Zondag 05/12/2021

Wonder Boys

Regisseur Curtis Hanson

Op het moment dat we in Wonder Boys, de nieuwe film van regisseur Curtis Hanson van L.A. Confidential-faam, kennismaken met de fifty-something schrijver Grady Tripp (uitstekende vertolking van Michael Douglas) is het duidelijk dat hij ooit betere tijden heeft gekend. Jaren geleden stond hij in de schijnwerpers als auteur van een heuse bestseller, die ook door de literaire kritiek bejubeld werd, maar sindsdien doet hij weinig meer dan overleven als docent van een creative writing-cursus aan een of andere universiteit in, of all places, Pittsburgh. Dat er na die bestseller, nu zo'n zeven jaar geleden, nog steeds geen nieuwe roman van Grady Tripp in de boekhandel ligt, is niet echt het gevolg van een writer's block. Nee, het probleem van Tripp is niet dat hij geen letter meer op papier kan krijgen, maar wel dat hij van geen ophouden weet. Zijn manuscript telt inmiddels al meer dan 2000 pagina's en het gaat maar door. Dat is meteen een mooie metafoor voor de hele film: Grady Tripp kan/wil/durft geen keuzen te maken.

Tijdens het literaire weekendfestival Wordfest, dat jaarlijks aan die kleine universiteit georganiseerd wordt, zal de dodelijk vermoeid ogende en flink blowende schrijver-docent Tripp niet alleen geconfronteerd worden met een misschien suïcidale, maar zeker even morbide als getalenteerde student (mooie rol van Tobey Maguire), met een zwangere en dus ongeduldig wordende minnares (ontroerende en sterke vertolking van Frances McDormand), met een seksueel provocerende studente (leuke rol van Katie Holmes), met een stilaan in paniek rakende uitgever (alweer een opmerkelijke prestatie van Robert Downey Jr., tussen twee gevangenisstraffen in), maar ook met een dode hond in de autokoffer, een verdwenen Marilyn Monroe-jasje, een gestolen wagen en nog zo enkele imponderabilia. Met Michael Douglas, Tobey Maguire, Frances McDormand, Katie Holmes en Robert Downey Jr.HHHHH

Fast Food, Fast Women

Regisseur Amos Kollek

Twee jaar geleden kwam de in Jeruzalem geboren Amerikaanse scenarist-regisseur Amos Kollek op het Festival van Gent zijn film Sue voorstellen. Dat was een aandachtig geobserveerd vrouwenportret en tegelijk ook een beklemmende film over vervreemding en vereenzaming in New York, met een indrukwekkende Anna Thomson in de titelrol. Zijn nieuwe film Fast Food, Fast Women, opnieuw met een erg overtuigende Thomson in de hoofdrol, is ook weer opgebouwd rond de thema's van vereenzaming en relatieproblemen in de grootstad. Maar ditmaal is de toon helemaal anders: grappig, soms licht absurd - zoals het personage van de stotterende prostituée, de theaterregisseur die Godzilla op Broadway wil ensceneren of ook nog het originele procédé om krantengeritsel in bed te voorkomen - en tegelijk ook teder en subtiel, bijvoorbeeld in de behandeling van seks op latere leeftijd. Ook de titel, waarvan de exacte betekenis pas helemaal tegen het einde van de film duidelijk wordt, is een vondst van formaat. Indien Woody Allen ooit (en uiteraard in New York) les aan een filmschool zou gegeven hebben, dan was Amos Kollek zonder twijfel één van zijn beste leerlingen geweest. Met Anna Thomson, Jamie Harris, Louise Lasser, Robert Modica, Austin Pendleton, e.a.

HHHHH

Chicken Run

Regisseurs Nick Park en Peter Lord

De Britse animatiefilmers Nick Park en Peter Lord zijn de creatieve krachten achter het succesverhaal van de in Bristol gevestigde en in klei-animatie gespecialiseerde filmstudio Aardman Animations Ltd., die vooral bekend werd door de Wallace and Gromit-filmpjes. Voor The Wrong Trousers ('94) en A Close Shave ('96) kreeg Nick Park trouwens telkens een Oscar. De kippetjes uit Chicken Run, hun eerste lange en met Amerikaans geld gefinancierde tekenfilm, zijn totaal nieuwe personages, maar het resultaat is nog steeds very British en opnieuw zeer grappig, origineel en boeiend. Het pluimvee uit de titel bevindt zich, ergens in de jaren vijftig, op een kippenboerderij in het Engelse Yorkshire, waar ze door toedoen van Ginger the Chicken (stem van Julia Sawalha, vooral bekend als dochter Saffron uit de Britse succesreeks Absolutely Fabulous) tot het besef komen dat het leven toch wel meer te bieden moet hebben dan alleen maar eieren leggen en eindigen in een kippenpastei. Er worden allerlei ontsnappingsplannen gesmeed, maar om het echt te doen lukken denken ze de hulp nodig te hebben van Rocky the Rooster (stem van Mel Gibson), een Amerikaanse haan die al eerder uit een circus wist te ontsnappen. Het concept van Chicken Run is losjes gebaseerd op het genre van de zogenaamde prisoners of war-films, met The Great Escape als klassiek voorbeeld. Een absolute aanrader. Met de stemmen van Mel Gibson en Julia Sawalha. In de Vlaamse versie zijn dat Stany Crets en Veerle Dobbelaere.

HHHHH

Snatch

Regisseur Guy Ritchie

Na zijn uitstekende, even flitsende als grappige debuutfilm Lock, Stock and Two Smoking Barrels, die in lovende recensies werd omschreven als 'the British Reservoir Dogs' of ook nog als 'Tarantino meets Trainspotting in London's East End' koos de Engelse regisseur Guy Ritchie, die inmiddels wereldwijd bekend werd als Meneer Madonna, met Snatch opnieuw voor het gangstergenre.

Eén van de redenen waarom Lock, Stock and Two Smoking Barrels indertijd op heel wat Britse media-aandacht kon rekenen, had te maken met een welbepaalde bijrol, namelijk die van 'harde jongen' Big Chris. Voor die rol had regisseur Ritchie een echte casting coup gerealiseerd door niemand minder dan voetballer Vinnie Jones in te huren, een keiharde middenvelder die onder meer de wereldpers haalde door een foto waarop duidelijk te zien was hoe hij Paul 'Gazza' Gascoigne in het kruis greep. Vinnie Jones woont inmiddels in Hollywood, maar het lag voor de hand dat hij zijn 'ontdekker' niet zou vergeten - en vice versa - en dus is hij, opnieuw in een bijrol als harde jongen, ook te zien in Snatch. Van zijn kant was de Amerikaanse superster Brad Pitt zo onder de indruk van het Lock, Stock-debuut van regisseur Ritchie, dat hij zichzelf beschikbaar stelde voor diens nieuwe filmproject, zonder daarom zijn gebruikelijke megawedde te vragen.

In Snatch, waarin het verhaal draait rond diverse groepjes gangsters, criminelen, oplichters en andere lowlifes die elkaar een reusachtige diamant afhandig willen maken, speelt Brad Pitt de rol van de Ierse zigeuner Mickey O'Neil, die gespecialiseerd blijkt in bare-knuckle boxing (zoals hij dat al eerder in Fight Club demonstreerde). Verrassend én grappig (want uiteraard zo bedoeld) is wel dat de zogenaamd 'Ierse' dialogen van Brad Pitt totáál onverstaanbaar zijn. Met Brad Pitt, Vinnie Jones, Benicio Del Toro, Dennis Farina, Rade Serbedzija, Alan Ford, e.a.HHHHH

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234