Dinsdag 18/02/2020

WONEN IN BOEKEN

Leven tussen boeken is wat de mensen in deze rubriek letterlijk doen. Elke week portretteren we een fervente lezer in zijn huiselijke omgeving en peilen we naar zijn of haar liefde voor literatuur.Vandaag: Rita De Graeve

NAAM Rita De Graeve (51)
STAD Gent
BEROEP adviseur cultuur en economie voor de Vlaamse cultuuroverheid, ondervoorzitter Vlaams Fonds voor de Letteren en gastprofessor aan de UA
VRIJE TIJD (als die er is) cultuur, uiteraard

"Aan de slijtage te zien moet het libretto van Richard Wagners Tristan en Isolde, uitgegeven bij Reclam, mijn vaakst gelezen boek zijn. Niet toevallig, want ik heb mijn thesis geschreven over de liefdesdood in die opera. Pure poëzie, maar wel genderstereotiep, en mijlenver uittorenend boven libretti van andere componisten. De Reclam-boekjes vormden trouwens de inspiratiebron voor het geboortekaartje van mijn dochter: knalgeel en met het gedicht 'Anna Blume' van Kurt Schwitters op de voorkant. Daarbij stond dan het citaat van Franz Jung, 'Was suchst du Ruhe, da du zur Unruhe geboren bist'.

"Ik hou me ver van schrijvers omdat zij helaas ook mensen van vlees en bloed zijn. Zodra je ze ontmoet, is het mysterie verdwenen. Alleen voor Eduardo Mendoza heb ik ooit een uitzondering gemaakt. Die man kan voor mij niets verkeerd doen. Als hij in een boek over het weer schrijft op een bepaalde dag in het verleden, dan klopt dat. Hij duikt in krantenarchieven om dat op te zoeken. Hij is een Catalaan en schrijft vaak over de rivaliteit tussen Barcelona en Madrid. Tijdens zijn lezing in de Gentse Vooruit vroeg hij of iemand wist waarom Spanje nooit zal instemmen met de afscheiding van Catalonië. Toen het stil bleef zei hij: 'Omdat de gemiddelde lengte van de Spanjaard daardoor drastisch zou dalen.' Hilarisch was dat.

"'Slapen is goed, maar lezen is beter', zei George R.R. Martin (schrijver van 'Game of Thrones', red.). Ik ben een notoire nachtlezer. Wanneer ik 's nachts wakker word, begin ik te lezen, en soms lang ook. Ik heb een leeslamp die automatisch dooft na een uur. Soms steek ik haar wel twee of drie keer weer aan, tot ik bovenop mijn boek in slaap val. Geen wonder dus dat mijn boeken er nogal verfomfaaid uitzien.

"Ik ben streng katholiek opgevoed en geloofde ook oprecht. Dat ging zelfs zover dat toen een meisje me op mijn wang sloeg, ik haar mijn andere wang toekeerde, waarna ik natuurlijk een tweede pandoering kreeg. Dat gaf mijn geloof een knauw, maar tradities zijn soms sterk. Geen enkele 22 mei, de naamdag van de heilige Rita, gaat ongemerkt voorbij. De ene keer brand ik een joekel van een noveenkaars, de andere keer koester ik een heiligenkaartje met schapulier. Ooit zei ik dat Tommy Wieringa's Joe Speedboot een jeugdroman was. Wellicht daarom heeft hij nu De heilige Rita geschreven, zodat ik nog eens een boek van hem zou lezen, want daar kan ik natuurlijk niet omheen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234