Maandag 17/01/2022

Wonderveertjes tegen aderverkalking

Vlaamse vaatchirurgen zorgen voor medische wereldprimeur

Brussel

Eigen berichtgeving

Wim Nijsten

Door de vergrijzing en onze veranderende manier van leven hebben steeds meer mensen last van aderverkalking. Vooral voor het hart en de onderbenen is dat gevaarlijk. Twee Vlaamse vaatchirurgen hebben als eerste ter wereld biologisch absorbeerbare veertjes in de mens geplaatst. Die metalen veertjes verwijden de vernauwing van de slagaders en lossen daarna vanzelf op. 'Een revolutionaire uitvinding', zegt vaatchirurg Marc Bosiers.

Een groot deel van de westerse bevolking heeft last van de vernauwing van een slagader, de zogenaamde 'aderverkalking'. Vroeger werd deze kwaal bestreden met medicijnen, met een overbrugging (de 'bypass'), door het opblazen van een ballonnetje in de slagader of sinds enkele jaren met een traditionele 'stent'. Een 'stent' is een soort metalen veertje dat in een slagader wordt gebracht als die verstopt is. Het veertje zorgt ervoor dat de slagaderwand zijn natuurlijke stabiliteit terugkrijgt. Het wordt ingebracht met een soort ijzerdraad via de lies, waardoor er niet meer gesneden moet worden. Op die ijzerdraad zit een ballon, waar de 'stent' rond zit. Wanneer de ballon aan de vernauwing komt, wordt hij opgeblazen en het veertje wordt afgezet tegen de wand van de slagader. Daarna wordt de ballon afgelaten en kan de ijzerdraad uit het lichaam.

Nieuw aan de biologisch absorbeerbare 'stent' is dat die na een aantal weken langzaam oplost in de vaatwand. Dat is meteen het verschil met de klassieke 'stent', die gewoon blijft zitten, en omdat het een metalen veertje is, beschouwt het lichaam het als een vreemde stof. Die trekt eiwitten aan die voor kalkaanslag zorgen, waardoor het bloedvat opnieuw dichtslibt. De absorbeerbare 'stents' hebben daar geen last van, omdat de vaatwand de tijd niet krijgt om erop te reageren. Het verdwijnen van het veertje duurt immers maar een kleine twee maanden. Het veertje lost gemakkelijk op omdat het is gemaakt van magnesium en enkele edele metalen die ook in het menselijk lichaam voorkomen. Dat maakt tegelijkertijd dat de opgeloste 'stent' geen stoffen vrijgeeft die schadelijk zijn voor de mens. "Dat is een revolutionaire uitvinding, en het werkt", zegt Marc Bosiers, een van de twee vaatchirurgen die meewerkten aan de eerste inplantingen. "Eigenlijk bestond er een dubbele moeilijkheid. Het veertje moet de slagader lang genoeg steunen om haar open te houden, maar het moet ook op tijd oplossen. Twee maanden is een goede oplostijd."

De nieuwe 'stent' is bedoeld voor het openmaken van kleine bloedvaten, die gemakkelijk verkalken. Die kleine slagadertjes bevinden zich vooral in de onderbenen en in het hart. Voornamelijk oude mensen, hartpatiënten en suikerzieken hebben last van de verkalking van deze bloedvaten."Door de vergrijzing en de veranderende manier van leven zijn er steeds meer mensen die last hebben van de verkalking van slagadertjes in hun onderbenen of hun hart", zegt Marlou Janssen van Biotronik, de Zwitserse firma die de absorbeerbare 'stent' heeft uitgevonden. "Het heeft ons zeven jaar gekost om de nieuwe 'stent' uit te vinden, maar hij is zeer welkom." Het Sint-Blasiusziekenhuis uit Dendermonde en het Imeldaziekenhuis in Bonheiden werden door Biotronik gevraagd om als eerste ter wereld de nieuwe 'stent' te testen bij hun patiënten. De ziekenhuizen werken al langer samen en zijn gespecialiseerd in operaties aan de bloedvaten. "Twintig proefpersonen kregen de nieuwe 'stent' ingeplant in hun onderbenen", zegt Marc Bosiers. "De oudste die een veertje kreeg was 96 jaar en kon 's nachts niet meer slapen van de pijn in zijn benen omdat zijn bloedvaten verstopt waren. Sinds hij 'stents' in zijn onderbenen heeft zitten, slaapt hij weer als een baby. Ook de andere patiënten die al op controle geweest zijn, waren heel tevreden. De aanwezigheid van de 'stent' zorgt ook niet voor neveneffecten." In een volgende fase gaan negen klinieken in Europa de absorbeerbare 'stent' inbrengen in de hartslagaders. Als alles goed gaat, komt hij einde 2005 op de markt.

Biologisch absorbeerbaar veertje lost langzaam op in de vaatwand

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234