Dinsdag 29/11/2022

stakende cipiers

"Win-winsituatie tussen Geens en bonden is niet meer mogelijk"

Justitieminister Koen Geens (CD&V). Beeld BELGA
Justitieminister Koen Geens (CD&V).Beeld BELGA

Dé vraag die het hele land stilaan in de ban houdt, is wanneer justitieminister Koen Geens (CD&V) en de cipiersvakbonden tot een akkoord zullen komen. Voor expert in onderhandelingen Dirk Van Poucke blijven er bitter weinig opties over. "De vakbonden staan met hun rug tegen de muur."

Tom Deschacht

Na vijf weken en liefst tien onderhandelingsrondes hangt nog steeds geen witte rook boven het kabinet van minister van Justitie Koen Geens. De impasse waarin de onderhandelingen geraakt zijn, mag ondertussen als uitzonderlijk gecatalogeerd worden.

Ook professor Dirk Van Poucke (UGent), specialist in onderhandelen, maakte deze situatie nog niet vaak mee. Hij heeft als expert Negotiation & Competitive Decision Making nochtans al een en ander gezien in zijn carrière. Zelfs verschillende vicepremiers, onder wie Kris Peeters, leerden bij hem de kneepjes van het onderhandelingsvak.

"Het grootste probleem in deze onderhandelingen is dat de minister eigenlijk moet onderhandelen met een niet-gemandateerde delegatie van de vakbond. Zij wordt teruggefloten door haar eigen basis, en niets is moeilijker dan onderhandelen met een gefragmenteerde tegenpartij", zegt Van Poucke, die Geens afgelopen week enkele duidelijke strategische zetten zag doen. "Door ervoor te zorgen dat de stakende cipiers geen euro betaald krijgen en een deel van de gedetineerden verlof toe te staan, zet hij de vakbonden tegen de muur. In het vakjargon noemen we dat het verzwakken van hun BATNA, 'best alternative to a negotiated agreement'. Hij maakt het de vakbonden nu zo moeilijk mogelijk, want hij weet ook dat over de voorstellen wordt gestemd door de vakbonden en dat ze deze situatie niet kunnen blijven volhouden."

Limieten bereikt

Of de Waalse cipiersbonden hun ultieme slag zullen thuishalen, is voor Dirk Van Poucke nog maar de vraag.

"Ik zie eerlijk gezegd nog maar weinig mogelijkheden. Ofwel komt er na een nachtelijk overleg als deus ex machina alsnog een oplossing uit de bus. Dat zou wellicht betekenen dat de vakbonden ingaan op het voorstel van de minister, want hij heeft al duidelijk te kennen gegeven dat zijn limiet bereikt is. Ofwel besluiten beide partijen om de toestand te bevriezen en de hervormingen on hold te zetten, maar dan lijden ze allebei gezichtsverlies.

"Een laatste mogelijkheid is het inschakelen van een sociaal bemiddelaar. Die mensen zijn getraind om een brug te vormen tussen vakbonden en werkgevers, een systeem waar ze ons in het buitenland overigens om benijden. Eigenlijk snap ik niet goed waarom dat nog steeds niet gebeurd is."

Dirk Van Poucke. Beeld Filip Claus
Dirk Van Poucke.Beeld Filip Claus

Wat de volgende stap ook wordt, voor Van Poucke staat het wel vast er sowieso één partij bekaaid uit deze onderhandelingen komt. "Er zullen anderen zijn die me zullen tegenspreken, maar al die jaren onderhandelingen leiden, leerde me dat een win-winsituatie in deze allang niet meer mogelijk is. Ik geloof dus niet in zo'n flower-power-oplossing. Dat werkt niet in het bedrijfsleven, maar evenmin in dit soort sociale onderhandelingen. Beide partijen hebben elkaars limieten gezocht, op zoek naar de zogenaamde contractzone, waarin een compromis mogelijk is. Die is er duidelijk niet, dus zal het zaak zijn voor de 'verliezende' partij om de uiteindelijke uitkomst te verkopen als een binnengehaalde slag."

Of het kabinet-Geens en de cipiersvakbonden snel uit hun patstelling geraken, is voor de expert alvast een moeilijk vraagstuk. "Dit ziet er voor mij een langdurig conflict uit, maar het zou best kunnen dat er momenteel informelere gesprekken lopen, ver weg van de media. In ieder geval zou ik Koen Geens aanraden om te blijven praten met diegenen die hem gunstig gezind zijn, én toenadering te proberen zoeken tot de moeilijkste elementen binnen de vakbonden. Wat niet evident is, want die zitten veelal niet aan tafel. In ieder geval moeten ze on speaking terms blijven om dit snel op te lossen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234