Zaterdag 10/12/2022

president trump

"Witte Huis verzocht FBI om berichtgeving over relatie Trump-Rusland te ontkennen"

Stafchef Reince Priebus die volgens CNN contact heeft gelegd met de FBI over een lopend onderzoek. Beeld AFP
Stafchef Reince Priebus die volgens CNN contact heeft gelegd met de FBI over een lopend onderzoek.Beeld AFP

Het Witte Huis heeft de FBI verzocht om de mediaberichten over contacten tussen Trumps adviseurs en de Russische inlichtingendiensten tijdens de verkiezingscampagne publiekelijk in twijfel te trekken. Dat meldde CNN gisteren op basis van anonieme regerings- en veiligheidsbronnen. De FBI ging niet in op het verzoek.

Irene de Zwaan

Sinds The New York Times en CNN op 14 februari berichtten over de connectie tussen het campagneteam van Trump en de Russische inlichtingendiensten is de FBI bezig met een groot onderzoek naar de beschuldigingen. Het is in strijd met de procedures dat het Witte Huis tijdens zo'n lopend onderzoek contact legt met de FBI. Volgens een juridisch decreet uit 2009 mag dit alleen als de taken van de president in het geding komen. Bovendien moet het contact "vanuit het oogpunt van de rechtshandhaving gepast zijn", aldus het decreet, dat werd opgesteld door de voormalige minister van Justitie, Eric Holder.

Het vermoeden dat het Witte Huis contact heeft gezocht met de FBI ontstond vorig weekend. Trumps stafchef Reince Priebus leverde in een interview met Fox News Sunday kritiek op de berichtgeving van The New York Times en CNN. Priebus zei dat "de top van de inlichtingendienst hem had verzekerd dat het verhaal niet alleen onnauwkeurig is, maar ook zwaar overdreven en fout".

Contact tussen Priebus en McCabe

Volgens CNN, dat zich baseert op een anonieme veiligheidsfunctionaris, sprak Priebus een dag na de publicatie op een bijeenkomst van het Witte Huis voor het eerst over de kwestie met de vicedirecteur van de FBI, Andrew McCabe. Later stelde hij naast McCabe ook FBI-directeur James Comey de vraag of hij journalisten wilde aansporen hun berichtgeving over de relatie Trump-Rusland in twijfel te trekken. McCabe zou hier volgens de bron niet op in zijn gegaan, al weigerde hij openheid te geven over wat de vicedirecteur precies heeft gezegd tegen Priebus.

FBI-baas James Comey. Beeld AP
FBI-baas James Comey.Beeld AP

Een bron in het Witte Huis stelt tegenover CNN dat Priebus pas contact met de FBI zocht nadat de inlichtingendienst het vermoeden had uitgesproken dat de berichtgeving van The New York Times en CNN niet klopte. Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, zei hierover gisteren tegen CNN: "We hebben niet geprobeerd het verhaal neer te sabelen. We vroegen hen alleen de waarheid te vertellen."

Nog geen hard bewijs

The New York Times en CNN baseren hun berichtgeving over de relatie tussen het Trump-team en de Russische inlichtingendiensten op onderschepte telefoongesprekken. Amerikaanse inlichtingendiensten kwamen er tijdens routineafluisteroperaties achter dat leden van het campagneteam van Trump contact hadden gelegd met Russische functionarissen en medewerkers van de inlichtingendiensten. Gelijktijdig werd bewijs gevonden dat de Russen tijdens de verkiezingscampagne computers van de Democratische partij hadden gehackt.

Het is nog niet bewezen dat de Russen met hun hack de intentie hadden Trump aan een overwinning te helpen. Ook is niet duidelijk of Trump wist van de gesprekken die zouden hebben plaatsgevonden tussen zijn campagneadviseurs en de Russen. Hij heeft tot nu toe alle betrokkenheid ontkend. Afgelopen week zei hij nog dat "niemand van wie ik weet" contact heeft gehad met Russische inlichtingendiensten.

Mocht uit het onderzoek van de FBI blijken dat de feiten anders liggen, dan kan dit grote gevolgen hebben voor Trumps presidentschap. Deze maand leed de president al een gevoelige nederleeg toen bleek dat zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn had gelogen over het contact dat hij tijdens de campagne met de Russische ambassadeur in Washington had gehad over sancties. Trump zag geen andere optie dan Flynn te ontslaan.

Trump haalt andermaal uit

President Donald Trump uitte via Twitter alweer zijn ongenoegen over de FBI. "De FBI is volstrekt niet bij machte om de 'lekkers' van vertrouwelijke informatie op te sporen en te stoppen. De FBI kan niet eens de lekken in de eigen organisatie vinden. Vertrouwelijke informatie wordt gelekt naar media. Dat kan desastreuze gevolgen hebben. Spoor ze nu op."

Het is niet de eerste keer dat Trump uithaalt naar de FBI. Vorige week heeft hij inlichtingendiensten en de FBI ervan beschuldigd "illegaal'' informatie aan bepaalde media door te spelen.

Daarmee mengen de diensten zich in de politiek, klaagde Trump toen op Twitter. Hij herhaalde dat de verhalen over speciale connecties met Rusland die hij of zijn medewerkers zouden hebben, volslagen onzin zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234