Maandag 29/11/2021

Winkel verkommerd? Zet er een starter in

Vlaamse centrumsteden vechten tegen de groeiende leegstand van winkelpanden. Ze brengen er tijdelijk jonge ondernemers onder voor een fractie van de gangbare huurprijs. In ruil betalen eigenaars geen leegstandsbelasting. Mechelen en Kortrijk doen het al, maar ook de rest van Vlaanderen toont interesse.

Twaalf starters hebben hun weg in Mechelen gevonden naar een verkommerd handelspand. Ze deden dat met de hulp van vzw MEST, waarvan de naam komt van de eerste twee letters van 'Mechelen' en 'starters'. "Jonge ondernemers betalen de eerste maanden 45 procent van de gangbare huurprijs en geen waarborg", legt initiatiefnemer Toon Diependaele uit. "Als de normale huur 1.000 euro is, spaar je zo op jaarbasis gemakkelijk 7.000 euro uit."

MEST krijgt inzage in het leegstandsregister van de stad, contacteert de eigenaars en probeert hen samen met de dienst economie van Mechelen te overtuigen om de deuren open te zetten voor jonge ondernemers. "Dat is niet altijd even gemakkelijk," zegt Diependaele, "maar met de nieuwe regels hebben we toch een stok achter de deur." Mechelen paste recent de heffing op leegstand aan, waardoor eigenaars die hun pand aanbieden tijdelijk geen leegstandsbelasting hoeven te betalen. "Voor een groot pand moet je na drie jaar tot 25.000 euro ophoesten, en ik ken er zo een paar."

Starters kunnen een ruimte huren voor een periode van drie maanden tot twee jaar. De eigenaars krijgen de eerste zes maanden geen inkomsten, die worden voor de kosten van de vzw en de contractopsteller gebruikt. "We zouden het gratis kunnen doen," vertelt Diependaele, "maar dat is concurrentievervalsing voor de rest van de buurt. En het heeft geen enkele zin om jongeren te laten ondernemen als ze niet begrijpen dat ze elke maand hun vaste kosten moeten betalen." De vzw wil vooral een springplank voor ondernemers zijn, zeker voor net afgestudeerde jongeren. Daarom werkt MEST samen met de Thomas More hogeschool en ondernemersorganisaties Voka en Unizo.

De leegstand van commerciële panden blijft vooral in centrumsteden een probleem. In Vlaanderen is dat volgens onderzoeksbureau Locatus gemiddeld 7,2 procent, in Antwerpen en Limburg gaat dat zelfs boven de 8 procent. Omdat huurcontracten voor minstens drie jaar worden vastgelegd, kan het voor eigenaars interessanter zijn om een handelspand een paar jaar leeg te houden, leegstandsbelasting te betalen en het pas te verhuren als er iemand bereid is om er een marktconforme prijs voor te betalen. Om die praktijk tegen te gaan en om startende pop-upondernemers te ondersteunen, hebben de Vlaamse Parlementsleden Lorin Parys en Jos Lantmeeters (beiden N-VA) eerder dit jaar een wetsvoorstel ingediend dat huur op korte termijn eenvoudiger moet maken. "Er is een akkoord over binnen de meerderheid",bevestigt Parys. "Over een paar maanden is het rond."

Er is grote interesse bij Vlaamse steden naar dit soort van initiatieven. Kortrijk Zaait haalde de mosterd in Mechelen en inspireerde op haar beurt Zottegem. Brugge en Kapellen hebben gelijkaardige initiatieven en ook Gent, Antwerpen en Genk tonen belangstelling.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234