WONEN IN BOEKEN
Naam
Martine Laquiere
Stad
Gent
Beroep
kunstenares in het medium fotografie
Vrije tijd
bewegen, lezen, film, denken en trachten niet te denken
"Op mijn foto's zijn vaak boeken te zien. Het is een levenslange fascinatie. Een tv heb ik nooit gehad, wel twee kamers vol boeken waar ik me in kan terugtrekken. In mijn woonkamer zul je geen boeken vinden.
"Wat iemand leest, is een privézaak. Wanneer ik bij mensen op bezoek ga wier boeken wel in de woonkamer staan, neem ik altijd een kijkje. Dan heb ik het gevoel dat ik meteen al heel veel over hen weet. Precies daarom hou ik mijn eigen bibliotheek gesloten, omdat ik geen open boek wil zijn.
"In 1922 werd Prousts A la recherche du temps perdu bijzonder mooi uitgegeven door Gallimard. Het zijn beige boeken met een rood en zwarte kadrering. Voor een recent werk heb ik de zestien delen van die uitgave bij elkaar gezocht en gefotografeerd. Een ander werk is een sculptuur bestaande uit twintig gebruikte exemplaren van Michel Butors La modification, die er allemaal net iets anders uitzien.
"En ik heb ook iets met schrijversbureaus. Aan de hand van biografieën en oude foto's heb ik een aantal van zulke bureaus gereconstrueerd, van Céline en Colette bijvoorbeeld, gewoon om er een foto van te maken.
"Ooit was ik op reis in Tanger. In de bar van het hotel waar ik verbleef hingen foto's van Jean Genet. Ook hij had er gelogeerd. Ik had toen Notre-Dame-des-Fleurs al gelezen. In de Librairie Des Colonnes kocht ik zijn door Edmund White geschreven biografie en ik raakte meteen in de ban van zijn persoon en zijn boeken. Honderd kilometer ten zuiden van Tanger, in Larache, ben ik dan zijn graf gaan fotograferen. Toen de foto ontwikkeld was, kon ik mijn ogen niet geloven. Uit de zerk steeg een bijzonder mooie lichtvlek op.
"'Uiteindelijk is de wereld er alleen maar om in een boek beschreven te worden', zei Stéphane Mallarmé. Dat idee spreekt me enorm aan. Misschien ook daarom dat Elias Canetti's Het martyrium een van mijn favoriete romans is. Op het eerste gezicht gaat hij over een geleerde die zijn boeken belangrijker vindt dan enig wat anders op de wereld en uiteindelijk zo ver gaat om zijn bibliotheek in brand te steken en daarbij zelf om te komen. Maar als je dieper graaft in zijn metaforiek, ontdek je dat Canetti's hoofdpersoon helemaal die geleerde niet is, maar het boek op zich."
Tot 25 februari is werk van Martine Laquiere te zien in KABK Oudenaarde.