Zaterdag 03/12/2022

Woelig protest in Kopenhagen

Zaterdag namen ongeveer honderdduizend mensen deel aan een indrukwekkende vreedzame actie die de grootste klimaatdemonstratie ooit wordt genoemd. Ook elders in de wereld kwamen mensen massaal op straat terwijl de VN-conferentie de cruciale fase in gaat. Tweehonderd protesterende burgers worden momenteel vastgehouden.

Het hele weekend leidden klimaatacties in Kopenhagen tot tumult en grimmige arrestaties. In totaal ruim 1.200 mensen zijn opgepakt sinds zaterdag de aftrap werd gegeven voor ‘de grootste klimaatbetoging ooit’.Het moest en zou een enorme maar ook vreedzame protestmars worden. Tienduizenden mensen, 40.000 volgens de Deense politie en 100.000 volgens de organisatoren, legden zaterdag een parcours van zes kilometer af door de tijdelijke ‘klimaatstad’ Kopenhagen. Ze deden verkleed als pinguïns, panda’s en ijsberen, dansend of zingend en met grote spandoeken in de hand met daarop onder andere ‘Er is geen planeet B’. Volgens organisatoren van Climate Justice Action was het de grootste klimaatmanifesatie ooit.De kleurrijke stoet marcheerde van het centrum van de Deense hoofdstad naar het in de buitenwijken gelegen gebouwencomplex waar aan de opvolger van het Kyotoprotocol wordt gesleuteld. Onder andere een enorme opblaasbare sneeuwman was, als symbool van de smeltende gletsjers, een van de aandachtstrekkers in de klimaatmars. Nobelprijswinnaar voor de Vrede Desmond Tutu was vol lof over de actie. Op deze wereldwijde ‘Day of Action’ kwamen ook in Australië, de VS, Jakarta en Hongkong gewone burgers op straat om hun eis tot een krachtig klimaatakkoord luidkeels in de verf te zetten. Zo ondernamen duizenden Australiërs een lange ‘wandeltocht tegen de opwarming van de aarde’. ‘Ik hou van groene energie en ik stem’, stond op spandoeken in Sydney te lezen.Volgens Kumi Naidoo, de nieuwe chef van Greenpeace en via TcTckTck.org mede-organisator van de wereldwijde acties waren er afgelopen weekend in de hele wereld 4.000 vreedzame klimaatevenementen.

‘Als beesten’

In Kopenhagen zelf raakte de sfeer echter erg verhit. In het zwart gehulde activisten van de anarchistische Black Bloc scandeerden antikapitalistische slogans, sloegen ruiten in, lieten vuurwerk afgaan en zouden volgens sommige nieuwsbronnen ook enkele auto’s in brand hebben gestoken. De Deense politie, die tijdens de top controversiële uitzonderingswetten hanteert en al ‘preventieve’ arrestaties had verricht onder anarchisten, reageerde zaterdag met gebalde vuist.In totaal werden zowat duizend mensen opgepakt. Bij de confrontatie tussen politie en relschoppers raakten een agent en een betoger gewond. De agent werd geraakt door een straatsteen en is naar het ziekenhuis afgevoerd, de betoger liep verwondingen op doordat een door hem gefabriceerde bom afging. Het enorme aantal arrestaties zorgde voor nog meer ontzetting onder de demonstranten. Omdat de politie niet iedereen naar een cel kon afvoeren voor twaalf uur vrijheidsberoving, werden honderden jonge mensen in lange rijen op straat neergezet, met hun handen op hun rug gebonden. Tegen gisteren was het gros van hen weer vrij. Dertien van hen blijven in de cel, onder wie twee Denen en een Fransman, die voor de rechter moeten verschijnen voor geweld tegen de politie. Naargelang de bron zijn ook vijf tot tien mensen uit het land gezet.Ook gisteren werden opnieuw manifestanten gearresteerd, in totaal 267 mensen. Enkele honderden demonstranten zetten zoals aangekondigd koers naar de haven van Kopenhagen voor een ‘tref de productie’-actie. Vooraf waren op websites oproepen geplaatst om de haven lam te leggen. De stoet demonstranten die ‘ons klimaat, niet uw zaken’ riepen, werd in eerste instantie begeleid door de politie. De groep werd later echter de pas afgesneden en omsingeld. Tweehonderd mensen werden vastgebonden en moesten op de grond gaan zitten. De politie zette pepperspray en honden in. Climate Justice Acrion reageert woedend op de aanpak van de Deense politie. “Urenlang moesten doodsbange mensen als beesten in de hevige kou op de grond zitten zonder water, mogelijkheid om naar het toilet te gaan of medische assistentie”, zo klaagt Mel Evans van CJA. “Dit is een schending van de democratie”, aldus Deborah Doane van de World Development Movement.Klimaatactivist Matthias Lievens uit Gent vreest vooral de impact van het politieoptreden. “Die repressieve reactie zonder dat mensen iets verkeerds gedaan hebben, dreigt heel wat mensen te doen afhaken voor de komende acties. Ik vrees ook dat als het recht op betogen met veel machtsvertoon wordt ontzegd, mensen anders gaan reageren als ze hun punt niet meer vreedzaam mogen maken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234