Woensdag 27/01/2021

Winterrosé

Tien jaar geleden was winterrosé nog ondenkbaar, maar gewoonten veranderen. Sommige wijnliefhebbers drinken het hele jaar door rosé. Ook onze eetgewoonten veranderen. We prefereren meer gerechten met tomatensaus, we eten lichter en meer oosters. We proberen minder vlees te eten en dus staan er vaker slaatjes en vis op het programma. Rosé past perfect bij roodkleurige vis en zalm.

Natuurlijk is de winter geen seizoen om lichte rosé uit de Provence te drinken. Daar is aan gedacht. Er bestaat ook stevige rosé. Die wordt ook anders gemaakt dan zomerse variant. Zomerrosé wordt geproduceerd zoals witte wijn. De blauwe druiven worden onmiddellijk geperst uit angst voor bittere toetsen of te veel kleur.

Voor winterrosé tapt men uit een ander vaatje. Men laat de most voor de fermentatie op de schillen en pitten macereren of weken. Dat geeft de wijnen meer karakter en kleur.

Bij de bordeaux clairet is er sprake van een 'saignée' of bloeding: men laat na een tijdje een deel van de most wegvloeien, zodat de hoofdwijn geconcentreerder van kleur en smaak wordt.

Andere rosés worden bewust krachtiger gemaakt. In Tavel en Lirac bijvoorbeeld is het de traditie om een gespierde rosé te maken van druiven die in volle rijpheid worden geplukt. Vandaar ook hogere alcoholpercentages: 13,5 à 14,5 procent. Deze wijnen krijgen vaak ook een korte houtlagering, wat zorgt voor die aangename kruidige toets in de finale.

Producent La Rocalière (bio)
Cuvée Le Classique
Druivenrassen grenache, cinsault, mourvèdre en syrah
Regio Tavel (Rhône, Frankrijk)
Oogstjaar 2014
Traditionele zalmtint. Klein bosfruit, vleugje witte chocola en zachte kruiden in de neus. Aangename aanzet met mondvullend zomerfruit, flink wat body en fijn gekruide, perfect droge afdronk. Erg geslaagde rosé. (14,5%)
Biodyvino, € 11,20

Producent: Cantine del Notaio
Cuvée Il Rogito
Druivenras: Aglianico
Regio: Basilicata (Italië)
Oogstjaar: 2013
Opvallend donkere tint, nog dieper dan een clairet.
Opvallende fruitigheid van bij de ouverture. Aanzet met een aangename sucrositeit, vetjes filmend op de tong, kruidige en pittige afdronk die niet op de pikante toer gaat. (13,5%)
Licata, € 15,97

Producent Château de Marsan
Cuvée: Bordeaux Clairet
Druivenrassen merlot (60%) en cabernet sauvignon
Regio Bordeaux (Frankrijk)
Oogstjaar 2015
Neus die doet denken aan rode wijn met meer zwart fruit dan rood, in de mond relatief hoge zuren, maar ook structuur en een vleugje zwarte peper. Maaltijdwijn. (12,5%)
corawine.be, € 5,79

Keikop van De Kassei

In de Kempen creëerden vijf vrienden hun interpretatie van de Henegouwse godendrank saison en doopten hem Keikop. Het bier komt goudblond in het glas met een weelderige schuimkraag. De droge hopbitterheid en het milde karakter van de huisgist zorgen voor een verfrissend en dorstlessend bier.

brouwerijdekassei.be

Etiquette-set

Voor Valentijn bedacht Hendrick's een set waarmee een beetje gentleman zijn muze kan behagen. Het Hendrick's Lover's Pack bevat twee flesjes van 5 cl gin met als extraatje een Gentlemen's Etiquette Book, zodat mijnheer leert hoe hij zijn galantste beentje kan voorzetten. Maar is dit nu een geschenk voor haar of voor hem? Beschikbaar in de wijnhandel voor 17 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234