Vrijdag 14/08/2020

Winterwortelen

THUIS GELEVERD: 1 kg gekleurde wortelen ½ potje verse tijm 100 gr zwarte olijven 1 potje verse truffel 25 gr walnoten 40 gr geraspte parmezaan ½ el citroensap

UIT UW KEUKEN: 3 teentjes knoflook ½ dl + 2 el olijfolie grof zeezout zwarte peper

Wortelen: 01 Schil en snijd de wortelen in dikke staafjes. Leg wortelen en knoflook in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, kruid met 1 tl zeezout en 2 snuifjes zwarte peper en meng alles goed. 02 Zet de ovenschaal gedurende 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C. 03 Rooster intussen de walnoten voor de dip op een matig vuur tot ze goudbruin kleuren. 04 Meng de laatste 3 min. zes takjes verse tijm door de wortelen. 05 Neem de schaal uit de oven. Verwijder de teentjes knoflook en verwijder hun schil.

Truffeldip: 06 Mix de teentjes knoflook met de zwarte olijven, verse truffel, ½ dl olijfolie, geroosterde walnoten, geraspte parmezaan en citroensap in een blender of met een staafmixer in een mengkom tot een pesto en kruid met 1 snuifje grof zeezout en 1 snuifje zwarte peper.

Voorgerecht

Aardpeersoep

THUIS GELEVERD: ½ kg aardperen 3 banaansjalotten 1 dl witte wijn 2 dl room 50 gr hazelnoten 1 el hazelnootolie 30 gr boerenkoolbladeren ½ potje verse marjolein 1 tl citroensap

UIT UW KEUKEN: 2½ teentjes knoflook 3 el olijfolie ½ bouillonblokje witte peper 2 el olijfolie zout cayennepeper

Boerenkoolpesto: 01 Breng in een grote kookpot 1 l water met 1 tl zout aan de kook. Kook de boerenkoolbladeren gedurende 10 sec. en laat ze uitlekken. Bewaar 2 el kookvocht. 02 Rooster intussen de hazelnoten in een pan op matig vuur. Hak de hazelnoten grof. Houd een beetje van de hazelnoten apart voor de garnering. 03 Mix de hazelnoten met de hazelnootolie, olijfolie, boerenkoolbladeren, 2 el van het kookvocht, ½ potje verse marjolein, 1 tl citroensap, 1 snuifje cayennepeper, 1 snuifje zout en ½ gepeld teentje knoflook in een keukenblender of met een staafmixer in een mengkom tot een gladde pesto.

Aardpeersoep: 04 Schil en snijd de aardperen, banaansjalotten en 2 teentjes knoflook in kleine stukjes. 05 Verhit 3 el olijfolie in een grote kookpot en fruit alles gedurende ca. 5 min. in de olie op een matig vuur tot ze glazig zijn. 06 Giet de witte wijn erbij en laat alles gedurende 2 min. koken. 07 Voeg de room, 6 dl water en een half bouillonblokje toe en kook alles gedurende ca. 30 min. op een matig vuur tot de aardperen gaar zijn. 08 Mix de soep met een staafmixer glad en kruid met ½ tl zout en 2 snuifjes peper.

Hoofdgerecht

Winterdelight

THUIS GELEVERD: 220 gr basmatirijst 250 gr bulgur-quinoamix 3 gele bietjes 2 pastinaken 2 uien 60 gr witte amandelen 60 gr zonnebloempitten 40 gr platte peterselie 1 groot potje verse basilicum 50 gr rucola 1 potje verse dille 1 potje verse dragon 100 gr gedroogde veenbessen 2 el walnotenolie 3 el citroensap geraspte schil van 1 citroen

UIT UW KEUKEN: 1 dl olijfolie 2 teentjes knoflook zwarte peper zout 01 Kook de rijst en bulgur-quinoamix volgens de instructies op de verpakking. 02 Schil en snijd de bietjes, uien en pastinaken in niet te kleine stukjes. Doe ze in een ovenschaal en besprenkel ze met 2 el olijfolie. Zet gedurende ca. 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C. 03 Rooster de amandelen en zonnebloempitten op matig vuur tot ze mooi goudbruin kleuren. Hak de amandelen grof met een mes. 04 Hak ook de peterselie, basilicum, dille en dragon fijn. 05 Meng alles samen met de rucola, geperste knoflook, veenbessen, walnotenolie, 2 el olijfolie, citroensap en geraspte citroenschil en kruid met peper en zout.

Dessert

Pannacotta

THUIS GELEVERD: 4 dl kokosmelk 4 dl yoghurt 100 gr witte chocolade 2 mango's 2 passievruchten 1 pakje agar-agar

UIT UW KEUKEN: 100 gr suiker

Pannacotta: 01 Verhit de kokosmelk en suiker op matig vuur. Voeg 4 gr agar-agar al roerend toe tot de suiker en de agar-agar volledig oplossen. 02 Laat de kokosmelk afkoelen tot kamertemperatuur en roer er de yoghurt door. 03 Verdeel de pannacotta over vier glazen en zet die minstens 3 uur in de ijskast.

Chocoladecrumble: 04 Breek de chocolade in stukjes en doe die in een antikleefpan. 05 Bak de chocolade 5 min. al roerend op matig vuur totdat hij een beetje verbrandt. Wanneer de chocolade de kleur van melkchocolade heeft, is hij klaar.
06 Giet de massa uit op een vel bakpapier en leg in de koelkast.

Mangospaghetti: 07 Schil de mango's en snijd hiervan zo veel mogelijk hele dunne reepjes (zoals spaghetti). 08 Doe de mangospaghetti in een kom, pers de passievruchten uit over de mango en meng goed. 09 Haal de nu harde koek van witte chocolade uit de ijskast en hak deze met een mes fijn tot een soort crumble (die een beetje smaakt als speculaas).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234