Woensdag 07/12/2022

WO II-bom stak amper een meter onder grond

Kortrijks station en omgeving in allerijl ontruimd

Kortrijk

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

Het station van Kortrijk en alle woningen in een straal van honderd meter rond het stationsplein werden gistermiddag ontruimd. Bij werken op het plein stootte een kraanman op een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. Het springtuig zat maar één meter onder de grond. Burgemeester Stefaan De Clerck wil de omgeving van het station laten onderzoeken op eventuele andere bommen.

"We dachten eerst dat het een grap was. Maar toen we buiten keken, zagen we de bom liggen en wisten we dat het ernstig was", vertelt een personeelslid van de NMBS. Tijdens graafwerken op het stationsplein legde een kraanmachinist gisteren om elf uur een bom bloot. Het ging om een Britse vliegtuigbom met een speciale chemische ontsteking. Doordat de bom aan de kop werd beschadigd door de kraan, namen de ordediensten de grootste veiligheidsmaatregelen. Het station en alle woningen in een straal van honderd meter werden meteen ontruimd en de straten werden afgezet. In totaal werden ruim driehonderd personen geëvacueerd. Op dat moment was het net vrij druk in het station. Vele scholieren keerden van school terug naar huis.

De NMBS bracht op het middaguur het treinverkeer terug op twee sporen, zodat de meeste reizigers - zij het met heel wat vertraging - hun bestemming konden bereiken. Zodra de ontmijningsdienst Dovo met de verwijdering van het springtuig startte, werd al het treinverkeer stilgelegd.

Burgemeester De Clerck wil geen risico's nemen. Hij wil samen met Dovo nagaan of er nog andere zware metalen voorwerpen onder de grond liggen in de omgeving van het station. De buurt was immers een belangrijk strategisch doelwit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat een bom vijftig jaar lang op amper een meter diepte ongemerkt kon achterblijven, verontrust velen. "Ik begrijp dit niet", zegt Luc Vandewalle van het Parkhotel, dat volledig ontruimd moest worden. "Ze zijn nu al twee à drie maanden aan het werken op het plein en nu pas ontdekken ze dit. Hopelijk gebeurt het niet meer, want de evacuatie kostte ons veel geld. Op dat moment zat ons hele restaurant vol. We moesten iedereen naar huis sturen. Het hotel zelf is ook volgeboekt. Maar gelukkig waren de meeste gasten niet op hun kamer."

Ook burgemeester De Clerck was verbaasd over de ligging van het springtuig. "Het is merkwaardig dat het zo hoog lag", zegt De Clerck. "Gelukkig is er nooit iets mee gebeurd. Mocht het ter plaatse zijn ontploft, dan was het een catastrofe geweest."

Volgens de burgemeester kwam de bom nooit eerder naar boven omdat de voorbije jaren geen grondige werken zijn gebeurd aan het stationsplein. De heraanleg beperkte zich vroeger tot kleine oplapwerkjes, waarbij boven op de bestaande grondlaag een nieuwe laag werd gelegd. Maar doordat er nu ook graafwerken plaatsvonden, werd de bom blootgelegd.

Het springtuig werd ver buiten de stad in een vier meter diepe put tot ontploffing gebracht. Rond halfvier kon het normale leven in Kortrijk weer zijn gang gaan.

Stefaan De Clerck : 'Een explosie zou een echte catastrofe betekend hebben'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234