Donderdag 02/12/2021

Witteboordcrimineel krijgt vier jaar cel

Wisselagent drukte een miljard achterover

Brussel.

Van een medewerker

Het fortuin dat wisselagent Dominique Liénart achterover drukte schat het Brusselse parket op één miljard frank. Eerder, in eerste aanleg, leverde dat de man niet meer dan een straf met uitstel op. Maar het Brusselse hof van beroep was gisteren minder mild. Liénart werd veroordeeld tot vier jaar effectieve celstraf. Bovendien gaven de magistraten opdracht de fraudeur onmiddellijk aan te houden. Totnogtoe had hij niet één dag achter de tralies gespendeerd.

Liénart, zowel wisselagent als privé-bankier, plunderde zowel de activa van zijn maatschappij als de rekeningen van zijn klanten, die hij aanvankelijk enorme intresten had beloofd. En de fraudecarrousel die de oplichter daarbij had opgezet, getuigt van nogal wat lef en fantasie. Een groot deel van de opbrengsten van zijn activiteiten als wisselagent verschenen nooit in de officiële boekhouding, een praktijk die de staat vele miljoenen lichter maakte. Met dat zwarte geld financierde hij het kredietsaldo van de klanten van een aanverwante maatschappij, Binard, Liénart et cie. Liénart bleef inmiddels de indruk wekken dat hij zijn klanten in de watten legde. Talloze keren pendelde hij tussen Brussel en Luxemburg of Genève, om daar het geld op een rekening te plaatsen. Om niet betrapt te worden, stak de witteboordcrimineel de biljetten in een grote zak die hij verborg in de dubbele wand van het schuifdak van zijn limousine. Een limousine die hij enkel gebruikte voor zijn ritten als geldkoerier.

De opbrengst die Liénart zijn klanten beloofde was exorbitant. Maar die opbrengst kregen zijn klanten nooit te zien. Zo schreef Liénart bijvoorbeeld tweehonderd leningen uit, stuk voor stuk aan bedrijven die in ruil een cheque aan toonder overhandigden aan de oplichter. Liénart ging ermee op de loop, en dat zou hem volgens het Brusselse parket zowat anderhalf miljard frank hebben opgeleverd. Daarnaast plunderde hij alle activa van zijn maatschappij en schreef hij nog eens voor zes miljoen frank ongedekte cheques uit. In het arrest van het Brusselse hof van beroep staat te lezen dat Liénart er zelfs niet voor terugdeinsde ook vrienden en familieleden op te lichten. Er verstreken vele jaren tussen de feiten en de huidige beslissing, wat te wijten is aan de bijzonder complexe carrousel die Liénart uitdokterde. Nu werd echter meteen tot de onmiddellijke aanhouding overgegaan omdat de kans bestaat dat Liénart op de loop gaat. Ook al heeft hij een aanzienlijk fortuin in het buitenland, in België bezit hij officieel geen frank. (JPS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234