Vrijdag 22/11/2019

Wonen in boeken

Leven tussen boeken is wat de mensen in deze rubriek letterlijk doen. Elke week portretteren we een fervente lezer in zijn huiselijke omgeving en peilen we naar zijn of haar liefde voor literatuur. Vandaag: geoloog Michael Borremans

NAAM Michael Borremans (51)
STAD Lovendegem
BEROEP Geoloog en bodemsaneringsexpert
VRIJE TIJD Fietsen, lopen, reizen, lezen, tuinieren, muziek

"Toen ik 18 was, wilde ik geschiedenis studeren. Mijn pragmatische geest haalde het echter van mijn idealisme en zo werd het chemie en geologie. Toch iets makkelijker om nadien werk te vinden, dacht ik.

"Die spagaat is duidelijk te merken in mijn boekenkast. Veel wetenschappelijk werk, zowel professioneel als privé, maar ook veel politiek en geschiedenis. En romans, natuurlijk. Recent las ik Nir Barams indrukwekkende Wereldschaduw.

"Nu ben ik bezig in Fado Alexandrino van António Lobo Antunes. Dat boek speelt in Portugal, aan de vooravond van de Anjerrevolutie, en brengt het verhaal van een stel soldaten die terugkeren uit de koloniën waar een onafhankelijkheidsstrijd woedt. Tien jaar later, op een reünie, vertellen die soldaten over hun wedervaren en hun levensloop. Hoe Antunes dat neerschrijft, is buitengewoon fascinerend.

"Een goed boek moet met zijn voeten in de realiteit staan. Het moet iets zeggen over de wereld of over de mens. Pure fantasie is niets voor mij.

"Het eerste boek dat me werkelijk wakker schudde, was Jaap ter Haars Koning Arthur. Ik las het toen ik 13 of 14 was. Ik had altijd gedacht dat Arthur stond voor orde en vrede in zijn land, maar het lot besliste daar anders over. Arthur was een ongelukkige koning, wiens vrouw er een relatie op nahield met een van zijn ridders en die zou sneuvelen op het slagveld. Dit klopte, voelde ik met-een. Dit was anders dan de kinder- en jeugdboeken die ik tot dan had gelezen. Zo zat de wereld in elkaar.

"'Boeken geven een ziel aan de wereld, vleugels aan de geest, slagkracht aan de verbeelding en leven aan alles', las ik later bij Plato. Ter Haar was de eerste die me die wijsheid deed inzien. Nadien heb ik nogal wat gelezen van Duitse schrijvers als Heinrich Böll, Thomas Mann en Hermann Hesse. Zij gaven me hetzelfde gevoel: boeken lezen en teksten schrijven houdt de geest assertief, net wat we nodig hebben in onze turbulente tijden.

"Door het vele werk las ik tot vorig jaar alleen in de vakantie. Genoeg, dacht ik toen, en sindsdien sluit ik de dag graag af met enkele pagina's literatuur, op de zetel, met een glas wijn erbij. Verder lees ik graag in bed en op het toilet. Want zeg nu zelf, vind je daar niet de volmaakte rust die je nodig hebt om een tekst volledig tot je te nemen?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234