Dinsdag 26/05/2020

Winnaars, maar buitenspel gezet

Lode Vereeck (Open Vld) en Bert Anciaux (sp.a) zijn volgens u de beste parlementariërs van de afgelopen legislatuur. U stemde op www.demorgen.be op basis van het rapport van alle Vlaamse en federale parlementsleden in De Morgen.

Volgens u zijn ze de primussen van het parlement, van hun partijtop krijgen ze een onverkiesbare plaats. Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (49, Open Vld) en senator Bert Anciaux (55, sp.a) over de toekomst van het parlement en van zichzelf. "Spijtig genoeg word je in de politiek niet vaak beloond voor je werk in het parlement."

In zijn boek De democratie voorbij schrijft socioloog Luc Huyse dat het parlement haar vervaldatum ver voorbij is. Hij schetst het beeld van een onmachtig parlement dat als een notaris elders gemaakte afspraken in juridische vorm giet. En: "Het parlement mist geloofwaardigheid en slagkracht."

Niet meteen een hoopvolle boodschap voor Lode Vereeck (Open Vld) en Bert Anciaux (sp.a). Anciaux geeft Huyse schoorvoetend gelijk. "Na 20 jaar toppolitiek moet ik vaststellen dat de huidige politiek veel te sterk bepaald wordt door partijen, te weinig door parlementsleden en hun overtuiging. Er is te veel angst om de eigen positie te verspelen, om buiten de gunst van de partijleiding te vallen. Het spel waarin de meerderheid voortdurend ja moet zeggen, en de oppositie nee, dat is zo ontzettend afstompend."

Vereeck houdt er desondanks de moed in. "Als het parlement geen macht heeft, dan is het omdat het die macht niet grijpt."

Tegen particratie

Het kan geen toeval zijn dat zowel Anciaux als Vereeck, die allebei een doctoraat op zak hebben, zich opwerpen als tegenstanders van de particratie. Aan de universiteit wordt voortschrijdend inzicht beloond, in een parlement niet. In de politiek is er geen ruimte om fouten te maken.

Anciaux: "Zelfs vanuit de meerderheid is het niet makkelijk om verbeteringen aan te brengen op het beleid van de regering. Zowel op Vlaams als federaal niveau wordt dat steeds minder aanvaard. Je hebt amper de kans om van gedachten te wisselen."

Een populariteitspoll doet Anciaux deugd, zegt hij zelf. "Maar helaas word je in de politiek niet zo vaak beloond voor het werk dat je in het parlement doet." Volgens Vereeck moet je dat vooral zelf afdwingen. "Ik heb mij volledig gesmeten als politicus. Er zijn nog altijd parlementsleden die als professor in het parlement zitten. Ik niet. Ik heb mijn toga afgelegd en het politieke spel gespeeld." De Open Vld'er vergelijkt het parlement met een rugbyspel. "Wie nooit durft aan te vallen, wordt zelf getackeld."

Al mag er van Anciaux wel wat meer empathie zijn in de politiek. "Er zijn parlementsleden die er door hun karakter in slagen om nooit een akkoord te smeden. Geen greintje humor, geen enkele empathie. Maar iemand die voortdurend slechtgezind rondloopt, stoot af. Die raakt nergens."

Vereeck: "Klopt. Een akkoord heeft vaak te maken met inhoud, maar nog vaker met 'een klik'. Men moet het je gunnen."

Van dat laatste kunnen Anciaux en Vereeck meespreken. De kans is groot dat ze na de verkiezingen niet meer terugkomen naar het parlement. Lode Vereeck moet als eerste opvolger hopen dat Patrick Dewael een ministerpost krijgt. Anciaux moet met de sp.a in Brussel meer dan 30 procent halen, een mission impossible. Blijkbaar is hard werk dus geen garantie op een goede plaats op de lijst.

Het wringt, geeft Anciaux toe. "Wat mij raakt, is dat men mij al jaren verwijt dat ik een profiteur ben. Dat ik het alleen voor het geld doe. Daarom ben ik vijf jaar geleden bewust op een onverkiesbare plaats gaan staan toen ik naar sp.a overstapte. Nu zegt de partij dat Yamilla Idrissi (die deeerste plaats kreeg, ADB) vijf jaar geleden wél is verkozen. 'We gaan haar toch niet opzij zetten voor u?' (stilte) Nu ja, ik begrijp dat. Het voordeel is dat mijn lot nu volledig in handen van de kiezer ligt. Niemand zal mij nog eigenbelang kunnen verwijten."

Vereeck heeft daar minder problemen mee. "Het politieke metier is het voortdurend afwegen van beleid en populariteit. Ik kijk daar zeker niet op neer. Een goede lijst bestaat zowel uit stemmentrekkers als technische dossiervreters. En als de puzzel dan uiteindelijk in elkaar valt, dan gebeurt het soms dat je plotseling onverkiesbaar staat. Zo gaat het nu eenmaal."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234