. In zekere zin was het een protest tegen de sms-taal waarin iedereen tegenwoordig lijkt te schrijven. Als je iemand je liefde wilt verklaren, maak daar dan verdomme een beetje werk van, in plaats van alleen nog in zinnen van drie woorden te communiceren, was onze boodschap.

"En het werkte, omdat die jongeren zagen hoe de emotionele taal van Cyrano een betoverende kracht had.

"Voortaan wil ik meer niet-westerse literatuur lezen. De Arabische literatuur geeft zich niet zo gemakkelijk prijs, ervaar ik. Poëzie is er belangrijker dan proza. Maar het loont de moeite.

"Literatuur als brug tussen culturen, daar wil ik voor gaan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234