Dinsdag 13/04/2021

Groene energie

Wim Delvoye wil geen windmolens: "Iedereen wordt zot van die slagschaduw"

Kunstenaar Wim Delvoye. Beeld Wouter Van Vooren
Kunstenaar Wim Delvoye.Beeld Wouter Van Vooren

"Windmolens zijn een religie geworden", zegt Wim Delvoye, zelf overtuigde ongelovige. De kunstenaar vindt ze slecht voor de gezondheid, voor de natuur en voor de waarde van zijn domein in Melle. Daar komen in 2017 twee nieuwe windturbines.

Net voor Kerstmis stond in De Morgen dat Wim Delvoye in beroep ging tegen de vergunning die coöperatie EnerGent, samen met Eneco, kreeg om langs de E40 in Melle twee turbines van 186 meter te bouwen. Zaterdag kwam er dan een sms: Delvoye zit in Zuid-Afrika, maar wil vertellen over "zijn peripetieën met de gemeente Melle". En dat doet hij, een uur en vijf minuten lang, in een auto onderweg naar Botswana. "Ik ga naar de natuur kijken", zegt hij. "Olifanten zien."

Mastodonten vreest Delvoye dus niet, windmolens wel. En van de instanties die, volgens de kunstenaar, samenwerken om in 2017 de bouw te realiseren. "Absurd", noemt hij die 'interdisciplinaire samenwerking' tussen de provincie Oost-Vlaanderen, de gemeente Melle, Agentschap Natuur en Bos, Monumentenzorg, EDF Luminus, noem maar op...

"Sowieso mogen windmolens niet zo dicht bij een snelweg staan", zegt hij. "Iedereen weet dat al die auto's veel fijn stof produceren. Die windmolens verspreiden dat nog meer. Het argument (dat EnerGent-voorzitter John Vandaele in deze krant aanhaalde, red.) dat Melle en mijn domein over 80 jaar overstroomd zouden worden, is een pure leugen. En als dat Agentschap Natuur en Bos zo begaan is met de natuur, waarom is er dan geen deftig milieueffectrapport? Ik heb een achttiende-eeuwse ijskelder waar vleermuizen verblijven. Die is daarom beschermd, maar jaar na jaar slinkt het aantal vleermuizen. Door toedoen van de windmolens die er al staan."

Volgens Delvoye is duidelijk dat mensen (en dieren dus) zieker worden van de turbines dan dat het goed is voor het milieu. "Bovendien kost de uitbating absoluut meer dan dat ze zal opbrengen. Voor elke euro elektriciteit die ze gaan opwekken, kost hij vijf euro voor de belastingbetaler. Dat gaat nog véél Turteltaks nodig hebben. Terwijl met het geld voor één windmolen 80 hectare bos aangeplant kan worden."

"Waarheid nooit verteld"

Vraag is: waarom stappen dan 400 coöperanten in dit project? Die mensen verzamelen toch niet zomaar 140.000 euro? En studies tonen toch aan dat windmolens groene energie opleveren? "De waarheid is gewoon nooit verteld. Ze gebruiken misleidende reclamespots met speelgoedwindmolentjes die er lieftallig uitzien."

"Iedereen is opgevoed met het mantra: windmolens zijn goed, kerncentrales zijn slecht. Wel: kerncentrales zijn geen 200 meter hoog en geven geen slagschaduw. Mensen worden daar zot van", zegt Delvoye, die (dat is bekend) zelf droomde om in de tuin van zijn eigen kasteel een 'Middelheim Light' te maken. Een sculpturenpark. "Ik ben de Ai Weiwei van Vlaanderen, maar haalde de echte Ai Weiwei in 2008 naar hier. Hij zou een werk schenken aan dit park. De linkse culturo's hebben hem onderscheiden omwille van zijn rol in China, maar een vergunning voor zijn werk in mijn park? Neen. Dat kon niet. Maar dit wel."

Delvoyes kasteel in Melle.
Delvoyes kasteel in Melle. "Tuurlijk krijg ik dat nooit meer verkocht."Beeld Wouter Van Vooren

De kunstenaar ziet er een complot tegen zichzelf in. "De grote fout die ik maakte, is dat ik dit domein kocht. De burgemeester van Melle moedigde me aan nog een kasteel te kopen, maar dat heeft hij later gekidnapt als bufferzone. En verder zetten ze de wet naar hun hand. Hij gaf een kapvergunning voor 300 jaar oude beuken. Dat kon ik nog tegenhouden, maar twee weken later kreeg ik het weer aan de stok met het Agentschap Natuur en Bos.

"Later is mijn poort geforceerd, mijn huis is eens beschoten en die natuurjongens dreigden er zelfs mee mijn boekhouding te laten inkijken. Er is me al gezegd dat ze herstelmaatregelen eisen. Ik zou mijn domein terug in de oorspronkelijke staat moeten herstellen. Terwijl dat hier een woestenij was!"

Probleem is, zegt Delvoye, dat alle andere omwonenden niet meer durven te spreken. "Ik word altijd afgeschilderd als de kasteelheer en dan wordt er stemming gemaakt. Maar ik ben de enige die er nog geld kan voor uittrekken om voor onze rechten op te komen. En de angst regeert. De ene heeft een onvergunde schotelantenne, de andere een tuinhuisje... Ze durven hun mond niet open te doen. Echt: ik ben banger van deze mensen dan van Al Qaida of IS. Van hen heb ik nog nooit een aangetekende brief gekregen."

Hij besluit: "Ik heb ooit die 18 hectare gekocht om dit landschap eer aan te doen. In de 16de eeuw waren wij de grondleggers van de landschapsschilderijen, maar over een paar jaar schiet er niets meer van over. Natuurlijk krijg ik dat nooit meer terug verkocht. Tenzij aan een slecht geïnformeerde Chinees. Maar toch blijf ik strijden. Al kost het me 120.000 euro per jaar aan advocaten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234