Zondag 17/01/2021

Windmolens komen er, horizonvervuiling of niet

Om de vooropgestelde 1000 megawatt te halen, moet het aantal windmolens in ons land flink omhoog: van 200 naar 820.Beeld REUTERS

België zal niet het voorbeeld volgen de Nederlandse provincie Noord-Holland, waar er geen nieuwe windturbines meer gebouwd zullen worden. 'Hier zit zo'n radicale ommezwaai er niet aan te komen', zegt Bart Bode van de Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen.

Noord-Holland voert tegen eind dit jaar een verbod in op windturbines. Het provinciebestuur vindt dat die niet in het landschap passen. In juli had de provincie al een verbod van een half jaar ingesteld. Nu wordt dat verbod definitief. Horizonvervuiling is het belangrijkste argument. Er moet volgens de provincie rekening worden gehouden met het belang van bijvoorbeeld de kwaliteit van de leefomgeving, landschap en cultuurhistorie.

Windenergie was in Noord-Holland de afgelopen jaren nochtans sterk gegroeid. Er staan nu zo'n 300 turbines in de provincie. Maar voortaan wil Noord-Holland inzetten op andere vormen van duurzame energie, zoals wind op zee en zonne-energie.

Groene deal
Dat botst frontaal met het plan van het vorige Nederlandse kabinet om het aantal windturbines net op te voeren. De toenmalige minister van Economische Zaken sloot daarvoor een groene deal af met de energiesector. Die moest ervoor zorgen dat de Nederlandse turbines tegen 2020 in totaal minstens zesduizend megawatt zouden produceren. Daarvoor zou het aantal windturbines moeten verdrievoudigen.

Vlaamse provincies zijn niet meteen van plan dezelfde toer op te gaan, hoewel ook bij ons lokale bewoners horizonvervuiling aanklagen. Dat zegt Bart Bode, directeur van de Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen. In totaal heeft Vlaanderen nu windturbines voor ongeveer 350 megawatt en dat wil de regering tegen 2020 opkrikken tot 1000 MW. "Dat betekent dat er ongeveer 820 turbines moeten staan tegen 2020, terwijl er nu zo'n 200 draaien. Maar die aantallen hangen wel af van de capaciteit per turbine. Door de technologische vooruitgang neemt die steeds toe, waardoor er uiteindelijk zo goed als zeker minder turbines nodig zullen zijn om aan die capaciteit te komen", zegt Bode.

Havens en industriegebieden
Om die doelstelling te halen zijn de provincies momenteel bezig de zones in kaart te brengen waar het zeker wel en waar het niet kan. "Omzendbrieven van de Vlaamse regering dienen daarbij als basis en per provincie worden eigen accenten gelegd. De bedoeling is vooral om de windturbines vooral in haven-en en industriegebieden en langs autowegen in te planten. In theorie betekenen die 820 turbines tegen 2020 twee turbines per gemeente, maar uiteraard zal dat in realiteit volledig anders verdeeld worden met bijvoorbeeld veel meer turbines in havengemeentes", zegt Bode.

Hoogstens duikt er eens een burgemeester op die aan een verbod denkt. "Maar die kunnen overruled worden door provincie en gewest. Bij de actiegroepen zie je ook bewoners die niet tegen windturbines zijn, maar willen meediscussiëren over hoe de zones worden afgebakend."

Dat bleek onder andere afgelopen zomer in Aarschot en Holsbeek, waar een bouwvergunning van Electrawinds is ingetrokken. "Het algemene standpunt is dat windturbines het landschap kunnen bezoedelen", zegt burgemeester Hans Eyssen (CD&V). "Dit project is echter vooral niet doorgegaan omdat er te veel mensen last zouden hebben van geluidshinder en slagschaduw. We zijn op zich niet tegen windturbines, maar wel als de hinder en de landschapsvervuiling te groot is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234