Reportage
Winkeliers op de Meir houden hun hart vast nu ze terug open mogen: ‘Een overrompeling wordt het zéker’
De pijlen op de straattegels zijn nog kraakwit, maar het valt te vrezen dat er na het komende weekend duizenden en duizenden voeten zijn over gebanjerd. De Meir — toch dé winkelstraat van Vlaanderen — houdt de adem in voor wat komen gaat, nu de kleding-, schoenen- en speelgoedwinkels vandaag weer mogen openen. ‘Een overrompeling wordt het zéker’, klinkt het bij de winkeliers. ‘Laat ons hopen dat we na het weekend niet opnieuw dicht moeten.’
Het was druk in de niet-essentiële winkels van de Meir — en nee, niet omdat er toch al klanten binnen mochten. Er moest nog kerstversiering in de etalage worden opgehangen. Of rijen en rijen schoenen opgeblonken en van de juiste prijs voorzien. Of de juiste stickers geplakt voor de aangewezen looprichting door de winkel. “Alles moet proper zijn, hé”, zegt Felipe Ferrera van de Jack&Jones. Twintig klanten mogen er tegelijk in zijn winkel en daar zal hij heel strikt op toezien. “We zetten daarvoor speciaal iemand extra aan de ingang. Twintig man is twintig man, ook als de rij buiten erg lang wordt. Als de man een broek wil kopen, zal mevrouw buiten moeten wachten. Hij moet dan maar een selfie maken in het kleedhokje en naar zijn vrouw sturen. Het is té belangrijk om dit goed te doen — voor de gezondheid van de mensen én voor ons. We kunnen het ons echt niet permitteren om te moeten sluiten omdat we de regels niet volgen.”
Solden én koopzondag
Dat er veel volk zal komen, daar vrezen alle handelaars voor — en dat is tegen hun natuur. “Normaal zouden we blij zijn met een overrompeling. Maar nu? Nee, liever niet”, zegt Patrick Beunckens van schoenenwinkel Ken. In zijn kleine winkeltje mag hij maximaal acht klanten tegelijk binnenlaten, en hij rekent erop dat de mensen zich daaraan zullen houden. “Ik werk met twee extra verkopers in het weekend. Nog iemand aan de deur erbij, daar heb ik het budget niet meer voor. Maar koppen lopen op de Meir wordt het zéker. Misschien niet meteen, maar dit weekend wel — en zondag is het nog eens koopzondag ook. We zijn erop voorbereid: we doen al koppelverkoop om grote kortingen te kunnen geven. Zo hopen we toch nog van onze stock af te geraken.”
Om de verwachte toestroom onder controle te houden, rekenen de winkeliers van de Meir toch op het Antwerpse stadsbestuur en de politie. Er zijn al nagelnieuwe pijlen op de straattegels geschilderd en er zal, zeker in het weekend, streng worden toegezien op het goeie verloop van het eerste shopweekend. “Het is de drukste maand van het jaar: we moeten er álles aan doen opdat we na het weekend niet terug moeten sluiten”, zegt Sharon Gys in lingeriewinkel Hunkemöller terwijl ze nog wat kerstversiering ophangt. “We hebben allemaal gezien wat er afgelopen weekend in Brussel en Brugge is gebeurd. De mensen snákken naar ontspanning. En daar komt nog eens bij dat er nog altijd veel mensen liever in een winkel hun cadeautjes kiezen en kopen dan online. Het wordt erop of eronder, vrees ik.”
Geen daguitstap
Een eindje buiten Antwerpen is het Wijnegem Shopping Center ook helemaal klaar voor De Grote Heropening. Op gewone zaterdagen in december, in wat ooit een coronavrije wereld was, krijgen ze er meer dan 50.000 kooplustigen over de marmeren vloer. Nu zal het veel en veel minder zijn, zegt general manager Katrien Geysen. “Er mogen maximaal 5.930 mensen binnen. Sinds de lockdown in maart hebben we zes keer mensen aan de inkom moeten tegenhouden — ik verwacht dat zaterdag opnieuw, ook al zullen de bezoekers die van een bezoek aan Wijnegem een daguitstap maken nu waarschijnlijk thuisblijven. Maar we zijn al heel blij dat we toch nog kunnen openen.”
‘Kom alleen aub’
Veel is er in vergelijking met de toestand voor de lockdown in oktober niet veranderd in het shoppingcentrum. Aan de in- en uitgangen wijzen grote borden de weg. De nadarhekken om wachtrijen te maken staan klaar. Er hangen overal wegwijzers die oproepen om zoveel mogelijk rechts aan te houden en dus niet kris-kras van winkel naar winkel te lopen. Op de grond plakken stickers die de veilige anderhalve meter markeren. Bij elke winkel hangt het maximale aantal bezoekers dat tegelijkertijd binnen mag. De geur van alcoholgel waait je vanop elke hoek toe — zoveel dispensers staan er klaar. “Bovendien vragen we om zoveel mogelijk alleen te komen winkelen en kinderen in de mate van het mogelijke niet mee te brengen — behalve natuurlijk als ze bijvoorbeeld schoenen nodig hebben en die moeten passen. Een koppel dat hand in hand door de gangen flaneert, zal daarop aangesproken worden door onze stewards — we hebben er twaalf voorzien voor zaterdag, bovenop onze vaste bewakingsploeg. Want dat hebben we intussen wel geleerd: als we mensen op tijd op de regels wijzen, is het veel gemakkelijker om de stroom volk te controleren.”