Zaterdag 28/01/2023

Woestijnvis geeft kleur aan het najaar van Eén

Uitkijken wordt het vooral naar De jaren stillekes, een talkshow op zondagavond van voormalig slimste mens Steven Van Herreweghe, die eindelijk zijn grote doorbraak op tv kan forceren. Op donderdag moet Los zand de erg succesvolle schoenen van Van vlees en bloed vullen.

De jaren stillekes

Eindelijk! Steven Van Herreweghe krijgt een eigen programma. Van Herreweghe, die tien jaar geleden bekend werd als gadgetinspecteur in De laatste show en nadien samen met Ronny Mosuse op Studio Brussel schitterde, mag zelfs meteen opdraven op zondagavond, de heilige avond van Eén. De jaren stillekes wordt een studioprogramma waarin de Aalstenaar wekelijks met een centrale gast in tv-fragmenten uit de oude doos zal grasduinen. Het fragment dat wij te zien kregen, met Van Herreweghes voormalige partner in crime Ronny Mosuse, was alvast hilarisch. Daarmee treedt Van Herreweghe in de voetsporen van een van zijn leermeesters, Rob Vanoudenhoven, want De jaren stillekes wordt het eerste studioprogramma op zondagavond in de stijl van De XII werken van Vanoudenhoven.

Los zand

Deze fictiereeks, waarvan grote delen in Namibië werden opgenomen, moet vanaf 3 september op donderdag voor navenante kijkcijfers als Van vlees en bloed zorgen. Mocht dat niet lukken, dan zal dat alvast niet aan de samenstellers van de cast gelegen hebben. Met in de hoofdrollen Koen De Bouw, Matthias Schoenaerts, Tine Embrechts, Lotte Pinoy en Karel Vingerhoets werd een vliegtuig vol absolute A-acteurs naar Afrika overgevlogen. In de regisseursstoel zaten Kris Gaens en Erik Van Berendoncks, oprichters van productiehuisje SputnikTV, met een indrukwekkende staat van dienst in het Vlaamse tv-land.

Een simpel plan

Wie Woestijnvis nog altijd associeert met humoristische studioshows en quizprogramma’s, moet dringend zijn mening herzien. Behalve in het regisseren van voetbal hebben een aantal mensen binnen het productiehuis van Wouter Vandenhaute en Erik Watté zich gespecialiseerd in het draaien van documentaires (Belga sport!). In Een simpel plan worden ambitieuze plannen van een aantal ‘gewone’ Vlamingen sereen maar magistraal in beeld gebracht. Sam en Dries nemen deel aan een aartsmoeilijke sledehondenrace door Alaska. Jan wil een menswaardige gevangenis in Congo bouwen. Ann droomt ervan acrobate bij Cirque du Soleil te worden. Piet en Staf willen het wrak van Jacques Brels boot opgraven.

Leuven Hulp

Twee gevangen zitten in de hulpgevangenis van Leuven. In hun kamer maken ze spaghetti met het weinige dat voorhanden is. De pasta koken ze in hun koffiezetapparaat. De saus gaat in een uitgespoelde zak chips en vervolgens in de waterkoker. Het is een beklijvend beeld uit Leuven Hulp, dat zich laat vertalen als ‘Het leven zoals het is: hulpgevangenis Leuven’ maar dan gemaakt door Woestijnvis. Daardoor is het programma toch net dat tikkeltje anders dan die drie reeksen van Het leven zoals het is die nog bij de VRT op de plank lagen. Daarvan zendt Eén de komende maanden OCMW Tienen uit. Later volgen nog een reeks over de brandweer en de visserij.

De laatste show

Uitkijken wordt het zonder twijfel naar het nieuwe seizoen van het beroemdste Woestijnvisprogramma, want De laatste show keert volledig gerestyled terug. Met een nieuwe presentator. Michiel Devlieger mag de dagelijkse talkshow in goede banen leiden en zal dat doen in een nieuw decors en met nieuwe rubrieken. Devliegers moeder Josiane is er alvast niet gerust in. In het programmaboekje over het najaar dat Eén voor de pers liet maken, schrijft ze: “‘Ja, moeder’, zei hij, ‘het is van dattum: ik ga de grootste talkshow van Vlaanderen presenteren.’ Nu, wij allemaal content, daar niet van, ik hoop alleen dat die Phara dat niet erg gaat vinden. En gaan ze dan de naam van dat programma zo laten, of veranderen in Michiel? Dat zou alleszins belachelijk zijn. Belachelijk.” Ons maakt het niet uit, als het er maar komt. En snel, aub!

De wet van Murphy

Driewerf hoera! Eén zendt een volledig najaar - jawel, van 1 september tot 31 december - geen oude afleveringen van FC De Kampioenen uit. Jawel, u leest het goed: géén herhalingen van FC De Kampioenen. Respect voor Jean Philip De Tender, de netmanager die dat aandurft. Wat niet betekent dat u Pascalleke, Boma en Doortje niet in high definition tegen het lijf zult lopen. Meer zelfs, het twintigste en voorlaatste seizoen wordt binnenkort uitgezonden. Vooraleer het zover is, brengt Eén vanaf oktober (als Junior Eurosong achter de rug is) het nieuwe programma De wet van Murphy. Daarin blikken bekende Vlamingen terug op tv-momenten waarin het goed fout liep. Toch herhalingen, dus, maar gecamoufleerd in een nieuw format.

En verder...

De dichtstbijzijnde patisserie zal de komende maanden veel taarten aan de Reyerslaan mogen afleveren. Vlaanderen vakantieland bestaat twintig jaar. FC De Kampioenen is toe aan de twintigste reeks. Koppen viert zijn tiende verjaardag. En Andrea Croonenberghs is - geloof het of niet - al twintig jaar omroepster. +++ Naast De laatste show krijgt ook dat andere icoon van Woestijnvis, De slimste mens, een facelift. Rik Torfs is niet langer jury, maar was zo straf dat men hem door twee juryleden moeten vervangen. Netmanager De Tender droomt ondertussen hardop van een soort ‘Slimste mens der slimste mensen’. Een überreeks waarin de beste kandidaten uit de voorbije seizoenen het tegen elkaar opnemen, zit eraan te komen. (O jee, weer Yves Desmet op tv!) +++ Een kus van de juffrouw en een bank vooruit is er voor China voor beginners. Het uitstekende Canvasprogramma van productiehuis Kanakna wordt op zondagavond herhaald op Eén, zoals eerder ook met De bende van Wim en Het Bourgondisch complot gebeurde. Voor wie liever nieuw materiaal ziet, is er op Canvas India voor beginners.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234