Zuid-Afrika
Winnie Mandela, ex-vrouw van Nelson Mandela, overleden
De Zuid-Afrikaanse antiapartheidsactiviste Winnie Mandela is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar persoonlijk assistent Zodwa Zwane vandaag.
In Zuid-Afrika is Winnie Mandela, de ex-vrouw van wijlen Nelson Mandela, overleden. Ze werd 81, zo melden verschillende media. Ze was al langere tijd ziek en was sinds het begin van het jaar meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen. Zwane gaf geen verdere details, maar zei dat later een verklaring zou worden vrijgegeven.
Nomzamo Zaniewe Winnifred Madikizela werd op 26 september 1936 in Bizana geboren. In 1957 ontmoette ze Nelson Mandela, toen die al een bekend politiek figuur was. Ze trouwden een jaar later. Nauwelijks twee jaar na hun huwelijk ging Nelson voor het eerst naar de gevangenis. Ook Winnie is in de jaren zestig en zeventig diverse malen gevangengezet. Als echtgenote van Nelson Mandela en activiste was Winnie populair bij de aanhang van het ANC, die haar de "Moeder des Vaderlands" noemde.
Zelf begon ze haar politieke carrière nadat haar man, ANC-leider Nelson Mandela, in 1964 tot levenslang veroordeeld was wegens een samenzwering om de regering af te zetten. In haar campagne voor een niet-racistisch, democratisch Zuid-Afrika overtrad zij constant de orders van de regering, die haar bewegingsvrijheid beperkte en haar monddood probeerde te maken.
Einde in mineur
Naast haar rol als "Moeder des Vaderlands", werd Winnie Mandela tegen het einde van haar leven steeds vaker afgeschilderd als een schandaaldiva en een frauduleuze bedriegster. Zo kreeg haar imago een zware deuk toen ze in 1991 werd veroordeeld voor haar aandeel in de foltering en dood van de 14-jarige Stompie Seipei.
In april 1992 maakte Nelson Mandela bekend dat hij en Winnie uit elkaar gingen, waarna Winnie zich Winnie Madikizela-Mandela noemen. Ze werd nog onderminister in het eerste post-apartheidskabinet (1994), maar moest na elf maanden vertrekken na beschuldigingen van corruptie.