Zondag 16/05/2021

wonderlijke weetjes over Wonder Woman

Wonder Woman scoort in de bioscoop. Misschien krijgt u nog méér respect voor powerlady Diana Prince, want zo heet ze eigenlijk, wanneer u haar bizarre verleden kent. Wist u bijvoorbeeld dat haar geestelijke vader ook de uitvinder is van de leugendetector?

1. Haar bedenker heeft ook de leugendetector uitgevonden

De geestelijke vader van Wonder Woman, psycholoog William Moulton Marston, had eerst niets met strips. In 1915 vond hij de systolische bloeddruktest uit, die resulteerde in een apparaat dat kon aantonen of mensen al dan niet logen. De vele experimenten die daaraan voorafgingen, deden de Amerikaan concluderen dat vrouwen betrouwbaarder en eerlijker waren en hun werk sneller en accurater konden voltooien. Marston ging zich daarop verdiepen in vrouwenrechten en publiceerde er artikelen en essays over. Zijn superheldin, als tegenpool voor de toenmalige machocultuur in strips, zag in 1941 het daglicht.

2. Doel gemist, want sekssymbool voor mannen?

Marstons uitgever zat na enkele jaren Wonder Woman met de handen in het haar. De superheldin was haar doel voorbijgeschoten, wist hij. Goed, de feministen hadden haar omarmd, maar tegelijk was Wonder Woman een sekssymbool geworden voor een - zo toonden steekproeven aan - voor negentig procent uit mannen bestaand lezerspubliek. Het was psycholoog/stripmaker Marston die hem suste. "Niet de vrouwen, maar net de mannen moeten de boodschap ontvangen." Enkel op die manier zou het maatschappelijke klimaat veranderen.

3. Moraalridders bestempelden haar als lesbienne

Nadat de Amerikaanse senaat in de jaren vijftig een verband had aangetoond tussen jeugddelinquentie en strips, kregen comics - die de jeugd 'moreel verzwakten, en zouden aanzetten tot geweld, perversie en verdorvenheid', het zwaar te verduren. In een poging de overheid voor te zijn, creëerden stripuitgevers The Comics Code. In één klap was het gedaan met expliciet geweld, erotiek en seks, onnodig wapengebruik, horror, krachttermen en vulgaire taal. Liefdesscènes konden nog net, mits ze de huiselijke waarden en huwelijksverplichtingen beklemtoonden. Ook Wonder Woman werd slachtoffer, want in de ogen van de nieuwe moraalridders stond die reeks stijf van de lesbische implicaties. Haar rokje viel ook in ongenade. En dan was er uiteraard nog het veelvuldige gebruik van kettingen, touw, handboeien en zwepen, wat haar een reputatie opleverde van semibondage-object.

4. Diana komt uit de Griekse mythologie

Marston liet Wonder Woman uit de klei trekken door koningin Hippolyta. Een hele rij goden stond te dringen om haar te verrijken met bijzondere gaven. Zo werd onder meer haar schoonheid verwekt door Afrodite, was haar snelheid een gift van Mercurius, haar kracht van Hercules en stond Athena in voor haar wijsheid en rechtvaardigheidsgevoel. Marston zelf gaf haar ook enkele krachten mee, waaronder een magische lasso die eenieder die ermee gevangen wordt, spontaan de waarheid doet vertellen. Uiteraard is dat een behoorlijk vette knipoog naar zijn eigen leugendetector.

5. Er werd al serieus gesold met haar superkrachten

Net als zowat elke superheld onderging ook Wonder Woman tal van transformaties en (bizarre) evoluties. Eind jaren zestig zelfs in extreme mate. Ze verloor toen haar superkrachten en behoorde niet langer tot de amazone-gemeenschap. Voor haar zat er niets anders op dan martial arts aan te leren. Een en ander had te maken met de populariteit van James Bond en de Britse tv-serie The Avengers. Het publiek zou afgestompt zijn door superhelden en hun krachten, klonk het. Het bleek een gril van de uitgevers, want begin jaren zeventig stond ze er weer als vanouds: in haar iconische look van weleer en met dezelfde krachten. In het midden van de jaren tachtig kreeg ze er nog een powerboost bij: plots kon Diana Prince vliegen.

6. Ze ademt Amerikaans patriottisme

In het eerste lange verhaal, opgetekend in 1941, is Wonder Woman gehuld in een nauwsluitend, op de Amerikaanse vlag geïnspireerd uniform. Ze volgt de Tweede Wereldoorlog van dichtbij op, aan de zijde van gevechtspiloot Steve Trevor. Haar opdracht: de gevechtspiloot vergezellen naar de VS, oftewel 'the last citadel of democracy and of equal rights for women', waar ze in het geheim spionnen en saboteurs uit de weg ruimt. Een jaar later trekt ze, aan het hoofd van de marinetroepen, ten strijde tegen de Japanners en bespoedigt ze met haar onzichtbaar vliegtuigje de Amerikaanse zege.

7. Wonder Woman heeft een boontje voor superhelden

Wonder Woman heeft veel superventen versleten. Ze papte aan met onder meer Aquaman, Birdman, Nemesis en Batman. Haar bekendste relatie was echter die met Superman. In meer dan één verhaal trouwde ze met Superman en kregen ze samen kinderen.

In Frank Millers Batman werd ze echter afgeschilderd als een agressieve mannenhaatster. En uiteraard heeft ze ook talloze liefdesrelaties gehad met vrouwen, weet scenarist Greg Rucka.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234