Dinsdag 19/10/2021

Witte ridders dagen Britse politici uit

Momenteel adviseert Bell al een burgerbeweging in Salford, het kiesdistrict van parlementslid Hazel Blears, die meer dan 15.000 euro aan roerende voorheffing ontdook.

Britse politici die de voorbije jaren met hun onkostennota’s parlementaire vergoedingen gebruikten voor private doeleinden krijgen met Terry Waite (70) en Martin Bell (70) twee geduchte tegenstanders tijdens de volgende parlementsverkiezingen, die voor juni volgend jaar moeten plaatsvinden. De twee éminences grises gooien hun onkreukbare reputatie in de waagschaal om naar eigen zeggen campagne te voeren “voor een terugkeer naar eerlijke politiek”. Ze zullen in het hele land een netwerk van onafhankelijke kandidaten steunen die de in opspraak gebrachte Lagerhuisleden uitdagen.Bell is in de Britse politiek niet aan zijn proefstuk toe. De voormalige oorlogsverslaggever van de BBC snoepte als onafhankelijk kandidaat in 1997 met succes de zetel af van Conservatief Lagerhuislid Neil Hamilton, die hij uitdaagde omwille van diens betrokkenheid in een cash for questions-schandaal. Hamilton liet zich door de private sector betalen voor het stellen van parlementaire vragen. Bell ging op pensioen toen hij er in 2001 niet in slaagde een andere Tory te onttronen. Maar na de recente onthullingen van The Daily Telegraph over de onkostennota’s van Lagerhuisleden kreeg hij de smaak weer te pakken. Bell zegt zich nu vooral te zullen richten op parlementsleden die in het onkostenschandaal in opspraak kwamen. Actie dringt zich volgens hem op omdat “geen enkel voornaam parlementslid dat door The Daily Telegraph werd genoemd en gebrandmerkt zijn of haar job verloor.”

Volgzaamheid

Waite werd wereldberoemd toen hij in 1987 als gezant van de Church of England onderhandelde over de vrijlating van gijzelaars in Beiroet, maar zelf werd gevangen. Pas vier jaar later kwam hij vrij. Ook daarna bleef hij zich inzetten als bemiddelaar. Hij werd een invloedrijke stem in het internationale humanitaire debat. Op 27 mei brak hij in The Times voor het eerst een lans voor onafhankelijke kandidaten.Waite noemde zich boos dat in het Lagerhuis de “volgzaamheid” het “geweten” had vervangen. “Er is virtueel geen verschil tussen de twee partijen. De grote meerderheid van Labourpolitici wordt de mond gesnoerd, de handen gebonden of op de vingers getikt door de fractieleider”, klaagde Waite aan. “Er is een professionele klasse van politici gegroeid. Hoe professioneler ze zijn geworden, hoe afstandelijker. Ik geloof dat een goede worp van onafhankelijke parlementsleden bij de volgende verkiezingen het Lagerhuis nieuw leven zal inblazen. (...) Ze zullen niet alle antwoorden bieden, maar kunnen verse lucht aanvoeren in een politieke broeikas die al veel te lang aan het verstikken is.”Op de BBC-radio zei Bell te zijn aangespoord door Waites opiniestuk. Hij zegt sindsdien twee mensen te hebben ontmoet die Waite contacteerden na het artikel, en aanvoelde “dat ze echt goede parlementsleden kunnen worden”. Bell benadrukte wel dat het initiatief eerder een “stille samenzwering tussen oude spitsbroeders” is dan de oprichting van een nieuwe politieke partij. “Het is erg informeel en onder de radar, want zodra je op de radar te zien bent, kun je door de politieke partijen worden onthoofd. Toch zijn er plaatsen, denk ik, waar er mogelijkheden zijn”. Nu adviseert Bell bijvoorbeeld een groeiende burgerbeweging in Salford, het kiesdistrict van parlementslid Hazel Blears. Ze nam ontslag uit de Labour-regering van premier Brown nadat was uitgelekt dat ze meer dan 15.000 euro aan roerende voorheffing ontdook. In totaal hopen Bell en Waite een 25-tal onafhankelijke kandidaten te steunen.Eén van hen wordt wellicht tv-coryfee Esther Rantzen. In mei kondigde zij aan zich verkiesbaar te stellen voor het kiesdistrict Luton South, indien Labourparlementslid Margaret Moran zou aanblijven na meer dan 26.000 euro belastinggeld te hebben gebruikt om haar huis te herstellen. Moran trad af, maar Rantzen kreeg zoveel steun dat ze haar campagne zal doorzetten.Of Bell en Waite volgend jaar zelf kandidaat zijn hebben ze nog niet uitgemaakt. Bell noemde zich “een beetje oud om een van de drijvende krachten van de revolutie te zijn”. Indien Waite opkomt, zou hij oog in oog komen te staan met zijn lokale parlementslid, David Ruffley. De Conservatief claimde een digitale televisie-installatie van 2.320 euro terug met onkostennota’s van het Lagerhuis. Ook Alan Duncan, lid van het Conservatieve schaduwkabinet, die meer dan 4.500 euro claimde voor zijn tuin, zou hoog op de hitlist van Waite en Bell staan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234