Woensdag 29/01/2020

Wolvin Naya

Wolvenexperts zijn zeker: ‘Naya en haar welpen zijn gedood door jagers’

Beeld Thomas Eerdekens

Het ziet er naar uit dat wolvin Naya en haar welpen dood zijn. Gedood door jagers, menen experten. “Of we dat kunnen bewijzen? Ze hebben het zelf aangekondigd", zegt wolvenexpert Jan Loos. Ook Sil Janssen verklaarde vandaag hetzelfde op TVL.

Sinds mei is er geen enkel teken van leven meer in Noord-Limburg van wolvin Naya. Ze was zwanger in februari-maart en zou bevallen zijn in de loop van april. Maar sinds mei werd ze op geen énkel camerabeeld van Agentschap Natuur en Bos gezien. En er hangen maar liefst vijftig camera’s op het militaire domein en omstreken.

“Maandenlang werd ze gezien. En wekenlang zagen we hoe August duidelijk telkens in dezelfde richting liep richting Naya om haar voedsel te brengen", vertelt Jan Loos. “Maar voor de zomer zagen we Naya nergens meer. August verscheen wel nog in beeld, maar zijn gedrag veranderde. Hij jaagde minder, liep meerdere kanten op. Het was duidelijk dat hij niet meer voor zijn vrouwtje of welpen moest zorgen.”

Dreigtelefoon

Jan Loos is officieel. “Aangereden? Gestorven bij de bevalling? Onmogelijk. Ik heb al telefoons gehad, voicemail berichten waarbij jagers dreigen ze te gaan doden. Ze hebben het letterlijk aangekondigd.”

ANB communiceert nog niet, maar wil dat dit weekend of ten laatste maandag wel gaan doen. Wij legden ons oor te luister binnen de jachtwereld, waar ze beweren van niets te weten. “Ik heb daar niets over horen vertellen”, zegt één jager anoniem. “Zoiets hou je niet stil. Wij denken dat ze gestorven is in de bevalling. Naya groeide niet op in het wild, en typisch aan dat soort dieren is dat hun bekken te smal is. Bij koeien die zijn grootgebracht in gevangenschap is dat ook zo.”

Volgens jagers kan ze ook zijn aangereden, en later in het bos zijn gestorven. Loos gelooft er niets van en weet dat er de laatste maanden ook tal van jachtmisdrijven zijn gebeurd. “Jagers die betrapt worden in het bos met vleeshaken met aas aan. Bedoeld om een wolf te lokken, zodat ze er dan in hangen. Die dingen weten we uit betrouwbare bron.”

ANB voert al een onderzoek sinds mei, maar heeft geen bewijzen van een concrete doodsoorzaak. 

Jagers boos

Hubertus Vereniging Vlaanderen, de belangenbehartiger van de jachtsector, vindt de uitspraken van Sil Janssen en Jan Loos ‘tendentieus en totaal ongehoord in dit stadium van het verhaal’. “Dit is pure verdachtmaking en een poging om een hele sector zwart te maken, zonder dat hij over de nodige materiële bewijzen beschikt. Heeft hij restanten gezien? Weet hij de naam van de zogenaamde dader? Indien hij die heeft, dan moet hij dat als strafrechtelijk feit melden en de resultaten van een mogelijk onderzoek afwachten.”

“Jagers hebben van het begin al actief en constructief meegewerkt met het Agentschap voor Natuur en Bos, wat monitoring en begeleiding van de wolf in Vlaanderen betreft. De vereniging benadrukte keer op keer in haar communicatie het unieke en beschermde statuut van het dier en zat samen aan tafel met de overheid voor het opstellen van een Wolvenplan. Dat zijn de feiten. Al de rest zijn roddels en loze beschuldigingen. Sil Janssen speculeert met een duidelijk doel: jagers verdacht maken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234