Woensdag 13/11/2019

Wolven

Wolvin Naya is drachtig, mogelijk al een van de komende dagen 3 à 4 welpjes op komst

Deze foto van wolvin Naya werd in oktober genomen. Beeld Instituut voor Natuur en Bosonderzoek

Wolvin Naya is drachtig. Dat melden Natuur en Bos en het INBO in een persbericht. De bolle buik doet bovendien vermoeden dat Naya al één van de komende dagen welpjes zal krijgen.

Op beelden van Natuur en Bos is Naya te zien met een bolle buik. Naya en August zullen zich nu nestelen op een afgelegen beschutte plaats, waar de welpjes geboren zullen worden.

Aangezien het de eerste worp van Naya is, zullen er wellicht 3 à 4 welpjes zijn. Naya zal bij haar welpjes blijven en August zal voor eten zorgen.

De welpen blijven de eerste weken in het nest, en zullen pas tegen de zomer hun eerste pootjes buitenzetten. In het begin blijven ze in de buurt van het hol, en vanaf de herfst gaan ze mee op jacht en leren ze de kneepjes van het vak van hun ouders. In de winter evolueren ze tot volwaardige jagers en kunnen ze voor hun eigen voedsel zorgen.

1 koppel per territorium

Op een leeftijd van 8 tot 22 maanden verlaten de wolven hun roedel en gaan ze op zoek naar een eigen stek. “Ze kunnen dan zeer grote afstanden afleggen. Op deze manier zijn ook Naya en August uit Duitsland tot in Noord-Limburg getrokken. Angst voor een overvloed aan wolven op één plaats is dus ongegrond. In een territorium is enkel plaats voor één koppel wolven met jongen”, klinkt het in een persbericht.

De zwangerschap en de geboorte maken de wolven nog voorzichtiger en schuwer dan voorheen. “Dit nieuws is dus geen enkele reden om bang te worden. De dieren zullen zich nog minder laten zien dan vroeger en worden zonder verstoring niet agressiever.”

Naya en August waren de eerste wolven die sinds de zomer van vorig jaar in ons land rondliepen. Hun aanwezigheid raakte bekend nadat verschillende schapen dood werden teruggevonden in Limburg.

 “Veehouders moeten nú beschermingsmaatregelen nemen” 

Veehouders in het leefgebied van het wolvenkoppel Naya-August hebben geen enkele reden meer om te wachten met maatregelen om hun dieren te beschermen. Dat zeggen Welkom Wolf en Landschap vzw na het nieuws dat wolvin Naya zwanger is. Ze pleiten ook voor maatregelen tegen de jacht in Noord-Limburg.

“Schapenhouders die nu geen maatregelen nemen en van deze uitgestoken hand geen gebruikmaken, zijn van slechte wil en brengen ook de dieren van hun collega’s in gevaar”, stellen de beide organisaties. “Zolang een deel van de schapenhouders de dieren onbeschermd laat, zullen wolven zich blijven oriënteren op gemakkelijk te pakken prooien.”

Hubertus Vereniging Vlaanderen ontkent donderdag in een reactie dat de aanwezigheid van de wolf de everzwijnenpopulatie drukt. De vereniging verwijst daarvoor onder meer naar Polen. “Het aantal wilde varkens blijft er jaar na jaar stijgen, terwijl nochtans, in tegenstelling tot Vlaanderen, daar meerdere grote roedels leven. Als de wolven hier al evers pakken, dan enkel de kleintjes. En dan nog maar een gering aantal”, luidt het. “Er is daarnaast ook een logische reden waarom wolven eerder hun zinnen zetten op schapen en alpaca’s: dat zijn makkelijke en ongevaarlijke prooien. Een ever, zeker met een kroost, kan gevaarlijk en dodelijk uithalen, wolf of niet.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234