Maandag 27/09/2021

Update

Woelige start voor G7-top in Beieren

null Beeld GETTY
Beeld GETTY

De G7-top gaat traditiegetrouw gepaard met veel demonstraties. Meer dan honderd G7-betogers hebben vanochtend geprobeerd om toegangswegen naar Garmisch-Partenkirchen te blokkeren. De politie kwam massaal tussenbeide om de blokkade te verhinderen en de tegenstanders van globalisering terug te dringen.

Er staat veel op de agenda tijdens de G7-top in Beieren, maar het internationale circus is gestart met een bezoekje aan het dorp Krün, door Obama werd er ontvangen door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die wees op de vriendschap tussen beide landen, "ondanks enkele meningsverschillen", een bedekte verwijzing naar de NSA/BND-spionageaffaire. Bier en Weißwurst maakten het plaatje in het zonnige Beieren compleet. Ze werden hartelijk ontvangen door alphoornblazers en de lokale muziekkapel.

Lederhosen
"Grüß Gott", begon een erg goedgemutste Obama zijn toespraak in het Duits. "Ik ben mijn Lederhose vergeten", gaf hij onmiddellijk toe, eraan toevoegend dat hij hoopt er nog te kunnen kopen. Ook had de Amerikaanse president in Krün de "beste alpenhoorn-performance" van zijn leven gehoord. "Op deze ochtend vieren wij een van de sterkste samenwerkingen, die de wereld ooit heeft gekend'', sprak Obama. Hij verwees onder meer naar het grote aantal mensen uit Beieren dat in Chicago woont, de stad waar Obama ruim twintig jaar heeft gewoond en gewerkt.

Werk aan de winkel
Rond de middag begint dan het echte werk. Op de agenda staan onder meer de wereldeconomie en energie- en klimaatvraagstukken. Ook zal gesproken worden over internationale handelsverdragen, het conflict in Oost-Oekraïne, de onderhandelingen met Iran en terreurdreiging. De Griekse kwestie is geen officieel agendapunt bij de top, maar zal toch ook ter sprake worden gebracht. Intussen zijn alle staats- en regeringsleiders die deelnemen aan de G7-top, in Beieren aangekomen.

Obama wilde zijn entree naar eigen zeggen liever maken in lederhosen. Beeld AP
Obama wilde zijn entree naar eigen zeggen liever maken in lederhosen.Beeld AP

Rusland
De G7, dat zijn de zeven rijkste industrielanden, bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de Verenigde Staten. Grote afwezige is Rusland. Het land is voorlopig niet welkom door zijn inmenging in Oekraïne. Pas als het zich houdt aan de internationale verdragen is een terugkeer denkbaar naar de vroegere G8.

Protest
De G7-top gaat traditiegetrouw gepaard met veel demonstraties. Maximaal vijftig actievoerders mogen vandaag demonstreren binnen het zicht en gehoorsafstand van het Beierse slot Elmau waar de top wordt gehouden, zo is bepaald. De demonstranten verzetten zich vooral tegen het TTIP, het veelbesproken vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Eerdere demonstraties brachten tienduizenden mensen op de been.

Meer dan honderd G7-betogers hebben vanochtend geprobeerd om toegangswegen naar de G7-top in Garmisch-Partenkirchen te blokkeren. De politie kwam massaal tussenbeide om de blokkade te verhinderen en de tegenstanders van globalisering terug te dringen. In Oberau, niet ver van Garmisch, probeerden zestig activisten de spoorweg te blokkeren. Ook daar kwam de politie tussenbeide om de blokkade op te heffen. Het spoorverkeer was wel een poos onderbroken door de actie.

null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld GETTY
Beeld GETTY

Klimaatopwarming
Meer dan honderd bedrijven uit de hele wereld roepen op tot actie tegen de klimaatopwarming. Ze vragen de G7-leiders meer bepaald om maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen fors te beperken. Het initiatief gaat uit van 'We Mean Business', een platform dat momenteel 106 bedrijven omvat, zoals GDF Suez, H&M, Ikea, L'Oréal, Nestlé, Nissan, Philips en Total.

"We willen een wereldwijd klimaatakkoord, waarmee de netto-uitstoot van broeikasgassen nog voor het einde van de eeuw tot nul wordt teruggebracht", klinkt het in een brief van het platform. Zo'n akkoord moet volgens hen eind dit jaar tijdens de VN-klimaatconferentie in Parijs gesloten worden.

Alle landen die het akkoord ondertekenen, zouden zich volgens de multinationals ook moeten engageren richting een uitstap uit fossiele brandstoffen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234