Donderdag 28/10/2021

Witte woede

Witte sector belooft nog meer acties voor kerst en nieuw

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De non-profitsector belooft "nog voor kerstmis en nieuwjaar" nieuwe acties, als minister van Volksgezondheid Maggie De Block bij haar standpunt over de eindeloopbaanregeling in de sector blijft. Dat heeft Mark Selleslach van de christelijke LBC-NVK gezegd na afloop van de betoging vandaag in Brussel.

"We waren hier vandaag met meer dan 20.000. Geen mat is groot genoeg om dat signaal onder te vegen", aldus Selleslach.

De vakbondsman belooft nieuwe acties in december, als de regering bij haar standpunt rond het afschaffen van de zogenaamde rimpeldagen blijft. "We kunnen deze inspanning heel lang volhouden als dat nodig is", klonk het. "De regering komt er met één betoging niet van af."

Selleslach beloofde wel eerst de uitkomst van het overleg met de verschillende ministers af te wachten alvorens tot nieuwe acties over te gaan.

Wel onderhandelingen, geen budget

De Vlaamse regering engageert zich om tegen het kerstreces een onderhandelingsagenda op te stellen in de zoektocht naar een nieuw Vlaams sociaal akkoord voor de non-profit. Dat is vandaag afgesproken op een vergadering tussen de vakbonden en de Vlaamse regering. Budgettaire middelen om zo'n akkoord te smeren, kan de Vlaamse regering echter niet beloven.

Na afloop van de manifestatie door de straten van Brussel zakte een delegatie van de vakbonden deze namiddag af naar het Martelaarsplein voor een gesprek met de Vlaamse regering, meer bepaald met Vlaams minister-president Geert Bourgeois, minister van Welzijn Jo Vandeurzen en minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein.

De Vlaamse regering engageert zich alvast om tegen Kerstmis een onderhandelingsagenda voor te leggen. Die onderhandelingen zouden finaal moeten leiden tot een nieuw sociaal akkoord voor de Vlaamse non-profit. Het huidige akkoord liep eigenlijk maar tot eind 2015. Echte gesprekken voor een nieuw akkoord waren er nog niet. "Men probeert het gesprek nu toch te starten", zegt Mark Selleslach van de christelijke vakbond LBC-NVK. "Het wordt moeilijk, maar na zes maanden stilte is het belangrijk dat er een engagement is voor gesprekken", vult Bram Van Braeckevelt van de liberale vakbond ACLVB aan.

Maar het schoentje knelt wellicht bij het budget. De Vlaamse regering kan namelijk geen bijkomende budgettaire beloftes doen om een akkoord te smeren. Minister-president Bourgeois en minister van Welzijn Vandeurzen wijzen op de grote investeringen die de Vlaamse regering in welzijn heeft gedaan en nog doet, gaande van de sector van personen met een handicap tot de kinderopvangsector en de ouderenzorg. Volgens minister Vandeurzen hebben de Vlaamse maatregelen in de periode 2015-2017 ook al voor 4.500 bijkomende jobs in de sector gezorgd.

Er lijkt tussen bonden en regering wederzijds begrip voor de moeilijke situatie. "Maar het is belangrijk dat we ook in moeilijke tijden tot sociale akkoorden komen", aldus vakbondsman Selleslach.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234