Woensdag 01/02/2023

Winstdaling maar wel optimisme bij Solvay

Jaarresultaat chemiegroep beter dan verwacht

Brussel

Eigen Berichtgeving

De Belgische chemiegroep Solvay heeft het voorbije boekjaar de nettowinst met 7 procent zien dalen. Toch is de directie best tevreden met het resultaat van 403 miljoen euro (16 miljard frank). "Zeker als je rekening houdt met de moeilijke economische context", zegt topman Alois Michielsen. Volgens de analisten liggen de cijfers die Solvay presenteert in de lijn van de verwachtingen. Solvay zegt zelf dat het beter doet dan voorspeld.

De omzet van Solvay daalde in het boekjaar 2001 lichtjes van 8.863 naar 8.725 miljoen euro (min procent). De lichte afname van de verkoopresultaten is grotendeels te verklaren door het feit dat Solvay het voorbije jaar de polyethyleenproductie in een joint venture met BP heeft ondergebracht.

De grote stijger in de omzet is de farma-afdeling, die 14 procent meer verkocht en 51 procent meer bruttowinst realiseerde. De omzet in die bedrijfstak bedroeg 1,77 miljard euro. Vooral de cardiologische geneesmiddelen en de hormoonsubstituten deden het zeer goed. Een van de populaire geneesmiddelen van Solvay, het antidepressivum Luvox, deed het door de komst van generische alternatieven slecht in Amerika maar zeer goed in Japan. Dit jaar verwacht de farmaceutische afdeling van het concern heel veel van twee nieuwe geneesmiddelen voor cardiovasculaire toepassingen die het momenteel aan het testen is. De chemische productie kende in 2001 een groei van ruim 6 procent en de bruttowinst van die belangrijke afdeling nam zelfs met 23 procent toe. Vooral de sodaproductie deed het goed. Minder tevreden is Solvay over de plasticproductie die ondanks de joint venture met BP een slecht jaar kende. Voornaamste oorzaak zijn de tegenvallende verkoopresultaten op de Amerikaanse markt.

Dat het nettoresultaat van de groep met 'slechts' 7 procent gedaald is, heeft de multinational met hoofdzetel in Elsene vooral te danken aan de sterke resultaten van de maanden november en december. Tijdens de eerste jaarhelft was het nettoresultaat immers met 18 procent teruggevallen. Solvay heeft dan ook het gevoel dat het dal bereikt is en dat de markt opnieuw groeit en de conjunctuur verbetert. "We zullen dit jaar de vruchten plukken van onze strategie", voorspelt Michielsen. In zijn kaarten laten kijken doet hij niet.

"De directie van Solvay is best tevreden met de cijfers. Dat is een uitstekend resultaat", meent gedelegeerd bestuurder Alois Michielsen. "In een moeilijke economische context pakken we uit met cijfers die boven de verwachtingen liggen. Ik ben niet zeker dat andere chemiegroepen in de wereld zulke resultaten kunnen neerzetten." Heel veel verwacht Solvay dit jaar van de megaovername die het bedrijf in december vorig jaar realiseerde. Solvay besloot toen de Italiaanse fluorproducent Ausimont over te nemen en is zo 's werelds marktleider geworden in fluorspecialiteiten. Dat is een snel groeiende markt met grote en stabiele winstmarges.

GSC

'Toch nog een uitstekend resultaat', zegt topman Alois Michielsen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234