Dinsdag 02/06/2020

Woestijnvis flirt weer met VRT

Productiehuis Woestijnvis en tv-zenders VIER en VIJF kiezen voor een open huwelijk. Door het lossen van de band hoopt Woestijnvis weer in beeld te komen bij de VRT. Aan de Reyerslaan is men voorlopig niet onder de indruk van het charmeoffensief, er zijn immers meer dan genoeg 'vissen in de zee'.

Vijftien jaar lang was Woestijnvis het favoriete productiehuis van de VRT-top. Maar toen Wouter Vandenhaute vier jaar geleden, na de overname van de SBS-zenders, aan het hoofd kwam te staan van De Vijver Media, een holding waar naast Woestijnvis ook de televisiezenders VIER en VIJF toe behoorden, was het uit met de liefde. Werken voor de VRT en tegelijk op personeelsfeestjes met de concurrentie heulen kon niet, vonden ze aan de Reyerslaan. Woestijnvis werd buiten gezet en de deur ging stevig op slot.

Tegen alle verwachtingen in verteerde de openbare omroep het vertrek van haar hofleverancier zonder al te veel problemen. Een sterkhouder als Man bijt hond werd vervangen door het even succesvolle Iedereen beroemd en ook de herinnering aan De laatste show is ondertussen vervaagd.

Comebacks

Komt daar nog bij dat de voorbije jaren heel wat ex-Woestijnvissers opnieuw bij het huis van vertrouwen zijn komen aankloppen. Bart De Pauw was een van de eersten om zijn comeback te maken. Ook De Chinezen met onder anderen Arnout Hauben, Maaike Neuville en Michel Vanhove zijn kind aan huis bij de VRT. Net als Annemie Struyf en de recentste aanwinst Tom Lenaerts die sinds een paar weken opnieuw het mooie weer mag maken op zondagavond.

Aan de Reyerslaan dromen ze al lang niet meer van Woestijnvis. Het omgekeerde is wel nog steeds het geval. Dat is meteen ook de reden waarom Wouter Vandenhaute zijn functie als CEO van De Vijver Media ruilt voor die van voorzitter van de raad van bestuur. Dat lijkt misschien een formaliteit, maar deze position switch kan wel degelijk een verschil maken.

Dat is althans wat ze bij Woestijnvis hopen. De operationele werking van het productiehuis blijft bij Erik Watté liggen. Philippe Bonamie, blijft het als CEO van SBS, voor het zeggen hebben bij VIER en VIJF. Maar omdat er voortaan geen overkoepelende CEO meer is, kunnen het productiehuis en de televisiezenders zich als twee aparte bedrijven profileren. "Vandaag voelen we ons sterk genoeg om elkaar voor een stuk los te laten", liet Bonamie in een mededeling weten.

Bij de VRT hoeven ze dus geen schrik meer te hebben dat programmabriefings, die vaak veel vertellen over de plannen van hun zenders, gelekt worden aan de zendertop van VIER en VIJF. En dus kunnen de banden met de VRT opnieuw aangehaald worden.

Woestijnvis CEO Erik Watté: "De relatie met de openbare omroep is genormaliseerd. Hopelijk is de tijd rijp voor een nieuwe samenwerking."

Al gaat Watté daarmee misschien toch iets te snel. De VRT-directie liet in het verleden al meermaals weten dat een terugkeer van Woestijnvis bij de openbare omroep enkel kan wanneer er een Chinese muur tussen het productiehuis en VIER en VIJF komt te staan. De vraag is of die voorwaarde is ingevuld met de functiewissel van Vandenhaute.

Dichter dan ooit

In het organogram (zie links) staan Woestijnvis en VIER en VIJF nu misschien een stuk verder van elkaar, ironisch genoeg staan ze in de praktijk dichter bij elkaar dan ooit. Begin september verhuisde SBS België van Zaventem naar Vilvoorde. Daar vond het bedrijf onderdak in De Magneet, een reconversieproject van oude fabriekspanden langs het kanaal in Vilvoorde waar ook Woestijnvis al een aantal jaar kantoor houdt.

Bij de VRT is men alvast niet onder de indruk. "Concrete plannen voor een samenwerking met Woestijnvis zijn er niet", laat woordvoerder Stijn Ombelets weten. Het klimaat tussen de VRT en Woestijnvis mag dan tegenwoordig al wat milder zijn, met Woestijnvis over programmavoorstellen praten is aan de Reyerslaan nog steeds not done.

Het hoeft ook niet. Sinds Woestijnvis er met slaande deuren vertrok, kwamen een hele reeks nieuwe productiehuizen naar de gunst van de VRT dingen.

De concurrentie is scherper, de tarieven ook. Woestijnvis onderhandelde destijds een royaal contract waarbij het de tijd en de middelen kreeg om aan programma's te blijven sleutelen. Dat kan tegenwoordig niet meer. Wil Woestijnvis opnieuw voor de VRT werken, dan zal dat tegen marktprijzen moeten.

Dat het dan moeilijk wordt om dezelfde kwaliteit te brengen, werd de voorbije jaren bij VIER bewezen. Toen het sneller en goedkoper moest, bleek plots niet meer alles wat bij Woestijnvis van de band rolde een garantie op kijkcijfersucces.

Het huwelijk tussen het productiehuis en VIER is altijd blijven wringen. Bij VIER staat entertainment hoog op het verlanglijstje, Woestijnvis moet het eerder van de diepgang hebben. Maar nu het productiehuis minder dicht bij VIER en VIJF aan gaat schurken, moeten er andere opdrachtgevers in het orderboekje op gaan duiken.

Al maakt CEO Watté zich daar naar eigen zeggen weinig zorgen over. De Woestijnvis-sportredactie heeft de handen vol met de voetbalverslaggeving van de Belgische competitie en de Champions League, de fictiepoot binnen Woestijnvis is in volle groei en ook de inspanningen om in het Franstalige landsgedeelte voet aan grond te krijgen, werpen stilaan vruchten af. Het productiehuis draaide voor RTL TVI ondertussen al een proefaflevering van een spelprogramma met Christophe Deborsu en blijft met die zender in gesprek.

Het allerhoogste goed blijft toch een terugkeer door de grote poort bij de VRT. Om die poort open te wrikken kan Woestijnvis maar één ding doen: met fantastische ideëen komen. Want daar laten ze bij de VRT geen twijfel over bestaan: voor goede programma's is er altijd plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234