Woensdag 02/12/2020

WK atletiek begint onder dopinggesternte

Als vliegen vallen ze, de coryfeeën van de atletiek. Niet door de verschroeiende zon in Sevilla, waar overmorgen de wereldkampioenschappen starten. Doping, zo heet de donderwolk die boven de atletiek hangt. Gisteren viel de bijl voor de veelvoudige kampioene uit Jamaïca, Merlene Ottey, de succesvolste atlete op wereldkampioenschappen ooit. Zit de atletiek in hetzelfde straatje als het wielrennen?

Sevilla.

Eigen berichtgeving

De Afrodite van de atletiek, het ideaal van de zuivere sport, de aartsengel van de sprint. Bij Merlene Ottey pasten vele omschrijvingen. Pasten, want gisteren viel ze van haar voetstuk. Na de meeting in het Zwitserse Luzern, op 5 juli, werd ze ter dopingcontrole genood. Het resultaat: Ottey werd betrapt op het gebruik van nandrolon, het verboden spierversterkend middel dat recent nog heel wat atleten tegen de lamp deed lopen. En niet van de minsten: veelvoudig olympisch kampioen Linford Christie, Europees sprintkampioen Doug Walker, Wimbledon-winnaar Petr Korda, en nu dus Merlene Ottey. Meteen laait de controverse over het omstreden nandrolon weer op (zie elders op deze pagina).

Zoals Christie en al de anderen wast ook Ottey de handen in de onschuld. "Mijn atletiekcarrière heb ik steeds met de grootst mogelijke eerlijkheid benaderd. Ik heb mezelf steeds de hoogste ethische normen opgelegd en wilde dat ook van anderen. Daarnaast propageerde ik eerlijkheid en verzette ik me honderd procent tegen het gebruik van verboden substanties. Ik zal bewijzen dat een enorme vergissing is begaan. Ik zal alles in het werk stellen om de waarheid aan het licht te brengen en mijn onschuld te bewijzen." En meteen presenteerde haar Italiaanse managementbureau FKG Communications een lijst van haar dopingcontroles die allemaal een negatief resultaat opleverden. Wordt ongetwijfeld vervolgd in een juridisch kluwen van disciplinaire commissies en eventueel later de rechtszaal.

Daar zal de internationale atletiekfederatie (IAAF) aan de andere kant van de tafel zitten. Op het IAAF-congres in Sevilla bevestigde Istvan Gyulai, de secretaris-generaal van de federatie, dat hij al langer geïnformeerd was over het nieuwe dopingschandaal. "Twee dagen geleden ben ik op de hoogte gebracht. Het is triestig en vooral ontgoochelend te weten dat atleten van deze leeftijd hun heil zoeken bij deze producten om nog steeds in het midden van de belangstelling te staan. Sommigen zullen zeggen dat ze dat hun hele carrière al hebben gedaan. Maar daar wil ik niet op ingaan."

Meer dan ooit is duidelijk dat doping niet alleen de achilleshiel van het wielrennen is, maar evenzeer van de atletiek. De lijst van de recent betrapte dopingzondaars oogt indrukwekkend: Amerikaans sprintkampioen Dennis Mitchell out wegens een te hoog testosterongehalte, de Cubaanse wereldkampioen hoogspringen Javier Sotomayor out wegens cocaïne in zijn ranke lijf, en Walker, Christie en Ottey out wegens een bovenmatig nandrolongehalte, de Roemeense langeafstandsloopster Christina Costea levenlang geschorst wegens methanolon, de Spaanse marathonloper Rey kreeg een schorsing aan zijn broek. Dokter Jacques Rogge, lid van het Internationaal Olympisch Comité, eerder in deze krant: "Laat ons eerlijk zijn, elke sport is besmet, in meerdere of in mindere mate. Maar de invloed van doping op de prestaties wordt steeds groter. In het wielrennen is de pakkans wel veel groter omdat iedereen samen leeft en controles makkelijker uit te voeren zijn."

Marleen Renders: "Er wordt nu wel fel geschoten op marathonlopers. Ik blijf erbij dat er epo genomen wordt in de lange afstand. Maar men moet even streng zijn voor de spurters, die anabolica nemen. Er wordt meer geslikt en gespoten in de atletiek dan algemeen gedacht."

Meteen kan de mening herzien worden dat controles tot niets dienen. Al moet dat met een korrel zout genomen worden, want heel veel dopingmiddelen blijven totnogtoe onopspoorbaar. Rogge: "Bijvoorbeeld om het groeihormoon op te sporen hebben we een test die wellicht geldig is voor het blanke ras, maar we weten niet of dat ook zo is voor het zwarte en het gele ras. En voor een rechtbank moeten de bewijzen sluitend zijn, met duizenden proeven. Daarom moeten eerst de wetenschappers akkoord gaan over de limieten. Pas dan kunnen we ook de rechters overtuigen en gele en rode kaarten uitdelen. Maar hoe lang dat nog zal duren: één jaar, twee jaar of drie jaar? Ik weet het niet... De spelen van Sydney 2000 zullen geloofwaardig zijn inzake alle middelen die we kunnen opsporen zoals amfetamines, anabolica en efedrine, maar niet geloofwaardig inzake epo en groeihormonen zonder een sluitende test daarvoor."

Dat de stroper de jager voor zal blijven, is een schrikbeeld dat nog altijd heerst bij de dopingjagers. Zolang de afschrikking niet groter wordt, zal het verleidelijk blijven om te pakken. Zelfs godinnen als Merlene Ottey blijken dan niet heilig.

Hans Jacobs

Langeafstandsloopster Marleen Renders: 'Er wordt meer geslikt en gespoten dan men algemeen denkt'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234