Maandag 13/07/2020

Witwasonderzoek bij biljoenen verzettende bank

De procureur van het groothertogdom Luxemburg heeft dit weekend bekendgemaakt dat justitie, na lang aarzelen, toch een gerechtelijk onderzoek opent over de financiële dienstverlener Clearstream. Tegen het topmanagement van de Luxemburgse firma, die per dag zo'n acht biljoen euro verzet, loopt een onderzoek op verdenking van grootschalige witwaspraktijken, schriftvervalsing en ook misbruik van activa die door derden aan de onderneming werden toevertrouwd.

Luxemburg / Brussel

Eigen berichtgeving

Walter de Bock

Een financieel expert zei gisteren aan De Morgen dat de KB-Lux-affaire maar een peulschil zou lijken, indien er werkelijk bij Clearstream witwaspraktijken boven water zouden komen. Maar zover is het dus nog niet. De bevoegde Luxemburgse magistraat, substituut Carlos Zeyen, verklaarde dit weekend aan de Franse krant Le Monde dat er momenteel nog geen bewijzen van witwasactiviteiten geleverd zijn, maar hij wil op dat punt wel zo snel mogelijk duidelijkheid brengen. Al binnen vijf tot maximaal zes weken wil hij uitsluitsel geven. Zeyen is de procureur die in Luxemburg aan het hoofd staat van de antiwitwascel van het economische en financiële parket.

Het is in de eerste plaats de Luxemburgse financiële wereld zelf die nu sterk aandringt op spoed in dit dossier. Het nieuws over Clearsream dreigt immers tot ver buiten Luxemburg deining te verwekken. Na de KB-Lux-affaire kan het hertogdom in ieder geval elk financieel schandaal missen als kiespijn.

Net als Euroclear in België opereert ook Clearstream in Luxemburg in het hart zelf van de beurs, bank- en verzekeringswereld. Meerderheidsaandeelhouder is trouwens de Duitse beurswereld. Dagelijks voert Clearstream voor banken, beurzen en verzekeringen allerlei internationale compensatieverrichtingen uit. Dagelijks bereiken die bij Clearstream het amper voorstelbare bedrag van 200 miljard euro, zo'n acht biljoen frank. De clearing is in feite een onderling ruilsysteem dat onder meer banken toelaat om onder elkaar financiële posities te compenseren. In sommige gevallen gebeurt dat ook via gewoon faxverkeer. De factor vertrouwen speelt daarbij dan ook een grote rol en de eindverantwoordelijkheid ligt bij het topmanagment van Clearstream. Als er in een dergelijk systeem werkelijk wat misloopt, dan kan dat gevolgen hebben in de hele Europese Unie. Het meest van al is men ervoor beducht dat er bewijzen van witwasoperaties bij Clearstream boven water zouden komen. Dat zou betekenen dat het criminele geldcircuit zou zijn doorgedrongen tot in de kern zelf van de bankwereld.

De eerste aantijgingen aan het adres van Clearstream stonden merkwaardig genoeg in februari van dit jaar al te lezen in een boek dat in Frankrijk verscheen onder de titel Révélations. Auteurs daarvan zijn de Franse journalist Denis Robert en Ernest Backes, een vroeger kaderlid van Cedel, de firma waaruit Clearstream destijds is ontstaan. Toen was de financiële wereld in Luxemburg helemaal niet zo happig om echt uit te maken of er iets aan de hand was of niet. Na die publicatie werd in Luxemburg meteen een persconferentie georganiseerd, waar de topmanager van Clearstream, André Lussi, kwam uiteenzetten dat er geen vuiltje aan de lucht was. In de daaropvolgende weken ontstond er een polemiek, waaruit bleek dat er in het boek enkele fouten en onnauwkeurigheden stonden. Die werden prompt aangewend bij Clearstream om te laten uitschijnen dat het hele boek vol nonsens stond en er dus bij Clearstream zeker niets aan de hand was.

Waarom de Luxemburgse justitie nu toch een onderzoek begint waarvan niemand wilde weten, blijft echter een raadsel. Het illustreert wel hoe gevoelig de bankwereld geworden is voor het witwassen van misdaadgeld.

Aantijgingen van ex-kaderlid en journalist tegen Luxemburgse firma Clearstream werden eerst nog afgedaan als 'nonsens'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234